2015. január 22., csütörtök

Nagybetű 3D-ben


A következő dolog már nagyon, nagyon, nagyon régóta motoszkál bennem, majdnem azóta, hogy rájöttem, hogy a betűk különösen sokat jelentenek nekem.... de már tényleg jó ideje lelkesen nézegetem a különféle lakberboltok kínálatában felbukkanó betűábrázolásokat - és ezeken belül is a szép, nagy - nagyon nagy - méretű díszbetűket. No nem mintha ilyeneket sok helyen lehetne látni, igazából az általam elképzelt, kb. A/4-es méretű betű dísztárgyat még soha, sehol sem láttam. Láttam kisebbet és még kisebbet, de mindet egyaránt brutál drágán - szóval egy ideje már gondolkozom azon, hogyan lehetne ezt saját gyártásban elkészíteni. Mindezidáig viszont sajnos még egyetlen ötletem sem felelt meg a saját elvárásaimnak - legyen nagy, ugyanakkor kellően vastag, tehát látványosan térbeli is, legyen stramm, ami megáll a saját lábán, ne kelljen a falnak támasztani, ezenkívül ne legyen sokezer forint - és ha mindez még nem lenne elég, fontos, hogy ne legyen újszerű, sima, steril, hanem olyan szerethetően rusztikus, plusz a formája is szép legyen, ne olyan hideg, modern fajta, hanem olyan, amin valami ív is akad.

Szóval ez egy eléggé reménytelen vállalkozásnak látszott, de már annyira foglalkoztatott a dolog, hogy arra gondoltam, belevágok, aztán lesz, ami lesz, legfeljebb tovább kutatok a boltokban...
Így aztán végül nekikezdtem, és túl a teljes folyamaton, a következő következtetéseket tudom levonni:
1. Díszbetűt készíteni házilag hosszú, macerás és sok lépésből áll.
2. Nem is gondolom, hogy a legegyszerűbb úton mentem végig a betűkészítést illetően - közel sem... igaz, ami nem tör meg, az megacéloz. :-)
3. Biztos, hogy ennél sokkal szebb nagy díszbetűket is lehet készíteni házilag.
DE - és ez a lényeg - imádom az én díszbetűmet, mert pontosan olyan lett, amilyet mindig is akartam venni, azzal a kis különbséggel, hogy ez nem fából van. De tetszik, nagyon tetszik, és ezért muszáj is nektek megmutatnom a teljes canossát :-) 


Elsőként persze kerestem egy kellően csinos fontot a Word betűkészletében, és kinyomtattam (majdnem) A/4-es méretben, sima fénymásolópapírra. Persze az A betűt választottam díszbetűként, hiszen ez az abc első betűje, az egyik legfontosabb betű a magyarban, valamint a Nagyobbik nevének kezdőbetűje, és majdnem a Kisebbiké is. :-)

 Kivágtam a betűt:

 Egy vastag kartonra helyeztem a papírbetűt, majd körberajzoltam.


Még egy példányban átrajzoltam a kartonra, majd mindkét betűt kivágtam, a lehető legpontosabban.

 Sokat töprengtem azon, hogy a betű kellő mélységét hogyan alakítsam ki - végül elővettem egy kupac régi, korábban barkácsoláshoz már felhasznált gyufásdobozt. Bekentem az egyik betű felszínét vastagon papírragasztó stifttel, és ráhelyezgettem a gyufásdobozokat. Persze közel sem töltötték ki a betűt, de nem is ez volt a cél, csak hogy meglegyen a töltelék, ami a betű két felét egyenlő távolságra tartja majd egymástól.

 Bekentem a ragasztóval a másik betű hátsó oldalát, majd óvatosan a gyufásdobozokra helyeztem úgy, hogy a felső betű lehetőleg pontosan az alsó fölött legyen.

Pár órára egy kellően dundi könyvet helyeztem a betű tetejére, hogy a ragasztó szorosan megköthessen. Ezután fogtam egy celluxot, számtalan csíkot vágtam belőle, és szorosan betekertem velük az egész betűt. Ezt tényleg alaposan kellett csinálni, több rétegben, hogy kialakuljon a betű oldalfala mindenhol.

 Ezután következhetett a durva, rusztikus felület kialakítása: egy fehér szalvétát rétegeire bontottam, kis darabokra téptem, majd egy ecset és dekupázsragasztó segítségével felvittem a celluxborításra - több rétegben, és sok helyen összegyűrve a szalvétát, hogy csinosan ráncos és egyenetlen felszínű legyen.

Teljes száradás után az egészet lefestettem világosbarna akrilfestékkel.


 


Ezt is hagytam megszáradni, majd végre következhetett a legutolsó lényegi lépés: átfestettem az egészet fehérrel, de szándékosan foltosan, itt-ott hagyva a barna felszínt áttűnni - és még száradás előtt áttöröltem egy darab szalvétával az egészet, hogy a fehér festék nagyját le is húzzam.

Ezzel ki is alakult az a felület, amit el szerettem volna érni (és amilyet mindig is venni akartam):

És ezzel el is készültem. Picit még persze dekoráltam a betűt, ragasztottam rá egy szürke kockás szalagból kötött masnit, arra egy zsinegből kötött másikat, végül pedig egy fagombot - és végre ott állt előttem az én évek óta megálmodott nagybetűm. 
És ez nagyon, nagyon, nagyon jó érzés volt :-)
 


25 megjegyzés:

 1. Levendulalány ! Mit mondhatnék? Ez is tökéletes lett:-))))) Zsuzsa

  VálaszTörlés
 2. Tökéletes lett! :-) Nagyon tetszik! De h lehetne megoldani a kerekebb betűket? Ezt mindenképp el kell készítenem... :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszik, Klau :-) A kerek betűket is ugyanígy el lehet készíteni, ha gyufásdobozt használsz, akkor pl. félbe is vághatod a dobozokat, és úgy könnyebben tudod követni az íveket. De nem kell kitölteni teljesen a formát, mert ha jó vastag, erős kartont használsz a betűkhöz, úgy is szépen megtartják a távolságot, ha csak itt-ott van alatta merevítés.
   De úgy is kitöltheted a belsejét (ez az ívesnél talán jobb megoldás lehet), hogy egyforma vastagságú kartoncsíkokat levágsz, ezeket csigavonalban betekered és celluxszal összefogod - és ezekkel töltöd ki a betű belsejét. Remélem, sikerült értelmesen leírnom, hogy gondolom :-)

   Törlés
 3. Szuper! És annyira nem is macerás... ;-)

  VálaszTörlés
 4. Hatalmas ötlet!!! :o))) Nagyon tetszik!!!

  VálaszTörlés
 5. Csúcs ez is!! Gondolom lesz még betű ezek után. Miért pont az A ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm :-) A posztban le is írtam, hogy a kislányom neve így kezdődik, ez volt a fő érv :-)

   Törlés
 6. Nálunk biztos az építkezésből maradt EPS-hulladék (hungarocel) lett volna a kitöltő, talán másnak is kéznél van ilyesmi. Azt tök jól lehet formára is vágni.
  És tuti raknék a helyedben az aljába valami nehezéket, hogy még stabilabban álljon.
  Amúgy szuper!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha hungarocellel töltöd, akkor biztosan nem árt a nehezék - az enyémnek viszont kellő súlya lett a kartonlapokkal és a gyufásdobozokkal, még véletlenül sem hajlandó felborulni, ebbe biztosan nem kell semmi plusz súly :-)

   Törlés
 7. Csak egy ötlet :ha a két alsó (talp) gyufásdobozba rizst teszel akkor stabilabban áll a betű:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem volt rá szükség, tökéletesen stabilan áll így is :-)

   Törlés
 8. Egyszerűen nAgyszerű!

  VálaszTörlés
 9. A betűtípusnál van olyan, hogy "körvonalas", úgy kevesebb festéket fogyaszt a nyomtató. Akkor jut az egész abc-re. :-) Úgy szeretem nézni a munkáidat, mindig bearanyozzák a napom. Bea

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha körvonalasan nyomtattam volna, Ti semmit sem láttatok volna a fotón a betűből :-) Szándékosan színeztem halványszürkére, így tisztán látszik a fotón is a betű formája. Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy :-)

   Törlés
 10. A festésnél használt festőszalaggal sokkal egyszerűbb ilyeneket ragasztani, mint celluxszal. :) Szélesebb, jobban tapad és festhetőbb!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj, nagyon nem értek egyet :-) Eddig bármilyen maszkolószalaggal dolgoztam, egyik sem tapadt annyira, mint a cellux (hiszen nem is tapadhat nagyon, mert visszaszedhetőnek kell maradnia). Ezenkívül vastagabb is, mint a cellux, sokkal jobban látszanak a szélei még lefestve is. Arról meg nem is beszélve, hogy sokkal drágább, mint a cellux :-)

   Törlés
 11. Valahol láttam, hogy saját gyártású formában gipszből öntöttek ilyen betűket. A formát hullámkartonból csinálta a csaj, az illesztéseket kiszilikonozta, hogy ne follyon ki a massza. Lehet hogy nem lenne ilyen macerás, mint a te módszered. Viszont nagyon szépen sikerült!

  Szép vasárnapot,
  Timi

  VálaszTörlés
 12. Kedves Levendulalány! Annyira elbűvöl minden ötleted, hogy nem is tudom elmondani. Tudom, hogy kifogyhatatlan vagy ötletekből, mégis veszem a bátorságot és írok Neked. Ma találtam ezt az oldalt és Te jutottál az eszembe. :)
  http://www.welke.nl/lookbook/Dolfijntje25/Leuk-om-zelf-te-maken
  Minden jót kívánok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy! Szép estét kívánok neked! :-)

   Törlés
 13. Hol lehet ilyen erős kartont beszerezni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Papírboltban/kreatív boltban biztosan, de én csak egy papírtömb hátsó borítólapját használtam fel, mert ez nagyon jó minőségű, erős karton volt. Érdemes otthon körülnézni, sokszor minden beruházás nélkül is akad alapanyag itt-ott :-)

   Törlés