2015. január 15., csütörtök

Filléres bababútor házilag


Már jól ismertek, tudjátok, hogy az egyik nagy szenvedélyem a semmiből valamit, azaz kidobásra szánt dolgokból alkotni valami újat és jót. Eddig is sok-sok ilyen tárgyat készítettem, de most igazán nagy fába vágtam a fejszémet. A boltokban kapható bababútorok legtöbbször nagyon drágák, legalábbis azok, amelyek jó minőségűek és csinosak, viszont a gyerekek nagyon szeretnek babaházakat berendezni - így tehát ezt a két dolgot kell valahogyan közös nevezőre hozni. Ezért gondoltam arra, nézzük meg, a kidobásra szánt, felesleges háztartási dolgokból nem lehetne-e esetleg vállalható bababútort készíteni - például papírgurigákból, dobozkartonból, gyufásskatulyából, borosdugóból és hasonló kacatokból. A végeredményt megosztanám most veletek, mert szerintem érdemes továbbgondolni - de hogy nem reménytelen a dolog, azt talán nyugodt lelkiismerettel állíthatom. :-)

Első körben egy kanapét, egy étkezőasztalt, négy kényelmes széket és egy kis komódot terveztem készíteni, de aztán elkapott a gépszíj, és lett egy kandalló, egy függőlámpa és egy asztalka is - szóval egy összkomfort nélküli minigarzont már majdnem be lehetne velük rendezni. :-)

Elsőként a székeket készítettem el, mert ez már régi tervem volt - kiderült ugyanis, hogy kedvenceim, a háztartási papírgurigák még erre is alkalmasak. Kikészítettem tehát négy darabot:

Óvatosan ellapítottam a gurigát (nem kell nagyon lenyomkodni, hogy ne törjön meg nagyon a papír, csak amennyire muszáj), és ceruzával rárajzoltam a széktámla ívét.

A ceruzavonal mentén levágtam a felesleget, és széthúztam a széleket, hogy újra kerek legyen a guriga alapja.

A négy székalapot akrillal szürkére festettem. Amíg száradtak, egy újabb gurigát fogtam, és kemény kartonpapírra téve (egy doboz bélése volt korábban) négyszer körberajzoltam. 


Kivágtam a kartonköröket, és nekiláttam a székülések elkészítésének. Ehhez szükség volt elsősorban a kartonkörre, valamint két korongvattára:

...valamint persze egy anyagdarabra, amit mintával lefelé fordítottam, rátettem a két vattakorongot, végül a kartonkört:

Az anyagszéleket felhajtottam, és körben folyamatosan redőket hajtva szorosan összeöltöttem a textildarab széleit. Mint látjátok, ehhez elég olyan nulla szinten varrni, ahogy én tudok :-)

Merthogy a lényeg a túloldal: megfordítva csinos, kerek, gömbölyű ülőpárnát kaptam.

Ragasztópisztolyt izzítottam, a párna alsó részének széleire ragasztót kentem, és így beragasztottam a lefestett és megszáradt székalapokba.

Az asztal elkészítése ennél lényegesen egyszerűbb volt - a kartonból vágtam egy téglalapot, az előző, mintának használt papírgurigát pedig félbevágtam, mivel csak egy kisebb részre volt szükségem.


A kartonra famintás papírt ragasztottam (de bármilyen papír, sőt, lefestés is megteszi), a gurigát szürkére festettem, majd száradás után az asztallap alá ragasztottam.


Következett egy kis komód: ehhez három üres gyufásskatulya kellett.

A skatulyákat egymásra ragasztottam - itt ügyelni kellett a nagyon pontos illesztésre:


A fiókok elejére (egy negyedik gyufásskatulya-fiók segítségével kimért és kivágott) famintás papírcsíkokat ragasztottam.

Ezután körben is bevontam a három dobozkát a famintás papírral. Mindegyik fiók elejét óvatosan kilyukasztottam, és egy-egy Milton-kapcsot helyeztem a nyílásokba, szét is nyitva őket - így a fiókgombok is stabilak lettek.

A kandallóról nem tudtam lemondani :-) Ezeket is dobozkákból szerettem volna elkészíteni, de végül néhány maradék, régi építőkocka mellett döntöttem.

Két-két kockát összeragasztottam, ezekből lett a kandalló két szélső oszlopa. A három lapos darabot is összeragasztottam, csíkban - ezekből a kandalló tetejét terveztem elkészíteni.

Az elemeket persze festeni is lehet, nekem viszont volt téglamintás papírom (ezt házilag is egyszerűen elő lehet állítani). A két oszlopot bevontam ezzel, a háromelemes darabot pedig famintás papírral. A két oszlopra ragasztottam a famintás elemet, majd a kandalló hátlapját is kivágtam és odaragasztottam.
Utolsó simításként az egészet egy téglamintás papírdarabra ragasztottam.

A kandalló belsejébe mintás papírral körberagasztott LED-mécsest helyeztem, ezzel ez készen is lett.


A kanapé szerkezetén sokat gondolkodtam, végül olyan alapanyagokat választottam, ami szinte mindenhol megtalálható: egy üres dobozka teteje, két parafadugó és egy darab kemény kartonpapír.

A kartonpapírból kivágtam a kanapé támláját, és a dobozka hosszú oldalára ragasztottam.

Bekentem ragasztóval a hosszú részeket, és bevontam szürke filcanyaggal - de bármilyen anyagmaradék megfelel:

A filc azért jó választás, mert kellően vastag ahhoz, hogy a második lépésként kivágott oldalsó részeket is egyszerűen fel lehessen ragasztani:

A két parafadugó végeire szürke filcdarabot ragasztottam, ezután pedig körbevágtam, hogy kör formájú legyen.

A dugók oldalait beragasztóztam (papírragasztó stifttel), és betekertem mintás textillel. A felesleget ezután csak le kellett vágni.

Három kispárnát is készítettem (ugyanazzal a módszerrel, mint a székek ülőpárnáinál, karton-vatta-textil-varrás).

A bevont parafadugókat ragasztópisztollyal az ülőfelület széleire ragasztottam, majd a párnákat is rátettem - ezzel a kanapé is elkészült.

 Már igazán nem akartam folytatni a dolgot, de azért végül még egy lámpát muszáj volt készítenem :-) Egy LED-mécsest lefelé fordítottam, az aljára ragasztópisztollyal zsinórt rögzítettem. A mécsest egy kartonpapírcsíkkal körberagasztottam, a papírt textillel bevontam, végül még egy csipkecsíkot applikáltam rá, és ezzel ez is elkészült.

És ezen a ponton még eszembe jutott, hogy milyen jó kis műanyagizéket kaptam anno a kolléganőimtől, amit a pizzások tesznek a dobozba, a pizza közepére, hogy ne ragadjon az olvadt sajt a doboz tetejére - no egy ilyet még gyorsan lefestettem, famintás papírkört ragasztottam rá, és így még egy helyes asztalkával is gazdagodott a berendezés. A képen az utána-előtte állapot :-)


No de most már tényleg kész voltam mindennel. Az igaz, hogy egy kimustrált reklámajándék-karórából még egy egyszerű faliórát készítettem, kerítettem egy mini képkeretet, egy pici kupakba pedig egy szál rozmaringot szúrtam szobanövénynek, de az már igazán nem telt semmibe. :-) Ha van a háznál egy kevés süthető gyurma, abból is nagyon jó kis kiegészítőket lehet készíteni, de ez igazán opcionális.

Összefoglalva tehát a dolgot, a bútorok alapanyagain (papírguriga, gyufásskatulya, építőkocka, papírdoboz, dugó, karton) kívül kellett egy-két darab kicsi ragasztópisztolypatron, egy kevés papírragasztó stift, vatta, kevés maradék anyag és/vagy filcanyag, valamennyi akrilfesték, és szintén opcionálisan mintás papír, de ez is könnyen helyettesíthető. Azt hiszem, ez nagyon kevés ráfordítást jelent, és a végeredmény - noha nyilván nem tud versenyezni a bolti verziókkal - vállalható, használható, és a házi alapanyagokhoz képest meglepően stramm - így szívből ajánlom megvalósításra. Igaz, hogy idő kell hozzá - de biztosan kevesebb, mint ahogy így elsőre látszik :-)

Az elkészült bútorzatot el is rendezgettem, hogy lássam, hogy mutatnak - így utólag már nem annyira látszik rajtuk, hogy szinte csupa feleslegesből és hulladékból készültek, és igazán nagy öröm nekem, hogy sikerült a terv. :-)Persze azért csak elővettem két fadobozt, és abban is elrendeztem a bútorokat - igaz, a hely nem nagy, de azért igazán lakható ez a kétszintes apró lakás :-)
67 megjegyzés:

 1. Csak ámulok és bámulok! Már nagyon sokat kutakodtam a neten házilag készíthető bababútorok után, de ilyen szépeket, egyszerűen elkészíthetőket ( és a babák számára ilyen kényelmeseket! ) nem találtam. Ezidáig is a Te építőkockákból készült bútoraidat találtam a legjobbaknak. Biztos,hogy elkészítem a kislányomnak. Nagyon-nagyon köszönöm az ötletet!
  Judit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen, Judit! Az építőkocka is szuper alapanyag tényleg, csak mostanra már alig maradt belőlük, más megoldás után kellett néznem :-)

   Törlés
  2. Hát a kreativitás véges le a kalappal nagyon ügyes vagy :)

   Törlés
 2. Ha lenne esetleg egy varázspálcád is, amivel lekicsinyítesz, én örömmel kivenném a lakást határozatlan időre! Nagyszerű!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kinga, én is erre gondoltam szó szerint, amikor készen lett, hogy milyen szívesen elidőznék benne... majd megosztjuk :-)

   Törlés
  2. Nagyon ötletes...azt hiszem elkészítem én is...

   Törlés
 3. Hát ez szinte hihetetlen!!! Csodaszép! :)

  VálaszTörlés
 4. Gyönyörűséges! Szebb, egyedibb, személyesebb, kedvesebb, mint bármilyen készen vásárolható :)

  VálaszTörlés
 5. Hihetetlen ügyes vagy! nem győztem az ámulattól csóválni a fejem :)

  VálaszTörlés
 6. Egészen elképesztő dolgokat készítesz! Lenyűgöző!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy örülök, hogy tetszik, én is nagyon megszerettem a kis bútorokat :-)

   Törlés
 7. Gyönyörű! :-) Most készül Bori lányom szülinapjára a babaház, és most már biztos, hogy bútorozva is lesz. Köszönöm Neked!!! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj, de jó lenne, ha megmutatnád majd az elkészült művet, csodásan hangzik!!

   Törlés
 8. Hát én is csatlakozom az előttem szólókhoz. Minden mondatuk felmerült a fejemben, amig olvastam a bejegyzést. :) Hihetetlen vagy. komolyan!
  Erika

  VálaszTörlés
 9. Nagyon szuper !!! Már régen festettem kartont de emlékeim szerint deformálódik a nedvesség hatására, a tieid viszont makulátlanok. Hogy csinálod? És ha van egy kis időd írhatnál az eszközökről is fényképpel amiket használsz általában, főleg a ragasztók érdekelnének. Jó lenne egyben látni az egészet .
  Üdv Szilvi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor szokott deformálódni a karton, ha vizes a festék (pl. vízfesték esetén, akrilfestéknél ez nem gond), és/vagy a karton mondjuk hullámkarton vagy nem jó minőségű. Ez a fajta papírguriga jó erős kartonból van, gyönyörűen tartja a formáját festve is, öröm vele dolgozni :-)
   Az eszközökkel kapcsolatban általában kedvező árú, jól bevált dolgokat használok: pl. papírragasztó stift csakis a zöld, Auchan saját márkás, ez szuper jó, és az ára is rendben van. Pillanatragasztóként a Loctite Gel a kedvenc (ezt akciósan érdemes feltankolni), a ragasztópisztolyom pedig teljesen márkátlan, de nagyon jó :-)
   Festékből Pentart vagy Auchan saját márkás akrilfestéket használok, mindkettő tökéletes (nagy felületre inkább barkácsáruházból venném).

   Törlés
  2. Köszönöm szépen a részletes tájékoztatást, pont ezekre gondoltam. Még esetleg megkérdezném, hogy a szépséges papírjaidat hol szerzed be?

   Törlés
  3. Mostanában már mindig a Lidl vagy az Aldi barkácsos akciójában - igaz, ezek kb. csak negyedévente vannak, viszont a legjobb áron adják tömbökben a csodaszép papírokat. Most éppen az Aldiban van ilyen akció, szívből ajánlom - 26 gyönyörű mintás karton van egy tömbben, 1300 Ft-ért.

   Törlés
 10. hát ez csodálatos, kiskoromban megőrültem volna érte de most is....mit nem adnék egy ilyenért!! nekem nem lenne ehhez türelmem, de nagyon jól eljátszanék vele :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, én is nagy bababútor-rajongó voltam kicsiként, valószínűleg onnan maradt nekem is, hogy szeretek ilyeneket készíteni :-) De ez a jó, hogy most is képesek lennénk játszani vele :-)

   Törlés
 11. Fantasztikus! Ebbe a lakásba szívesen beköltöznék :) Szerintem simán felveszi a versenyt, sőt lepipálja a bolti bababútorokat.
  Fruzsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy örülök, hogy így látod, Fruzsi! Köszönöm! :-)

   Törlés
 12. Just one word:) WOWWWWWWWWWWWW............ !

  VálaszTörlés
 13. Jajj, annyira cuki, hogy belehalok! :D Alig várom, hogy gyerekem legyen! Addig meg kölcsönkérem a párom unokahúgát, és meglepem valami hasonlóval!
  Imádom amiket csinálsz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :-) :-) Biztos vagyok benne, hogy nagyon-nagyon fog örülni neki! :-)

   Törlés
 14. Ez csúcs! Szívesen össze zsugorodnék, hogy elidozhessek ezekben a szobákban egy kicsit:D Annyira szép, és ötletes!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Legszívesebben én is így tennék :-) köszönöm szépen, Éva!

   Törlés
 15. Káprázat és döbbenet!
  Csupafül

  VálaszTörlés
 16. Ez hihetetlen! Szuper ügyes vagy!

  VálaszTörlés
 17. Istenem de lennék nálad gyerek! *.*

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Remélem, az érintettek is így vannak vele :-D

   Törlés
 18. Hát, én erre nem találok szavakat... legközelebb ha megjelenik könyved legyen hozzá egy ,,dicsérő jelzők" szótár melléklet, hogy megtaláljam a legalkalmasabbat :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én úgy érzem, így is sikerült eltalálnod :-) és nagyon köszönöm!

   Törlés
 19. Nagyon, nagggyon tetszenek!!!! :o)
  Zseniális ötleteid vannak!!!

  VálaszTörlés
 20. It's absolutely amazing, wonderful!!! I'm mesmerized by your creativity

  VálaszTörlés
 21. Kedves Levendulalány,
  én is úgy vagyok, mint sokan - évek óta olvaslak, folyton keresem az új bejegyzéseidet, teljesen "rádszoktam" - és most már úgy érzem, muszáj visszajeleznem nekem is, hogy fantasztikusnak tartom a kreativitásodat, és szívet-lelket melengetőnek az írásaidat... Nemcsak inspirációt adnak (mi is sok mindent megcsináltunk az ötleteidből itthon a gyerekekkel, de még a munkámban is használtam /terápiás gyerekcsoportban/), hanem erőt, tartást, kitartást is. Többször előfordult, hogy a nálad olvasottak erősítettek meg abban, hogy bármilyen fáradt, gondterhelt, stb. voltam, mégis csak lekuporodjak a gyerekeim mellé, és kikapcsoljam a rossz érzéseket, mert tény, hogy ők, a velük töltött idő a legfontosabbak. Köszönöm! A tündéri bútorokból a keresztlányomnak fogok babaházat berendezni, az én lánykám sajnos már kinőtt a babázásból. (Képzeld, pizzás műanyagbigyóból már mi is készítettünk asztalokat, egy tortadobozban rendeztünk be vele playmobil-cukrászdát. Tényleg az a legjobb, amikor a szemétből valami szépség születik...) Minden jót kívánok neked és a családodnak! Bori

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bori, szívből köszönöm a kedves szavakat, annyira jólesik, amit írsz! És példamutató is, az lenne a legjobb, ha mind így éreznénk, hogy ne érezzük magunkat esténként túl fáradtnak ahhoz, hogy a gyerekekkel játsszunk, hanem megértsük, hogy sokszor tőlük kapunk sok-sok plusz energiát, és minden együtt töltött perc értékes... köszönöm, hogy megírtad!
   A kis cukrászda is tüneményes lehet, a pizzaizék tényleg pontosan tökéletesek lehetnek pici asztalokhoz és székekhez :-)

   Törlés
 22. Ezeket a mini csodákat forgalmazni kéne! Fantasztikusak lettek! :)))

  VálaszTörlés
 23. Kedves Levendulalány! Le a kalappal - bababútor. Gyönyörű, ötletes, ez az érték! További jó ötletelést, kivitelezést.

  VálaszTörlés
 24. Kedves Levendulalány!

  Ez egyszerűen lenyűgöző! Teljes mértékben egyet értek azokkal akik Kifli és levendula ,,függők" lettek.Jómagam is alig várom az újabb és újabb bejegyzéseket a blogodban.Ezért is lettem a követőd .Gratulálok ! Kívánok számodra sok erőt, egészséget, ötletdús és áldásos évet 2015-ben is!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon-nagyon köszönöm a kedvességedet! Én is nagyon boldog, csupa jóban gazdag új évet kívánok Neked, sok kifliéslevendulával! :-)

   Törlés
 25. Gratulalok, fantasztikus otlet es poszt!

  VálaszTörlés
 26. Érződik, hogy benne van a lelked is.. gratulálok, sose hagyd abba a kreatív ötletek megvalósítását! Kívánok ehhez jó egészséget!üdv. A.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem, hogy ez így is lesz, biztos nem lennék teljes ember enélkül... köszönöm nagyon!

   Törlés
 27. Imádom az ötleteidet! Ezek a bababútorok zseniális ötletek sorozata...Gratulálok!

  VálaszTörlés
 28. Nem jutok szóhoz!!!! Nagyon-nagyon szép lett, és ez tök enyhe kifejezés, imádom őket! Annyira egyszerűek és nagyszerűek, hogy napokig "emésztenem" kell, és nagyon köszönöm, szuper!!!

  VálaszTörlés
 29. Gyönyörűséges!Imádom!Nagyon ügyes vagy!:-D

  VálaszTörlés
 30. Légyszi, LÉGYSZI fogadj örökbe, még csak 40 leszek a nyáron! :D
  De viccen kívül: ezek a bababútorok lélegzetelállítóak!

  Sára

  VálaszTörlés
 31. Káprázatos lett.

  VálaszTörlés