2014. november 6., csütörtök

Óriás hópehely faspatulából


Megint egy örök kedvenc alapanyag, a faspatula, másnéven nyelvlapoc, de tegnap a gyógyszertárban tanultam rá új szót: torokspatula. Szóval most már lehet választani, melyik szimpatikusabb :-) Tavaly az iskolai adventi vásáron láttam jégkrémes pálcikából készített hópelyhet, ez jutott eszembe abban a pillanatban, amikor kinyitva a faspatulás dobozomat megállapítottam, hogy összesen két darab árválkodik ott... mert persze ez mindig így van: ami épp nincs vagy pont elfogyott, no abból jönnek a legjobb (de abban a pillanatban biztosan a legjobbnak érzett) ötletek. Szóval faspatulám nem volt, ezért a helyi gyógyszertárban szereztem be az új adagot - annyira hálás voltam, hogy volt készleten, hogy kis híján könnyekig meghatódtam, amikor a patikusnő megkérdezte, darabra kérem vagy dobozzal. Hálából rögtön megosztottam vele a tervemet, hogy én ebből óriási hópelyhet fogok készíteni - láttam a döbbenetet a szemében, de aztán miután részletesen átbeszéltük a dolgot, határozottan úgy tűnt, hogy neki is kedve támadt a spatulahópelyhezéshez.... Ha esetleg olvasná a bejegyzést, remélem, megnyugodva konstatálja, hogy jó helyre kerültek a spatulák  :-)


Először is kikészítettem a vadiúj spatuláimat, valamint egy fakorongot (erősebb kartonból vágott korong is tökéletes) - a hópehelyhez egyébként pontosan 36 db spatula kell.

Hat spatula volt a kiindulás, ezeket úgy tettem le, hogy középen összeérjenek, köztük pedig egyenlő távolság legyen mindenhol. A korongot beragasztóztam (erős ragasztót vagy faragasztót érdemes használni), és pontosan középre helyeztem, hogy rögzítse a spatulákat.

Hátulról nézve:

Megvártam, amíg ez teljesen megszáradt, majd két egymás melletti spatulasugárból kiindulva csúcsot képeztem, két új darab felhasználásával.


Ezt körben addig folytattam, míg a csillag ki nem alakult:

A csillag belső spatuláit meghosszabbítottam egy-egy újabb darabbal:

Az új darabok alá pedig két-két további spatulát ragasztottam, hogy a hópehely ágai kialakuljanak.

Ezzel a hópehely alapja el is készült. Így gyorsnak tűnik persze, de igazság szerint bár munka nagyon kevés van vele, minden elem elkészülte után meg kell várni a száradást, így lehet elcsúszás nélkül rögzíteni az új darabokat.
A kész hópehely tehát ilyen lett:

Jégkék akrilfestékkel két rétegben lefestettem az egészet. A rétegek között mindenképpen ki kell várni a száradási időt - ez az akrilnál persze gyorsan megy, de még így is alig tudtam kivárni. :-)
A lefestett hópelyhet felakasztottam - számomra mindig meglepetés, hogy egy teljesen hétköznapi alapanyagból hogyan lesz valami egészen más, valami sokkal szebb... 
A kész hópehely egyébként 60x60 cm-es, tehát kicsinek igazán nem mondható - a legjobban egy üres fehér falrészen érvényesül. Vagy bárhol... :-)


3 megjegyzés:

 1. Tudom, földhözragadt kérdés, de mennyibe kerül egy doboz spatula, és mennyi van benne? Régen mintha babapiskóta alakú lett volna a nyelvlapoc :) vagy létezik belőle többféle is?
  Hópihe

  VálaszTörlés
 2. Szuper ötlet,megcsináltam,tényleg nagyon szép...-és hatalmas :D :) A gyógyszertárban 300 ft-ért vettem egy doboz spatulát... 100 db van benne... :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, pontosan ennyiért vettem én is. Én a babapiskóta formájúval nem találkoztam még, de izgalmasan hangzik :-)

   Törlés