2014. december 4., csütörtök

Édes adventi memóriajáték


Szeretjük a memóriajátékokat. Szeretjük az édességeket és a sósságokat. Szeretjük a karácsonyvárást, nagyon. De a legjobb, amikor mindez egyetlen dologban ölt testet... :-)

Régóta terveztem készíteni egy olyan memóriajátékot, ahol csupa ehető dologból állnak a megtalálandó párok, de a formát eddig még valahogy nem sikerült kitalálni - most viszont az adventi naptárkészítés nagyon jó ihletet adott hozzá. A végeredménnyel az egész család maradéktalanul elégedett volt - és a "maradéktalan" kifejezést itt igazán szó szerint értem. :-)

A játék alapanyagát gyufásskatulyák szolgáltatták, de mivel ehető dolgokkal terveztem ezeket megtölteni, nem akartam korábban gyufákat tároló dobozkákat használni, és külön erre a célra vettem tiszta fehér skatulyákat (nagyobb hobbiboltokban kapható), összesen 26 darabot:

 24 dobozkát fenyőfa alakzatban egymáshoz ragasztottam:

 Mintás papírból a skatulyák szélességének megfelelő méretű csíkokat vágtam:

Majd ezekkel a csíkokkal bevontam a fenyőfaalazatot.


 


 A gyufásdobozok elejét dekortapasszal vontam be, ez volt a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás. A maradék két gyufásdobozt mintás papírral vontam be, majd a fenyőfa aljára ragasztottam.
A fácska tetejére egy kis parafadugót ragasztottam, erre egy facsillagot - utolsó simításként pedig mindegyik dobozka elejére számozást ragasztottam, 1-től 24-ig. A dobozkákat megtöltöttem mindenféle jó falattal (mindegyikből persze kettőt véve), és rögtön ki is próbáltuk. A is fiókokat hátulról könnyen előre lehet nyomni a játék során, és egészen más így játszani, mint egy sima memóriajátékkal - nagyon izgalmas, hogy kinek mi jut :-) A legjobb azt volt egyébként látni, hogy a végén a megszerzett apró finomságokat mindenki igyekezett igazságosan elosztani, és egyáltalán nem számított, hogy az adott falatkapárt ki is nyerte meg ténylegesen...
Ha azt mondom, hogy zajos sikere volt a játéknak, akkor még nem mondtam semmit :-)  

Néhány ötlet, hogy mit is lehet elrejteni ezekben az apró fiókokban:
földimogyoró, kis kekszek, diógerezd, pisztácia, pici csokipettyek, gumicukor, kisebb kölesgolyó, mandaringerezd, mézeskalácsdarab, kicsire felvágott puffasztott rizsszelet, ropi, müzliszelet-darabka, mandula, nápolyiszeletke, tökmag, napraforgómag stb., kinek-kinek ízlése és elvei szerint :-)


 
9 megjegyzés: