2014. március 5., szerda

Kalitkák gyurmából


Nemrég kiselejteztem a süthető gyurmás dobozomból a kiszáradt-megöregedett darabkákat, és találtam két adagot még abból a krémszínű gyurmából, amit egyszer egy spórolós hangulatomban vettem. Persze az első használatnál rájöttem, hogy kár volt - a két finom krémes árnyalatú gyurma sütés közben a barna legkülönfélébb árnyalataira változott, dacára a tényleg alacsony hőfoknak... ezért aztán majdnem semmire sem tudtam használni. Ott és akkor meg is fogadtam, hogy a két sokszor kipróbált márkán kívül (Fimo és Cernit) soha többé semmilyen más gyártmányú süthető gyurmát nem fogok venni, de persze ettől még a maradék továbbra is ott pihent a dobozban, és azon kívül, hogy mély ellenszenvvel néztem rá, más nem történt vele.
Nemrég viszont egy barátom küldött nekem egy képet kis kartonkalitka díszekről, amelyekbe nyilván rögtön beleszerettem - és akkor hirtelen eszembe jutott, erre igazán fel lehetne használni azt a kaméleon gyurmát, végül is egy kalitkánál nem hátrány, ha mindenféle barnás színekben pompázik.

Először is vastagabb hurkákat formáztam a gyurmából, majd ezeket még sokkal vékonyabb csíkokra sodortam:

A vékony csíkokból 5 egyenlő darabot vágtam, ezeket felül összenyomtam,és legömbölyítettem:


A csíkokból kialakítottam a kalitkaformát, és az aljukat egy vastagabb gyurmacsíkkal rögzítettem, jól rányomva a "rácsokra":

A kalitkák kaptak még egy vékony keresztcsíkot a még biztosabb rögzítéshez, majd a csíkokat egy fogpiszkálóval végigpöttyöztem. Végül egy szívószállal lyukat vágtam a kalitkák tetejébe (a felakasztáshoz), és az egészet betettem a sütőbe, 90 fokra, 30 percre.

És egészen csodálatos módon sülés után a kalitkák egészen más színben:

Vékony csipkeszalag-darabokat ragasztottam a kalitkák aljára:

Mintalyukasztók segítségével sima fehér papírból és kottapapírból kivágtam sok formát:

Az ágacskákból hármat a kalitkák szélére ragasztottam, erre pedig az elkészült virágokat:

A kalitkák tetejére már csak egy fehér masni került, és persze akasztó - húsvétkor majd a barkaágakra fogom őket akasztani, de abban sem lehetek biztos, hogy nem kerülnek rá egyszer egy karácsonyfára is... :-)
 

10 megjegyzés:

 1. Fantasztikus ötlet és csodás kivitelezés, mint mindig. Találtam egy képet és rögtön eszembe jutottál:) http://www.pinterest.com/pin/134474738848096762/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Óóóó!!! Még a lélegzetem is elállt.... mostantól erről fogok ábrándozni :-) Nagyon köszönöm, hogy elküldted!!

   Törlés
 2. Tündériek, bűbájosak és rögtön tudtam, amikor a szalagos, papírdíszes képet láttam, hogy a tetejükre kell még egy kis masni... :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor te is láttad? :-) Ugye, hogy az a masni kell? :-)

   Törlés
 3. Jaj, de szépek!!!
  Madárka nem kerül beléjük?

  VálaszTörlés
 4. Mar megint tunderi dolgok keszultek! :) sosem fogysz ki az otletekbol es olyan mesterien valositod meg oket! Jo hozzad benezni! :))

  VálaszTörlés