2016. január 4., hétfő

Évbefőtt


A 2016-os év első bejegyzését mindenképpen azzal szeretném kezdeni, hogy boldog új évet kívánok Nektek - még sokkal boldogabbat, mint az előző volt! :-)

Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, én minden év végén érzek egy kis szomorúságot, hogy vége van egy újabb 12 hónapnak, ami tele volt számtalan emlékezetes pillanattal. Ez persze nem zárja ki azt, hogy várakozással telve nézzek az új év elé, ami minden bizonnyal szintén tele lesz újabb emlékezetes pillanatokkal... de azért lássuk be, ha az ember nem ír naplót, akkor a mindennapok rohanásában ezek az apró, különféle érzésekkel gazdagon telezsúfolt percek nagy része feledésbe merül, és igazán kár értük. 

Ezért gondoltam ki egy évvel ezelőtt az évbefőtt ötletét - ami igazából annyi, hogy mint nyáron a gyümölcsöket, a kisebb-nagyobb emlékeket is eltesszük egy üvegbe, tulajdonképpen tartósítva - stílszerűen egy befőttesüvegbe. 
A 2015-ös év üvegébe nálunk rengeteg apróság került - színházjegy, egy olaszországi kagyló, kavics egy kirándulásról, menüsor egy vacsoráról, gyerekrajz, üzenet papírfecnin, kivágott újságcikk, blokk egy igazán fontos tárgy megvételéről, és sok-sok apró, igazából csak nekünk sokat mondó emlék. Az üveget most január 1-jén zártuk le, címkét ragasztottunk rá "2015" felirattal, és igazán jó érzés, hogy ha nem is teljesen, de valamennyire megőrizzük így az év fontosabb történéseit, és a kevésbé fontosakat is, amelyek máskülönben valószínűleg kihullanának az emlékezet apró résein.
Persze mondhatnátok, hogy miért nem fényképek inkább? De az évbefőtt más, mint egy fotóalbum, mert nem pillanatképeket, hanem érzéseket őriz, sőt néha illatokat és hangulatokat is, valamint sokszor azokat az élményeket is, amelyekről nincs fénykép. Akkor sincs gond, ha az emléktárgy nagyobb méretű, mint az üveg - ha a gyerekek lerajzolják egy kis papírra, egyből két emlékünk is lesz egyben...
A tavalyi üveget tehát lezártuk, és egyúttal nyitottunk egy újat, ami most még üresen várja, hogy megteljen a 2016-os emlékdarabkákkal - izgalmas arra gondolni, vajon mi minden kerül bele... :-)
13 megjegyzés:

 1. Ez csúcs! Követendő, szép ötlet!

  VálaszTörlés
 2. Ez is szuper ötlet, mint az, amikor felírod cetlire egy-egy jó élményedet, és úgy teszed üvegbe! :)
  BÚÉK az egész családnak! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, nagyon hasonló, de mégis más hatása van, hogy nem csak papírok vannak benne, hanem kis tárgyak, igazi emlékdarabkák is... köszönöm szépen, viszontkívánom a csodás új évet! :-)

   Törlés
 3. Ez de jó ötlet jaj! Megy bele a Paul McCartney koncertjegy, sőt, ha tudnám, a jegygyűrűmet is beletenném, mint tavalyi emlék, de milyen lenne már. Úgyis televagyok üvegekkel :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Óóóó, Paul McCartney koncertjegy!! Már csak ezért az egyért is érdemes üveget nyitni, de tényleg :-) És nagyon-nagyon sok boldogságot így utólag is! :-)

   Törlés
  2. Köszi! :) Idén Bryan Adams lesz :) Viszont céltudatosan fogom gyűjteni a dolgokat amik belekerülhetnek az idei üvegbe!

   Törlés
 4. Hogy ez mekkora ötlet! Csúcs! Nagyon tetszik! :)
  BOLDOG ÚJ ÉVET Neked!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm, úgy örülök! :-) Én is nagyon-nagyon boldog új évet kívánok neked!

   Törlés
 5. Boldog Új Évet Neked is
  !!!!! Olyan jó ötleteid vannak!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Viszontkívánom, a legboldogabbat!
   Ez nagyon jólesik, köszönöm szépen! :-)

   Törlés