2013. január 18., péntek

Mécsestartók zokniban


Nagyon szeretem a házilag készített hangulatvilágításokat, éppen azért, mert ezek valóban hangulatos fényeket adnak - egy bolti, steril termék sosem tud ennyire meleg és barátságos légkört teremteni. Még akkor is, ha csak egy pár kibolyhosodott gyerekzokniból és két kiürült lekvárosüvegből áll az egész... és így legalább nyugodt szívvel ki lehet tenni a teraszra, az időjárási viszontagságok sem tudnak nagy kárt tenni benne - én pedig szeretem, ha az este érkező vendégeket egy kis fény fogadja a teraszon. :-)

Ez egy nagyon-nagyon egyszerű ötlet, de ha izgalmasan mintás, selejtezendő zokni kerül a kezetekbe (harisnya is lehet), meglepően látványos tud lenni a végeredmény. Nálunk éppen egy rózsaszínű rózsákkal mintázott szürke kislányzokni rongyolódott le, de van egy skótkockás harisnya is a gardróbban, ami szerintem hamarosan sajnos hordhatatlan lesz.... :-)

Tehát nem kell semmi más, mint a zoknik, az üvegek, és később valamennyi spárga:Megfogjuk az üveget, és belehúzzuk a zokniba. Érdemes olyan méretű üveget választani, amit éppenhogycsak bele tudunk erőltetni az anyagba, mert így az szépen szorosan ráfeszül.

Az üveg szájától pár centire elvágjuk az anyagot, és ezt a felső részt visszatekerjük az üveg szájáig:
A visszatekert rész alatt masnira kötünk egy spárgadarabot, és ezzel el is készült a mécsestartó. 
Az egyszerűbbnél is egyszerűbb - mégis leírhatatlan hangulatot ad...


14 megjegyzés:

 1. El se hiszem, nagyon jól néz ki amikor ég benne a mécses, az ember nem is gondolná :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, ez tényleg olyan, hogy előtte semmi az egész, de amint ég benne a fény, az anyagon és a mintákon hihetetlenül szépen szűrődik át... mintha festve lenne az üveg, nem is bevonva.

   Törlés
 2. Nagyon tetszik, szívesen meglepném az anyukámat vele, nálunk ő a mécsesmániás, csak azt nem tudom, mivel gyújtjátok meg a mécsest? Gyufával nem tudok ilyen mélyre az üvegbe nyúlni :-(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Violka! Még egy régebbi mécseses bejegyzés kapcsán vitattuk meg ezt a problémát, és szerintem két igazán jó megoldás van: az egyik, hogy meggyújtod a mécsest, az üveg szájához teszed, és óvatosan elengeded - nekem ezt vált be, ettől nem alszik el a láng, teljesen jól működik. A másik, hogy ha van egy hosszú, vékony kanalad (mint a koktélos kanál), behajlítod a kanál mélyített részét, beleülteted a mécset meggyújtva, és beengeded az üvegbe. Mindkét megoldás jól működik :-)

   Törlés
  2. Nálunk erre a célra a gázgyújtó vált be: elég hosszú a csöve, így gond nélkül gyújtok meg vele ilyen mécsest is.

   Törlés
 3. Köszi, kipróbálom, remélem, sikerülni fog! :-)

  VálaszTörlés
 4. Ugyanilyen rucijuk van a virágaimnak is :) Egyszerű és nagyon barátságos! :)
  Marcsika

  VálaszTörlés
 5. Jó ötlet, nálunk is folyamatosan kerülnek ki a zoknik, úgyhogy az alapanyaggal nem lesz gond! :)

  VálaszTörlés
 6. Szia Éva!

  Olyan rossz kedvem volt ma, aztán megláttam ezt az ötletedet és azonnal nekiláttam. Tudod nálunk zoknifaló szörnyek (is) élnek és rekord mennyiségű páratlan- no meg "sajnálom kidobni, mert olyan cuki" kinőtt zokni is van bőven. Úgyhogy alapanyag van bőven. Szép lett, gyorsan meglett és a kedvem is jobb lett.
  Ölellek,
  Ági

  VálaszTörlés
 7. Bellissima anche questa idea!! Ciao Michela

  VálaszTörlés
 8. Ezt talaltam: http://www.thriftyfun.com/tf93995131.tip.html

  VálaszTörlés
 9. Çok begendim güzel fikir...Türkiyeden selamlar....

  VálaszTörlés