2016. december 1., csütörtök

Világító orrú hóemberek


Egy tavalyelőtti adventi vásáron láttam először ezeket a mécsesorrú hóembereket, és azóta a neten is sok helyen jött szembe velem ez az ötlet. Mivel ennyi oldalon szerepel már, nem akartam én is elkészíteni, de amikor egy este a gyerekekre rájött az alkothatnék, "valami hóembereset", ami "akár dísz is lehetne a tányérok mellett" és "de csinálhatnánk valami világítósat is", e kritériumok közös halmazaként csak ez az ötlet ugrott be.
Így aztán végül elkészítettük a saját verziónkat belőle, és végül mégiscsak írok róla, mert megszerettük, és egy alapvetően nagyon gyorsan elkészíthető, látványos és gyerekbarát dologról van szó.

A miénk annyiban mindenképpen más, mint a hasonló verziók, hogy a hóemberek alapjaként régi CD-lemezt használtunk (a tavalyi CD-hóemberek után maradt még néhány lefestett darab) - ez azért különösen jó, mert sokkal stabilabb, mintha kartonból készítenénk, ráadásul a közepén van ugye egy lyuk, amin keresztül a LED-mécses bekapcsolható.
Viszont ha gyorsítani akarunk a dolgon, akkor teljesen jó megoldás a karton is, amiből egy CD-lemeznyi méretű kört vágunk ki és festünk fehérre.

Tehát nálunk volt CD mint kiindulási alap, a hóember középső részéhez pedig 7 cm átmérű kört vágtunk ki kartonból. Ennek a kisebb kartonkörnek a közepét kivágtuk ( egy százforintost rajzoltunk körbe rajta, ez volt a kivágandó rész) és ezt is ugyanúgy fehérre festettük, szivaccsal és akrilfestékkel:

Ezekből összekészítettük a hóember részeit - CD, középső kör, LED-mécses.
(Tudom, sokan idegenkednek a "nem igazi" mécsesektől, de gyerekekkel ez a legbiztonságosabb megoldás.)

Ragasztás következett: a kartonkört a CD-re, a LED-mécsest pedig a tetejére. Ez utóbbihoz a legjobb a gél állagú pillanatragasztó, mert a mécsesnek három apró lábacskája van, tehát egészen minimális felületen érintkezik csak a kartonnal, ehhez pedig erős ragasztó kell, hogy biztosan megfogja. 

A szem-száj-gomb rajzolás és sálkészítés mindig jó móka :-)
Kézként fehér zseníliapomponokat ragasztottunk a hóemberekre:

Ezután már csak egy kis plusz dekorációt tettünk a hóemberek kezébe, és ezzel készen is lett, tényleg gyorsan és egyszerűen. Azokat az ötleteket különösen szeretem, amelyek a lehetőségekhez képest egyszerűsíthetők: ezeket a hóembereket úgy is el lehet például készíteni, hogy nem festjük a köröket, hanem mindkettőt fehér kartonból vágják ki a gyerekek - így aztán végképp villámgyors barkácsötlet. :-)


11 megjegyzés:

 1. Ez nagyon jó ötlet! Megcsinálom a kis unokáimmal! :)Köszönöm, hogy megmutattad! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen, Éva! Remélem, a kicsiknek is tetszeni fog :-)

   Törlés
 2. De jók és mókásak! És még pont kellett valami "villámgyors barkácsötlet" egy hétvégi Mikulás-várás dekorációjához, úgyhogy köszi!
  Te csak készíts el mindent, ami csak eszedbe jut, mert akárhány más oldalon is volt ilyen, én egyiket sem láttam, sem élőben, úgyhogy már csak miattam is érdemes volt közzétenni...! ;-) Hát még amiatt a csomó ember miatt, akik velem együtt úgyis a te oldaladat nézzük meg először és elsősorban... :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj, ez olyan kedves volt! Rendesen megbetegedtem az elmúlt napokban, de ettől kisütött a nap, köszönöm :-)

   Törlés
 3. Megint megváltoztattad a nézetemet egy kétséges-nemszeretem-mirejó dologról! Bevallom, én sem nagyon rajongtam a műmécsesekért (ahogyan általában a "mű"-dolgokért általában), de amikor megláttam, hogy milyen módon lényegültek át hóemberré... hát megvettél kilóra. :-D És mivel ócska CD-im is bőven vannak itthon, hamar gazdagodni fogunk egy ilyen fényes répaorrú társasággal!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, igen, sokáig én sem szerettem ezeket... teljesen megértelek. De ahol gyerekek vannak, ott ez nagyon hasznos dolog, egy aggódásfaktorral kevesebb, no :-)

   Törlés
 4. BERNATH cigale.nathalie@wanadoo.fr2016. december 2. 13:25

  GOOOOOOOOD

  VálaszTörlés
 5. Szia!
  LED mécsest hol lehet venni, és kb.milyen árban?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Jyskben mindig, Pepco, KIK, de még hiperekben is láttam! Kb. 250 Ft-tól lehet kapni már!

   Törlés
 6. Cukik ☺
  Köszönöm az ötletet!
  Kínai boltokban. Kb 200 Ft darabja.
  Létezik olyan is, ami váltogatja a színét, az drágább.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. No ilyen színváltóst még nem is láttam! De azért a hóemberekhez a sima a tökéletes :-)

   Törlés