2016. december 13., kedd

Pingvines koszorú kindertojásbelsőből


A sok-sok apró karácsonyi hagyományunk egyike, hogy mindig kerül téli koszorú a gyerekszoba ajtajára is, mindenképpen olyan, ami a kis tulajdonosok ízlésére való. Idén pingvines verzióra érkezett igény, én pedig csodálatos megvilágosodáson mentem keresztül: a kis gömbölyű pingvineket miből is lenne egyszerűbb elkészíteni, mint a Mikulás látogatása után maradó műanyag kindertojásbelsőből... nem is értem, hogy ez eddig hogy nem jutott eszembe :-)
Nálunk egyébként is rengeteg kindertojásbelső van, nem mintha ez lenne a fő táplálékunk, deeeeehogy - ám a kedves barátok ipari mennyiségben szállítják nekem, biztosjóleszvalamire alapanyagként. Így aztán kötelességem is újabb és újabb ötleteket kitalálni a felhasználásukra, és ilyenkor tudok nagyon örülni egy ilyen pingvines gondolatnak, hiszen téli is, kedves is, és igazán spórolós ötlet, mert nem kell például fa- vagy hungarocelltojásra költeni alapként.

A műanyag kindertojásbelsők kiindulási képe ez volt - kimondottan az erre tévedő űrlények miatt teszem csak ide, mert egyébként mindenki látott már ilyesmit :-)

A műanyag tojásokat feketére festettem. Évek sanyarú tapasztalatai tanítottak meg arra, hogy a műanyag kindertojásbelső nagyon is jól festhető, néhány fontos kitétellel: 1. minden csokimaradványt le kell szedni róla, ami persze természetes ; 2. ecsettel nem lehet szépen festeni, szivaccsal kell: pl. egy használatba még nem vett mosogatószivacsról levágunk egy kockányit, erre akrilfestéket teszünk, és ezzel pacsmagoljuk be a tojást. Így nem lesz csíkos vagy foltos, sőt, olyan lesz, mintha mindig is festett lett volna.

Ehhez a szivacsos festéshez viszont fontos, hogy fúrjuk ki a műanyag tojás alját (ahol van is egy kör alakú jelölés, mintha csak emiatt tették volna rá) valami hegyes eszközzel, például egy kézifúróval, ahogy a képen is látszik - majd a lyukba szúrjunk hurkapálcát.

A hurkapálcán tartva már könnyedén, gyakorlatilag fél perc alatt be tudjuk pacsmagolni a fenti szivacsos módszerrel a tojást. A száradáshoz érdemes valamibe beleszúrni a pálcákat:

Ha megszáradtak a tojások, ezzel a módszerrel tényleg foltmentesek lesznek:

Amíg száradtak, elővettem egy hungarocell koszorúalapot. Ha nincs kéznél ehhez hasonló alap (ami teljesen érthető), szívből ajánlom a papírgurigákból készíthető verziót, ami tényleg egy fillérbe sem kerül, és nem bonyolult legyártani - kattintsatok ide, ha érdekel benneteket.
Az alapot betekertem egyszerű háztartási vattával, ezt pedig fehér cérnával, hogy egyrészt a vatta biztosan ne mozduljon el, másrészt hogy egy kicsit olyan hatást keltsen, mintha töredezett jégen állnának majd a pingvinek. 

A tojások közben megszáradtak, így vágtam kartonból egy kisebb tojásforma sablont, alapként a pingvinek belső részéhez:

A megrajzolt papírdarabokat pedig felragasztottam a műanyag tojásokra.

Végül ragasztópisztollyal felrögzítettem a pingvineket az alapra, és még néhány további apróságot: egy félbevágott filchópelyhet a madárkák alá, kis papír hópelyheket elszórva a koszorúra, valamint egy feliratot is - és persze egy akasztót a koszorú hátoldalára, egyszerű spárgából.
Ezzel készen is lett. Mostantól ezek a kis pingvinek őrzik a gyerekszobát :-)6 megjegyzés:

  1. Haha, Madagaszkár pingvinjei, reszkessetek! :-D A koszorúban lapuló társaitok sokkal, de sokkal bájosabbak!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon aranyosak lettek! Tetszik ez a vattás megoldás koszorúnak! Köszönöm az ötletet!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon aranyosak!Sajnos az én baráti ismerőseim nem kényeztetnek el olyan sok kindertojásbelsővel. Úgy néz ki, hogy fel kell áldoznom magam és nekem kell megvenni a kindertojást és megenni a csokit. Óriási áldozat, főleg ha elárulom, hogy egy káros szenvedélyem van és az a csoki!?Imádom a munkáidat.Én is szívesen alkotok, ha jut időm a kötés-horgolás, szabás-varrás és az olvasás mellett.További sok sikert!!!

    VálaszTörlés