2013. október 28., hétfő

Róma


Mit is mondhatnék Rómáról, amit mások nem mondtak még el...? Persze, nem is szeretnék most részletes útleírást és tippeket adni, ezt sokan megtették már helyettem - én is sokat-sokat elolvastam ezekből, mielőtt útnak indultunk. Mindegyik leírásban volt igazság, de így utólag azt mondom, egyik sem tudta megfogni 100 %-ig a lényeget - egyszerűen azért, mert ez a város annyira sokszínű, mozgékony és ellentmondásos - változó és mégis örök, fiatal és mégis öreg, otthonos és mégis idegen -, hogy lehetetlen leírni, milyen is valójában.
Korábban már említettem, hogy a mi római utazásunk elég érdekesen indult - Ő a repülőgép felszállása előtt 9 órával tudta meg, hogy utazunk (meglepetés volt), nekem viszont nem volt időm nagyon készülni az útra a szintén meglepetés, nagyszabású szülinapi buli előkészületei miatt, ráadásul még a megvásárolt útikönyveket és térképet is itthon felejtettem - szóval igazából a odafent a levegőben, valahol Budapest és Róma között kezdtünk foglalkozni először azzal a gondolattal, hogy hova is megyünk. Este tizenegykor értünk a szállásunkra, és éjfél előtt félórával már a ház előtti ristorantében ültünk - ők akkor már éppen zárni akartak, de nekünk sütöttek még két pizzát, és hoztak két pohár bort... koccintottunk, és ott tudatosult végre igazán bennünk, hol is vagyunk - negyedórányira a Colosseumtól és a Forum Romanumtól, a Termini mellett pár utcányira, az éjfélkor is nyüzsgő, ezerszínű Rómában. A pizza csodás volt, a bor mennyei - a pincér pedig úgy búcsúzott tőlünk, mintha ezer éve odajárnánk... csak azt kötötte a lelkünkre, másnap ne éjfél előtt félórával érkezzünk vacsorázni. :-)

Négy napot tölthettünk el ott, és mindvégig hihetetlen volt, hogy ott járunk-kelünk a történelem díszletei között - naponta többször böktük oldalba egymást, hogy "Te, Rómában vagyunk!" Még egyikünk sem járt itt, és bár jó párszor láttunk a Római vakációt, ki emlékszik abból másra, mint Audrey Hepburnre és Gregory Peckre? :-) Nagyon jó érzés volt a saját szemünkkel látni azt a sok-sok mindent, amiről az ember Rómával kapcsolatban tanul, olvas és hall - és azt hiszem, amit lehetett, beletettünk ebbe a négy napba. De szándékosan nem szeretnék részletesen írni a látnivalókról, két dolgot emelnék csak ki, ami számomra még a vártnál is nagyobb élmény volt. Az első a Colosseum - mivel nagyon közel laktunk hozzá, láttuk reggeli fényben, déli napzuhogásban, alkonyati kékségben és éjszaka is... és egyszerűen csodálatos, csodálatos. Döbbenetes élmény ott állni a történelem közepén, hihetetlen maga a látvány kívül is belül, maga az épület is tökéletes - annyira lenyűgözött, hogy napokig is képes lettem volna bámulni... torokszorító élmény volt.
A másik kedvenc római helyem a Piazza Navona lett - mi egyszerűen csak leültünk a járdára, és csak néztük azt a nyüzsgést, ami áthatja ezt a gyönyörű teret... az álomszép díszkút, az öreg zenészek, a kávézók forgataga, a rajzolók képei, a pantomimesek jelmezei, a templomok méltóságteljessége, fiatalok és idősek, olaszok és külföldiek, az ezerféle nyelvű beszédkavalkád - szóval fantasztikusan élő, lüktető az egész, órákig el lehet nézni tátott szájjal. És mi nagyjából így is tettünk :-)

Képek nélkül - sok-sok-sok kép nélkül - persze talán már én sem hinném el, hogy ott jártunk... de így történt. Ha hiszem, ha nem...  mert még most is olyan visszagondolni rá, mintha csak álmodtuk volna azt a százezer látnivalót, hangulatot és érzést tartogató négy nyári napot, annyira szép volt - és most már én is azokhoz tudok csatlakozni, akik képtelenek megfogni az Örök Város lényegét, de nagyon-nagyon boldogok, hogy ott járhattak...


 


 
14 megjegyzés:

 1. Álmaim városa.

  VálaszTörlés
 2. Szerencsés vagyok hogy én is járhattam ott és képeid nagyon jó érzést keltettek bennem tényleg aki nem járt ott nem tudja milyen érzés!! CSODÁLATOS!!! Azért megnéztem volna a párod arcát amikor kiderült a meglepi,mert én tudom milyen érzés én is a szülinapomra kaptam az utazást:))))) Lehet Rómát így kell látni??!!!

  VálaszTörlés
 3. Most egy kicsit én is visszamentem. Köszönöm.

  VálaszTörlés
 4. Rómát mindenképpen látni kell. Nem is kell utána meghalni, hanem visszamenni, ahányszor csak lehet! Nem kidobott pénz, amit a Fontana di Trevibe dobunk, főleg, hogy még jótékony célra is megy.

  VálaszTörlés
 5. Nekem a Pantheon és a Spanyol lépcső a kedvencem. A vágyam esőben állni a Pantheonban. :)
  Csizmás Pandúr

  VálaszTörlés
 6. jaj, de jó volt végignézni ezeket a csodaszép képeket! még nem jártam ott, de muszáj lesz...:)

  VálaszTörlés
 7. Orultem volna egy talalkanak veletek:-))) majd legkozelebb!!!

  VálaszTörlés
 8. nagyon sok jot kivanok az unnepeltnek!

  VálaszTörlés
 9. Na most ez teljesen olyan volt,mintha én írtam volna még májusban...
  Mi akkor voltunk, szintén 4 napot, Neki szülinapi meglepetés volt, mindketten először, a kedvenceink is ugyanazok lettek, és még kb ugyanott is laktunk Rómában.:-)))))
  Nagyon jó volt olvasni és újra átélni, számunkra is felejthetetlen az élmény és megfoghatatlan a hangulata, azóta is erről nosztalgiázunk, pedig jártunk már jó néhány helyen a világban...

  VálaszTörlés
 10. Olyan jó volt olvasni az élményeidet, és emlékezni. Olyan szerencsés vagyok, hogy 1997-ben 2 hetet itt tölthettem. Sok mindent nem lehetett megnézni, pl. Vatikán, mert már akkor az ezredfordulóra készülődtek, sok mindent renováltak. Utolsó estére tartogatták a barátnőmák, hogy lerajzoltatnak a Navonán, de sajnos beteg lettem, másnap már itthon egy kórházi ágyat nyomtam. De örökre szép élmény marad:))))

  VálaszTörlés
 11. Ez csodálatos!!!! Minden: a meglepi, a képek, a leírás...ahhhh....remélem egyszer mi is eljutunk Rómába! Imádom Olaszországot!!!! Élvezet volt olvasni is és nézni a képeket...egy picit ott jártam Veletek (még szerencse, hogy vizuális típus vagyok és jó a beleérzőképességem-ez sok pluszt ad Nekem!) :))

  VálaszTörlés
 12. Idén nekem is hasonló élményben volt részem a születésnapomon, mi Toszkánában jártunk. Mindegy, hányszor járunk ott, mindig lenyűgöz. Le a kalappal a titkos szervezésért!

  VálaszTörlés
 13. Hu,de klassz kepeket hoztal! Olyan,mintha nem is 4 ,de legalabb 40 nap kepei lennenek. :) dobtam apropenzt a Trevi kutba,szoval remelem lesz meg szerencsem visszaterni...mert tenyleg csodas!

  VálaszTörlés
 14. Très jolies photos ! Nous sommes allés à Rome il y a 1 an, ça me rappelle de très bon souvenirs.

  VálaszTörlés