2016. november 21., hétfő

Óriástörpék


Emlékeztek a tavalyi északi törpékre? Ezeket nagyon szerettem, hiszen jó volt rájönni arra, hogy a boltokban kapható édes, gombóc orrú manókat simán el lehet házilag is készíteni, és legalább olyan szeretnivalók lesznek, mint bolti társaik.
Idén viszont kicsit még tovább gondoltam a törpéket, hogy lehetnének még látványosabbak és egyszerűbbek - így születtek ezek az óriási, skandináv típusú manók, egyszerű kartonpapírból, nagyon gyorsan és igazán kevés munkával.
Különlegességük a magasságuk, hiszen közel 70 cm-esek, tehát igazán látványos dekorációk. Ráadásul különösebb kézügyességet sem igényelnek, ugyanakkor egyszerű és hétköznapi alapanyagokból készülnek - és nagyon szeretnivalók :-). 


Szükség van hozzájuk a lehető legegyszerűbb barkácskartonra, 50x70 cm-es méretben, mondjuk szürke színűre:Az egyik rövid oldalon egy kis hajtással jelöljük meg a közepét:


Erre a jelölésre azért van szükségünk, mert ennek segítségével könnyebben tudjuk betekerni kúp formára a papírt - egyszerűen csak a hajtástól kezdjük el befelé csavarni a papírt.


Ha kialakult a kúp forma, rögzítsük irodai tűzőgéppel, és vágjuk le a feleslegesen túllógó papírt (ehhez érdemes megkérni valakit, mert nehéz egyszerre tartani és tűzni).A két papírréteget celluxszal is rögzíthetjük.
Állítsuk fel a papírkúpot, hogy lássuk, mennyit kell levágnunk a szélekből, hogy egyenesen álljon - ezután nyisszantsuk is le a papírvégeket.Nagyjából a kúp közepén ragasztással rögzítsünk egy szalagot - én filcszalagot használtam, és ragasztópisztollyal fixáltam.
Ezután vágjuk ki vattából a szakállat. A kúpot azon a részen, ahol a szakáll fedni fogja, kenjük be papírragasztó stifttel, majd helyezzük rá a vattát, amelynek a felső széleit nyomogassuk be egy pálcika segítségével a szalag alá.Végül már csak egy nagyobb hungarocellgolyóra lesz szükségünk, amit az orr helyére ragasztunk - kicsit húzzuk szét a vattát, hogy a kartonra tudjuk ragasztani az orrot, így stabilabb lesz.


Ezzel készen is lett az óriás méretű törpe. 
Természetesen egy feleséget is kellett készítenem neki, nehogy magányosnak érezze magát...  :-)
4 megjegyzés:

 1. Nagyon rokonszenves pár, csakúgy, mint kicsi rokonaik...!
  Így a kandalló előtt ácsorogva olyan igazinak és élőnek tűnnek, hogy biztos mindig megszólítanám őket, valahányszor elhaladok mellettük! :-)
  (Egy kérdés:a "pereceslevendula" emailcím még él, vagy máson lehet neked írni? - ha lehet...?)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy tetszenek!
   Igen, abszolút él, várom a levelet! :-)

   Törlés
 2. Szia! Milyen vattával dolgozol, ami ilyen kompakt, lapszerű? Milyen magasak végülis a törpék kb? Köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez teljesen sima háztartási vatta, ha tudsz olyat venni, ahol a rétegek széthajtogathatók, akkor a ragasztóra rányomogatva éppen ilyen sima lesz.
   A törpék 70 cm magasak, mert a karton teljes hossza megmarad!

   Törlés