2013. szeptember 10., kedd

Szappantartó borosdugókból


Véleményem szerint teljesen tragikus tendencia, hogy a borászok újabban nem parafadugókkal záratják le az üvegeket, hanem azokkal a furcsa műanyagos hengerekkel - lehet, hogy borászati szempontból ez egy lenyűgözően haladó és biztonságos technológia, engem azonban rémségesen elkeserít. Hiszen míg a parafadugókat számtalan dekoratív célra fel lehet használni, ezek a korszerű akármik a nyomukba sem érnek ezen a téren... még szerencse, hogy akkor kezdtem el gyűjteni a dugókat, amikor még rendes parafából voltak, csodálatos egyedi, a barna számtalan különböző árnyalatát felvonultató feliratokkal - és így még mindig van belőlük három nagy üvegnyi :-)
Már jó pár parafadugós tárgy szerepelt itt a blogon, de ezeknél a dugókat többnyire dekoratív célra használtam, most viszont egy igazi használati tárgyat készítettem belőlük, és meg kell, hogy mondjam, rajongok érte :-)

A történet ott kezdődik, hogy a hétvégén garázst pakoltunk (van egy garázsunk, ahol autó nem áll, ellenben pompásan funkcionál házi raktárként, szerszámoskamraként, lekváros spájzként, pinceként, valamint mindent vivő búvóhelyként gyerekbulikon), annak ürügyén, hogy a garázs egy részét megkaptam az alkotós alapanyagaim tárolására. Most aztán több szekrénnyel és polccal is rendelkezem én egyedül, amire pakolhatom a ragasztókat-festékeket-szalagokat-faanyagokat-mintás papírokat-papírgurigákat stb., stb., és ettől egészen Martha Stewartnak érzem magam :-) Nyilván élek a gyanúperrel, hogy neki némileg több pakolóhelye van, és nem is valószínű, hogy egy garázssarokban tárolná az alapanyagait, de ez kicsit sem csorbítja az én saját örömömet.

Szóval, garázst pakoltunk, és előkerültek mindenféle kincsek, amelyeket mohón bezsákmányoltam az új polcaimra - például egy kis falap is, aminek az egyik oldalán volt valami felirat, de legott elvonatkoztattam ettől, és mint a Tom és Jerry-ben a macska szeme előtt a csillagok egy jobban sikerült tasli után, az én szemem előtt parafadugók vonultak el szépen körben - és máris láttam, mi lesz a jobb napokat látott kis falapból - alap egy borosdugókból készült szappantartóhoz. :-)

És így is lett.

Fogtam tehát a falapot és a dugókat:

Nagyjából megtervezgettem a dugók helyét. Középre, a szappantartó részre hosszában félbevágott dugókat szándékoztam ragasztani, a szélekre körben viszont egész, fektetett dugókat - így peremmel is fog rendelkezni a szappantartó, gondoltam én. Ennek megfelelően félbevágtam néhány dugót, és az így kapott darabokat a falapra ragasztottam.
(Ehhez erősragasztót használtam - most például UHU mindentragasztót -, mert a vizes/szappanos igénybevételhez kell a kraft.)

Ezután hallatlan önuralommal megvártam, amíg a ragasztó megkötött (ez mindig nehezemre esik, mert mindenazonnalkell), majd beragasztóztam a szélső dugók oldalát és a falap szabadon maradt csíkját is, és rátettem az egészben hagyott dugókat.

A biztonság kedvéért folyattam egy kis ragasztót még az illesztésekre, és ezután nem volt mese, tényleg meg kellett várni, míg az egész tökéletesen meg nem szárad.
De másnap aztán annál boldogabban vittem ki a fürdőszobába, és a mosdóról a kádra, a kádról a mosdóra raktam, tesztelve, hogyan érvényesül a legjobban... :-)
15 megjegyzés:

 1. Miközben olvastam, kíváncsian vártam, mivel kened majd le, hogy vízhatlan legyen. Furi, hogy nem tetted. Nem félted? Vagy bírja ez így is?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem bírja, bízom a parafában... elvégre sok-sok évet kibírnak úgy, hogy a bor áztatja őket :-)

   Törlés
 2. Kedves Levendulalány!

  Én is szívből örülök hogy visszatértél, (mindennap rákattintottam a blogodra, hátha... de sajnos nem volt új bejegyzés..)
  Szóval nagyon jó hogy újra vagy remélem mindennap találkozhatom veled, és várom a római beszámolódat is, tudod, nekem is kedvencem Róma...
  és ez a szappantartó szuper jó ötlet, én is elkészítem! köszönöm! Zsuzsa

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, Zsuzsa, nagyon kedves vagy! Biztosan lesz római beszámoló is, én is odavoltam az Örök Városért :-)

   Törlés
 3. Nagyon szuper! Én is akarok!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Még el sem hiszem hogy írsz új bejegyzéseket! Én is majdnem minden nap megnéztem a nyáron. Nagyon-nagyon köszönöm, hogy megint megajándékozol mindnyájunkat az ötletekkel és magaddal! :)

   Törlés
 4. Kedves Levendulalány!
  Szívből örülök neki, hogy ismét írsz nekünk, már annyira vártuk az írásaidat. Remélem, hogy megírod, hogy mi történt veletek a nyáron, hogyan kezdődött az iskola ( na jó, egy kicsit kíváncsi vagyok, de hát annyira jó dolog olvasni a bejegyzéseidet! )További szép napot kívánok! Márti

  VálaszTörlés
 5. Én is kíváncsi vagyok! :)

  VálaszTörlés
 6. De jó hallani, hogy nem csak én kattintgattam nyáron oly gyakran a blogodra... Szép őszt, sok új ötletet!

  VálaszTörlés
 7. Szuper ötlet! Mindig elcsodálkozom, mikor olvasom a bejegyzéseidet:
  JÉÉÉÉ!Hogy ez nekem nem jutott eszembe!:)

  VálaszTörlés
 8. Minden nap megnéztem a Kifli és Levendulát, amíg szünetelt a blog, még Korfun a nyaralásunkon is (akkor talán nem minden nap. Nagyon megörültem, amikor új post jelent meg a bolgon :) Tegnap csak mobil volt nálam, azon meg elég furcsán jelet meg az oldal, alig tudtam kiolvasni a szöveget, de azért végigbogarásztam :) Nagyon tetszik a cd poháralátét és a szappantartó is :) Üdv. újra Nálad :D

  VálaszTörlés
 9. Nagyon aranyos, tetszik! :) A dugókkal kapcsolatban teljesen igazad van, szinte vadászni kell őket! :)))

  VálaszTörlés
 10. Szia!

  Olvastam a parafás szappantartó projekted. Tetszett és megcsináltam damillal,falap helyett.
  Tényleg jól néz ki, de a mindennapos használat során barnás lét eresztenek a dugók.
  Van vmi ötleted ennek megoldására?
  üdv,
  Gábor
  petheovacka@gmail.com

  VálaszTörlés