2014. november 12., szerda

Karácsonyi kacatdekoráció


Először is nagyon-nagyon köszönöm a rengeteg kedvességet, amit kaptam Tőletek a könyvecske kapcsán itt és a facebookon is - borzasztóan jólesett egytől egyig. Kicsit nehéz is visszatérni a blog szokásos menetéhez, de megpróbálom, mert azért ez is nagyon jó :-)

A mai bejegyzést kicsit távolabbról kezdem, és több szálról is indul a dolog.

1. Be kell vallanom, óriási kacatgyűjtő vagyok. :-) Odavagyok a mindenféle pici micsodákért és akármikért, legyen az gomb, spulni, kulcs, csengőcske, csipkedarabka, régi fadugó, egy szép mintás papírcsücsök, teljesen mindegy, a lényeg, hogy kicsi legyen és majdnem teljesen értéktelen. Ezekből kisebb gyűjtemény van felhalmozva nálam kis dobozokban, és a kicsik is nagyon szeretnek kotorászni köztük, nagyjából mint Pöttyös Panni Rónai néni kacatos fiókjában - mindig is ez volt az egész Pöttyös Panni-univerzumból a kedvenc részem. :-)
 
2. Valamikor a kamaszkorom idején kaptam egy szuperklassz falinaptárat - akkoriban ezekből nem volt nagy választék, de ez a darab évekkel előzte meg a korát -, aminek a képein rengeteg kacat volt, de nem csak úgy simán, hanem minden hónapnak volt egy színe, és az ahhoz tartozó képen minden ugyanabban a színben pompázott. Mindig elbűvölten böngésztem a képeket, főleg mert a kacatok egyike sem volt mesterségesen átfestve, és különösen nem voltak képszerkesztő progikkal átszínezve, akkoriban ez még nem ment, tudja, kedveském, amikor még fülkébe jártunk le telefonálni... jáááj, pedig ez is tegnap volt :-) Szóval a sokféle színes (de havonta egyszínű) kacat olyannyira megragadott, hogy a naptárt még most is őrzöm valahol a padláson, képtelen vagyok kidobni. 

3. Van egy nagyon jó fapolcom, ami az egyik szekrényünkből maradt ki, és kis híján visít valamilyen kreatív felhasználásért - és már egy ideje tervezem, hogy valamilyen dekoráció alapjaként fog újjászületni, persze leginkább karácsonyi témában, mert maga a faanyag annyira olyan, igazán karácsonyos, szép színű és tartalmas.

No ezekből az előzményekből lett végül a mai bejegyzés :-) A végső elhatározás az lett, hogy a kis kacatjaim egy részéből készítek fenyőfaalakot a falapra - azon kívül, hogy az alapanyagot össze kellett hozzá szedni, ez egy meglepően nem időigényes dolog, ragasztópisztollyal úgy lehet haladni, mint a villám.

Elsőként tehát kivettem a kacatosdobozból egy kupac ezmegazt - persze mivel karácsonyi a téma, próbáltam olyasmiket keresni, ami nagyon vagy legalább áttételesen kapcsolódik az ünnephez. Így aztán ilyen apróságokat gyűjtögettem össze: kulcsok, szarvasfigura, cukorka, sütő- és szaggatóforma, mécses, karácsonyi mintás kartonpapír, mini képkeret, tavalyi cukorpálca, spulni, K betű mint karácsony, piros festéktubus, pici pöttyös gombák, jegesmedve-figura, zseníliapomponok, karácsonyi bélyeg, apró kiskanál, gombok, ruhacsipesz, ünnepi mintás papírral bevont gyufásdobozok, ágszeletek, kismadár, toboz, termések, pici csengő, szalagdarab, csipke és még sok más kacatka:


A sok kis tárgyat aztán nagyjából fenyőfaformára rendezgettem - a forma kialakítása és a látvány miatt néhány apróságot kihagytam, viszont pótoltam a hiányokat ezzel-azzal.

Ezután készítettem a falapot:

A sok kis tárgyat áttettem a falapra, és elrendeztem végleges formában. Volt, amit még lefestettem barnára, hogy harmonikusabb legyen a látvány, lyukasztottam pár hópelyhet az üresebb részek takarására, illetve pékzsinegből kötöttem pár masnit is, amit a fa különböző pontjain helyeztem el. Amikor ezzel megvoltam, beizzítottam a ragasztópisztolyt.

Jöhetett a felragasztás, ez már nagyon gyorsan ment. Azért választottam egyébként a ragasztópisztolyt, mert ez nem bántja a fát különösebben (ez nem lakkozott felület, csak lazúrozott), és ha úgy adódna, hogy szükség lesz a falapra, akár vissza lehet szedni az egészet.
Bár nem szeretném, mert nagyon tetszik a végeredmény... már csak új kacatokat kell gyűjtenem a felragasztottak helyére :-)


8 megjegyzés:

 1. A szavam is elakadt, álmomban sem gondoltam, hogy ilyet is lehet, gyönyörűűűűűű
  lett! Zsuzsa

  VálaszTörlés
 2. Nagyot alkottál megint. Egyébként nekem is van olyan naptáram, én is féltve őrzöm, egyik kedvenc tárgyam rajta egy olyan régi kis bádog cukorkás doboz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Óóó, igen, az a bádogdobozka!! Abszolút látom magam előtt, odavoltam érte én is :-) Hihetetlen, hogy neked is volt ilyen naptárad... szerintem még ma is nagyon ütős lenne egy ilyen, akárhány év is telt el azóta.

   Törlés
 3. Válaszok
  1. Köszönöm szépen... bevallom, nekem is nagyon tetszik :-)

   Törlés
 4. Ez tényleg nagyon jó lett!

  VálaszTörlés
 5. Szia!

  És itt a harmadik olyan volt naptár-tulajdonos!!!
  Én a fekete és a sárga oldalra emlékszem, én a képeket kivágtam, hogy majd bekeretezve képeket rakok ki belőle a falra, de valahogy helyet nem találtam rá, viszont a képeket én is eltettem a gardrób mélyére, hátha egyszer...
  Ennél jobban csak a kedvenc festőim műveiről készült naptárjaimat szerettem! :D

  Gratulálok, igazán gyönyörű lett a végeredmény, de ez várható is volt!!! :)

  Dóri

  VálaszTörlés