2016. december 13., kedd

Pingvines koszorú kindertojásbelsőből


A sok-sok apró karácsonyi hagyományunk egyike, hogy mindig kerül téli koszorú a gyerekszoba ajtajára is, mindenképpen olyan, ami a kis tulajdonosok ízlésére való. Idén pingvines verzióra érkezett igény, én pedig csodálatos megvilágosodáson mentem keresztül: a kis gömbölyű pingvineket miből is lenne egyszerűbb elkészíteni, mint a Mikulás látogatása után maradó műanyag kindertojásbelsőből... nem is értem, hogy ez eddig hogy nem jutott eszembe :-)
Nálunk egyébként is rengeteg kindertojásbelső van, nem mintha ez lenne a fő táplálékunk, deeeeehogy - ám a kedves barátok ipari mennyiségben szállítják nekem, biztosjóleszvalamire alapanyagként. Így aztán kötelességem is újabb és újabb ötleteket kitalálni a felhasználásukra, és ilyenkor tudok nagyon örülni egy ilyen pingvines gondolatnak, hiszen téli is, kedves is, és igazán spórolós ötlet, mert nem kell például fa- vagy hungarocelltojásra költeni alapként.

A műanyag kindertojásbelsők kiindulási képe ez volt - kimondottan az erre tévedő űrlények miatt teszem csak ide, mert egyébként mindenki látott már ilyesmit :-)

A műanyag tojásokat feketére festettem. Évek sanyarú tapasztalatai tanítottak meg arra, hogy a műanyag kindertojásbelső nagyon is jól festhető, néhány fontos kitétellel: 1. minden csokimaradványt le kell szedni róla, ami persze természetes ; 2. ecsettel nem lehet szépen festeni, szivaccsal kell: pl. egy használatba még nem vett mosogatószivacsról levágunk egy kockányit, erre akrilfestéket teszünk, és ezzel pacsmagoljuk be a tojást. Így nem lesz csíkos vagy foltos, sőt, olyan lesz, mintha mindig is festett lett volna.

Ehhez a szivacsos festéshez viszont fontos, hogy fúrjuk ki a műanyag tojás alját (ahol van is egy kör alakú jelölés, mintha csak emiatt tették volna rá) valami hegyes eszközzel, például egy kézifúróval, ahogy a képen is látszik - majd a lyukba szúrjunk hurkapálcát.

A hurkapálcán tartva már könnyedén, gyakorlatilag fél perc alatt be tudjuk pacsmagolni a fenti szivacsos módszerrel a tojást. A száradáshoz érdemes valamibe beleszúrni a pálcákat:

Ha megszáradtak a tojások, ezzel a módszerrel tényleg foltmentesek lesznek:

Amíg száradtak, elővettem egy hungarocell koszorúalapot. Ha nincs kéznél ehhez hasonló alap (ami teljesen érthető), szívből ajánlom a papírgurigákból készíthető verziót, ami tényleg egy fillérbe sem kerül, és nem bonyolult legyártani - kattintsatok ide, ha érdekel benneteket.
Az alapot betekertem egyszerű háztartási vattával, ezt pedig fehér cérnával, hogy egyrészt a vatta biztosan ne mozduljon el, másrészt hogy egy kicsit olyan hatást keltsen, mintha töredezett jégen állnának majd a pingvinek. 

A tojások közben megszáradtak, így vágtam kartonból egy kisebb tojásforma sablont, alapként a pingvinek belső részéhez:

A megrajzolt papírdarabokat pedig felragasztottam a műanyag tojásokra.

Végül ragasztópisztollyal felrögzítettem a pingvineket az alapra, és még néhány további apróságot: egy félbevágott filchópelyhet a madárkák alá, kis papír hópelyheket elszórva a koszorúra, valamint egy feliratot is - és persze egy akasztót a koszorú hátoldalára, egyszerű spárgából.
Ezzel készen is lett. Mostantól ezek a kis pingvinek őrzik a gyerekszobát :-)6 megjegyzés:

 1. Haha, Madagaszkár pingvinjei, reszkessetek! :-D A koszorúban lapuló társaitok sokkal, de sokkal bájosabbak!

  VálaszTörlés
 2. Nagyon aranyosak lettek! Tetszik ez a vattás megoldás koszorúnak! Köszönöm az ötletet!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazán szívesen, Timi! De én köszönöm! :-)

   Törlés
 3. Nagyon aranyosak!Sajnos az én baráti ismerőseim nem kényeztetnek el olyan sok kindertojásbelsővel. Úgy néz ki, hogy fel kell áldoznom magam és nekem kell megvenni a kindertojást és megenni a csokit. Óriási áldozat, főleg ha elárulom, hogy egy káros szenvedélyem van és az a csoki!?Imádom a munkáidat.Én is szívesen alkotok, ha jut időm a kötés-horgolás, szabás-varrás és az olvasás mellett.További sok sikert!!!

  VálaszTörlés