2014. július 31., csütörtök

Kokeshi babák fagyispálcikákból


Az Észak-Japánból származó, tradicionális Kokeshi fababák mindig ámulatba ejtenek - egyszerű formájukkal szemben álló csodálatosan szép kidolgozásuk rögtön a "bárcsak lenne nekem egy ilyen" gondolatot juttatja eszembe. Persze mint minden igényes, hagyományos kézimunka, a Kokeshi babák ára is magas, teljesen jogosan - viszont így csak ábrándozhatok arról, hogy nekem egyszer lesz egy igazi ilyenem... viszont itt a vakáció, amikor nem árt minél több elfoglaltságötlet a gyerekeknek. Így aztán arra gondoltam, remélem, egyetlen Kokeshi-szakértő sem fog nagyon megharagudni rám azért, mert a múltkori esős délutánt arra fordítottuk, hogy elkészítsük a saját pici Kokeshijeinket, méghozzá egy filléres alapanyagból, azaz nassolás után megmaradó jégkrémes fapálcikából. 
Igaz, hogy a mi japán lánykáink a hagyományos Kokeshi babák egyik típusára sem emlékeztetnek, úgyhogy nem lehetne őket besorolni Tsuchiyu, Togatta, Yajiro, Naruko, Sakunami, Yamagata, Kijiyama, Nanbu, Tsugaru, Zao-takayu és Hijioro stílusokba, de azért mi nagyon jól éreztük magunkat a dekorálás közben, és végül is ez a lényeg. :-)

Most a magaméit tudom csak megmutatni, mert a Nagyobbik rögtön a szobájába szállította a saját Kokeshijeit, a Kisebbik babái meg érdekes módon a megszólalásig emlékeztetnek Gru minionjaira, de becsületszavamra mondom, hogy óriási lelkesedéssel alkottak :-)


A kiindulás, azaz a jégkrémes pálcikák:

Először is fehér alapozó akrilfestékkel átkentük őket, hogy a filctoll ne folyjon szét később a fa erezetében:

 Majd száradás után jöhetett az örömteli dekorálás. Mivel nagyon elkapott minket a lelkesedés, további fázisfotók nincsenek, így csak írásban: a hajat közepes vastagságú fekete alkoholos filccel rajzoltuk meg, az arcot pedig vékonnyal. A ruhákhoz - ezeknél a babáknál fontos a sokféle szín használata - egyszerű filctollakat használtunk. Így viszont nem árt az elkészült babákat átfújni színtelen akrillakkal, vagy nagyon kell vigyázni, hogy nedvesség ne érje őket. A lakk egyébként azért is jó, mert ha fényes típust használunk (ebből is szórófejes kell), akkor még jobban hasonlítanak az igazi, csodás fényben ragyogó Kokeshi-babákhoz....
Még annyit változtattunk a dolgon, hogy némelyik baba fejére irodai lyukasztóval vágott fekete dekorgumipöttyöt ragasztottunk, hogy még inkább hitelesebb külsejük legyen... :-)


11 megjegyzés:

 1. Bevallom, én nem tudtam a Kokeshi babákról, leragadtam az integető macskáknál.
  Viszont érdeklődve a téma iránt, az alábbi videót találtam: http://www.mustlovejapan.com/subject/usaburo_kokeshi/
  ami azért tetszett, mert imádom a faesztergálást, és itt bemutatják, hogyan készül(het) a Kokeshi baba. És a filmből kiderül, hogy van persely, sószóró, sörnyitó baba is. :)
  Rumcájsz

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi szépen a linket, fantasztikus, ahogy készülnek ezek a babák...

   Törlés
 2. Fantasztikusak, lenyűgözőek!!!
  Én is, én is...... szeretnék készíteni ilyet!
  Mi nem eszünk jégkrémet. Szerinted lehet ilyen pálcikát venni valahol?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszenek :-)
   Ilyen íves spatulákat nem láttam még boltban, viszont simából többféle is van, pl. itt: http://rayher.hu/hun/index.php?page=search&searchstr=spatula

   Törlés
  2. Köszönöm az információt.
   Azt hiszem, hogy bevetem a rokonságot is.
   Addig is kartonból vágok ilyen formákat.

   Törlés
 3. You are so clever! I always look forward to what you'll do next!

  VálaszTörlés
 4. Kis szépségek :-) Nagyon ötletes!!!

  VálaszTörlés