2014. szeptember 26., péntek

Levélnyomatok


A levélnyomatok készítése mindig nagy siker a gyerekeknél - amellett, hogy megfigyelik a levelek erezetét, mintázatát, sokféleségét, nagyon szórakoztató is látni, ahogy a nyomat elkészül. Korábban az egyszerűbb lefestjük-papírra nyomjuk módszert is próbáltuk ki, de sokkal látványosabb eredményt kaptunk, amikor a leveleket só-liszt gyurmába nyomtuk, és keletkezett mintázatot kifestettük. Persze, sokkal jobb lett volna, ha levegőn száradó gyurmát tudtunk volna használni, de a só-liszt verzió abszolút előnye, hogy olcsó, néhány pillanat alatt előállítható, és a gyurmák kóstolgatásra még mindig erősen hajlamos Kisebbikben sem tud kárt tenni - úgyhogy nálunk örökös sláger alapanyag.

Visszatérve a lenyomatokra, először is gyűjtöttünk sok-sok levelet, és meggyúrtuk az alapanyagot (2 rész liszt, egy rész só, pici olaj és víz, amennyit a gyurmaállag eléréséig felvesz):









Kinyújtottuk a gyurmát kb. egy cm-es vastagságra - nem érdemes túl vékonyra, mert a levéllel együtt is nyújtunk még rajta. Rátettük a levelet, majd jó párszor átnyomtuk rajta a sodrófát, hogy az erezet minél részletesebben átkerüljön a gyurmára.





Én hagytam, hogy olyan leveleket is gyűjtsenek a gyerekek, amelyeknek nem volt vastag erezete, az is hasznos tapasztalat, ha látják, ezekkel nem lehet részletes eredményt elérni. Azért persze volt jó pár igazán erős példányunk, ezekből szép lenyomatok lettek - ezeket egy pohárral körbe is vágtuk.





A gyurmaleveleket levegőn is lehet hagyni megszáradni, mi viszont most alacsony hőfokra állított sütőben értük el a festhető állapotot:





Érdemes nemcsak levelekkel próbálkozni - nagyon klassz lenyomatokat értünk el rozmaring- és levendulaágacskákkal, valamint bogyós szárakkal is.
A megszáradt gyurmát sötétszürkére festettük:







Utolsó simításként (szó szerint) pedig egy nagyon kevés fehér festéket tettem a gyerekek ujjára, és óvatosan átsimogatva a lenyomatot, gyönyörűen előjött az erezet.
Nagyon jó kis kísérlet volt a levelek különbözőségét, sokféleségét megtapasztalni - ráadásul egy esős délutánra is kiválóan alkalmas program. :-)






















7 megjegyzés:

 1. Köszi szépen ezt a kiválló tippet - napok óta betegeskedünk, ragasztottunk már levélmandalát, készitettünk mécsest és levélnyomatot festékkel - most ez lesz a következő - készitem is a gyurmát!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy segíthettem kicsit... mielőbbi gyógyulást kívánok nektek!

   Törlés
 2. Ez fantasztikusan szep!komolyan,iparmuveszeti remekmu...es remek otlet,,koszonjuk!Udv,Zsuzsi

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szépek!
  Ezt találtam egy másik kedvenc kreatív (baglyos) blogon, idemásolom, had örülj te is ;)

  http://www.myowlbarn.com/2014/09/diy-paper-owl-mobile.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy örültem ennek, az egy szuper blog, telis-tele baglyos ötletekkel, jó érzés szerepelni rajta :-)

   Törlés
 4. Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy milyen festéket érdemes használni ehhez? Ékszernek használható? Nagyon szép dolgokat találtam itt, de ez egyszerűsége miatt fogott meg :)

  VálaszTörlés