2013. december 19., csütörtök

Macskaszobor gyerekjátékból


Be kell, hogy valljam töredelmesen, nem egyszer fordult már elő velem, hogy a gyerekek cuccait kölcsönvettem... Persze, nem egy rózsaszínű kardigánra vagy egy 31-es méretű sportcipőre gondolok, hanem játékra. Mégpedig alkotós játékra :-) Nemrég például szemet vetettem a gyerekek új gipszkiöntő készletére, amellyel macskaszobrot lehet készíteni -így aztán alig vártam, hogy a Nagyobbik megfesse a saját macskáját, majd suttyomban eloroztam a formát, és az éj leple alatt kiöntöttem két gipszszobrocskát.

Az az igazság, hogy annyira tökéletesen macskás a forma, hogy lehetetlen nem szeretni... majd meglátjátok ti is :-) Persze, én nem a tarkabarka alapirányban indultam el, sokkal inkább shabby stílusban gondoltam elkészíteni a cicákat. Egyszer láttam egy külföldi oldalon egy hihetetlen bájos, régi, kopott macskafigurát, amit hosszasan nézegettem, és végül az árát is megtekintve fájó szívvel zártam be az oldalt - most viszont itt volt a lehetőség, hogy készítsek magamnak valami hasonlót, ráadásul töredék áron.
Kiöntöttem tehát a cicákat, megvártam, hogy megszáradjanak, és nekiláttam, hogy a dobozon javasolt színes figura helyett valami egészen más kinézetű tárgyat készítsek.

Ez volt az alapcsomag:

Az utasításoknak megfelelően kiöntöttem a formát. A gipszöntésnél az egyetlen nagyon fontos dolog, hogy amikor a gipsz már a formában van, jó párszor meg kell ütögetni alulról, egészen addig, amíg többé már nem jelennek meg kis, szétpattanó levegőbuborékok a felszínen. Ha ezt nem tesszük meg, a gipszfigura tele lesz kis mélyedésekkel, amit a beszorult levegő okoz - de ettől eltekintve az egész nagyon egyszerű dolog.

Kiöntés után nagyjából 3 óra múlva ki lehet venni a gipszfigurát a formából - ilyen lett a macsek natúr állapotában - még az árnyéka is figyelemreméltó :-) :

Fehér akrilfestékhez kevertem egy kevés feketét, és a keletkezett szürke árnyalattal megfestettem a figurát. A mellényét egy kis fehérrel átpacsmagoltam, és száradás után fekete alkoholos filccel megrajzoltam a szemeket-orrot-szájat:

 


 
 
És most következett a lényeg, a nagyon művi és újszerű jelleg elhagyása: fogtam egy darabka smirglit, és nekiestem - jó pár helyen visszakoptattam a fehér alapig a festéket.
Ezután már csak szalagból masnit kötöttem a figura nyakába, és készen is lett a gyerekjátékból készített macskaszobrocskám, a shabby chic jegyében... odavagyok ezért a készletért :-)
 
20 megjegyzés:

 1. Jó kis dolgokat alkottál megint. Nálunk is van lakásszerte néhány macskaszobor egy-egy sarokban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem is kellenek ezek, macskák nélkül nem élet az élet :-)

   Törlés
 2. Azért IS imádnivaló ez az oldal, mert mindig lehet belőle tanulni. Most megtanultam, mi az a "shabby" stílus, illetve "shabby chic". Laudetur :)
  Bonabbé

  VálaszTörlés
 3. nade, mit szólt hozzá a gyerek?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mármint a készlethez vagy a készlet eltulajdonításához, esetleg a szürke macskákhoz? :-)

   Törlés
  2. Hű, de névtelen voltam :-(

   A készlet eltulajdonításához és a szürke macskákhoz. (Felnőttként nekem nagyon bejönnek, de egy gyereknek lehet, hogy a színes áll közelebb a szívéhez.)

   Gondolkodom én is ilyen macsekon, de azt hiszem függővé válnék, a második adag porcelán gyurma hűl. Most az a szerelem.

   Ildikó

   Törlés
  3. Neki nagyon tetszett, azt mondta, sokkal szebbek, mint a színes. :-)

   Törlés
 4. Nagyon szép ( imádom a cicákat és a cicás tárgyakat is nekem is be kell szereznem egy ilyen öntő formát :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha esetleg kell segítség a beszerzési forráshoz, küldj egy mailt nekem, és szívesen megírom :-)

   Törlés
 5. tinike@citromail.hu Nagyon köszönöm a segítségedet :))

  VálaszTörlés
 6. Nem enged e mailt küldeni ezért küldöm az e mail címemet :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Renélem, azóta már el is készültek a cicák :-)

   Törlés
 7. Jaj, nagyon helyesek lettek! :) Mondom ezt annak ellenére, hogy alapból kutyapárti vagyok - elnézést a cicakedvelőktől! :) Ezek a cicák viszont tényleg nagyon édesek lettek! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy láttam, hogy kutyás verzióban is lehet kapni ugyanezt, ha esetleg.... :-)

   Törlés
 8. Nagyon cuki, egy kedves barátnőmnek, aki mellesleg cica imádó szülinapi ajándéknak tökéletes...:-) Segítséget szeretnék kérni a kiöntő beszerzéséhez. Köszönöm! Imádom a kreatívításod. :-))))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm , szerintem is nagyon jó ajándékötlet:-) A beszerzési forrás: http://www.jateknekunk.hu/terbeli_gipszonto_szett_cica_881?keyword=gipsz

   Törlés
 9. Szia! Nagyon aranyosak a cicák! Szeretném megkérdezni, hogy mekkorák lettek? és szilikonból van-e a kiöntő forma. Előre is köszi a remélhetőleg gyors választ!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Zsófi! Remélem, elég gyors :-) nekem úgy tűnik, hogy szilikon, hajlékony, kifordítható, szóval a gipszet könnyedén ki lehet venni belőle. A kész macsek 12 cm magas, szóval szép méretű :-)

   Törlés