2012. augusztus 25., szombat

Koszorúalap semmiből


Tudjátok, hogy szeretek mindenféle érdekes külsejű koszorút készíteni. Ez elég költséges hobbi, beismerem, mert a szalmából vagy hungarocellből készült koszorúalap jó néhányszáz forintba kerül, és további probléma, hogy amikor nagyon kellene, éppen egy sincs a barkácsszekrényemben.

Pár napja történt, hogy a Nagyobbik - aki általában lelkesen szokta végigasszisztálni a koszorúkészítéseket - megkérdezte, nem tudnék-e olyan koszorút készíteni, ami gyerekszobába való. Rögtön nagyon megtetszett a feladat, de megint nem volt egyáltalán semmilyen koszorúalap sem a házban, viszont annyira szerettem volna mégis nekikezdeni, hogy elkezdtem azon töprengeni, miből lehetne valahogyan alapot készíteni.

Végül a legeskedvesebb alapanyagom jutott eszembe, és bár elsőre teljesen irreálisnak tűnt az gondolat, nem hagytam annyiban, és megpróbáltam a gyakorlatban is - néhány percen belül pedig előttem volt a tökéletes koszorúalap, amelyre egy fillért sem kellett költenem és tökéletes recycling ötlet. Nagyon büszke voltam rá :-)

És hát mi másról lenne szó, mint az imádott papírgurigákról? Pontosan 13 darab kellett a kivitelezéshez, és egy tekercs vékony cellux (a legeslegolcsóbb is tökéletes).


Egy papírguriga végét kicsit összenyomtam:

Az összenyomott végű gurigát bedugtam egy másik végébe:
  
Egy következő guriga egyik végét is összenyomtam, ezt bedugtam az előzőbe, és így haladtam szépen tovább...

... egy kissé mindig lefelé húzva a gurigák végeit, míg ki nem alakult a körszerű alak. Az utolsó guriga végét bedugtam a legelső üres végébe, kicsit igazítottam-formáztam a koszorú alakján, hogy szép egyenletesen és szorosan jöjjenek egymás után a gurigák:

Aztán pedig fogtam a celluxot, és körbetekertem vele a koszorúalapot - a csatlakozásoknál többször is, ügyelve arra, hogy jól összerögzüljenek az elemek.

És készen is lett a semmiből készült, pöpec koszorúalap, néhány perc alatt :-)

Borzasztóan boldog voltam vele, leginkább azért, mert végre nekikezdhettem a "gyerekszobába való" koszorúnak. A kicsikkel összegyűjtögettük azokat az apró, régi játékokat, amelyek már csak hányódtak a játékdobozok alján - kopott műanyag figurák, építőkocka-maradékok, puzzle-darabkák, kerékvesztett kisautók, hiányzó lapos mini könyvecskék és hasonlók -, aztán egy ragasztópisztoly segítségével elkezdtem felragasztani ezeket a gurigaalapra.

A cél az volt, hogy az alapot teljesen beborítsuk a pici játékokkal - kicsit aggódtam, lesz-e elég hozzávaló, de nagy szerencse, hogy általában semmit sem dobok ki, mert most bőven elegendő működésképtelen, csúnyácska és felesleges apróságból válogathattunk, még maradt is. :-)

Szóval, addig ragasztgattam, amíg az alapot már gazdagon fedte a sok kis dolog, és késznek nyilváníthattuk a művet.


Végül is ez egy nagybetűs újrafelhasználásos projekt volt - kidobásra váró papírgurigákból és rozoga, régi játékokból -, és hihetetlenül vidáman mutat az ajtón a sokféle színnel. :-)49 megjegyzés:

 1. Ez nagyon nagyon jó ötlet! Imádom! Hozzá is fogok látni annál is inkább, mert nekünk is rengeteg apróságunk van, ami nagyon szeretne újrahasznosulni. Az is eszembe jutott, hogy elvisszük majd az oviba az ajtóra :D szuper, KÖSZI!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen, egyébként tényleg egy oviban mutatna a lehető legjobban, az biztos! :-)

   Törlés
 2. Nagyon-nagyon szuper lett!!!

  Már az elején sejtettem hogy ismét a papírgurigákról lesz szó :D Nálunk valamelyik nap családi balhé tört ki miatta,Apa kidobta, Barnus pedig majdnem sírvafakadt és úgy üvöltötte:Vedd kiii,Anya majd még csinál belőle valamit!!!!:)))

  Aszittem megzabálom:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát mennyire édes lehetett! :-) :-) Neked meg ez ám az igazi elismerés, azt tudod :-)

   Törlés
 3. Nagyon-nagyon-nagyon jó!!!!! :) Annyira vidám, teljesen feldobódtam és kedvet kaptam elkészíteni, bár nálunk a nagyok apró játékai már nincsenek meg, Csenge pedig még nem halmozott fel ekkora készletet, de mindenképpen megoldom, mert nagyon tetszik! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha kell alapanyag, csak szólj! Nálunk még maradt is bőven :-)

   Törlés
 4. Ismét csodálatosat alkottál!! Már gyűjtöm a gurigákat :D

  Üdv: Zsan

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon érdemes, a lehető legnagyszerűbb alapanyag :-)

   Törlés
 5. Ez tényleg szuper lett! Szeptemberben úgy is a játékokat szeretném kiszanálni. Már tudom is, hogy hová kerül egy részük neked köszönhetően :))

  VálaszTörlés
 6. Jaj, de jó, az ötlet is , a kivitelezés is:) Lehet, hogy megcsinálom pindur unokámnak! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egészen biztos vagyok abban, hogy tetszeni fog nekik! :-)

   Törlés
 7. Rajongód vagyok.
  Szuper ötleteket találok nálad!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy így látod :-)

   Törlés
 8. Ez tök jó!!! És nem csak játékokat, de szerintem bármit fel lehet ragasztani rá. Akár karácsonyra is lehet ilyenből alkotni. :))) Olyan ügyes vagy!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Simán, abszolút bármit! Mostantól én csak gurigákat fogok koszorúalapnak használni az ilyen teljesen beborítós projektekhez :-)

   Törlés
 9. Kipróbáltam:)
  Mert azaal tökéletesen egyet érek, hogy alapot beszerezni nem is mindig olcsó mulatság.És akkor meg kellett győződnöm. Majdnem beletört a bicskám, akarom mondani a kézügyességem ( elképzelhető, milyen, ha egy egyszerű feladatban elakadok:) ), többször szétesett, aztán kértem segítséget, és ketten megtartva, majd körberagasztva megállt. Mondta R., ne írjam meg, mit tapasztaltunk, még kiderül, valami gyenge papírunk van :), de nem is ez a lényeg. Az alap megvan, egyelőre egészben, aztán egy következő hirtelen felindulásomban valamivel körberakom- valami könnyűvel, ez tényleg nem bír súlyt.
  Klassz ötlet!
  Továbbiakat:)!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem nagyon is bír súlyt, az egymásba rakott gurigák stabil alapot adnak - ezen a koszorún is rengeteg apróság, építőkocka stb. van, ami együtt tekintélyes súlyt ad, de nagyszerűen bírja az alap, még csak be sem horpadt sehol.
   A széteséshez meg azt tudom tanácsolni, rendesen egymásba kell nyomni a gurigákat, úgy nem fognak egyáltalán elmozdulni. Nem kell őket sajnálni, nem szakadnak el :-) De egy kis holtjáték amúgy is kell ahhoz, hogy a végén az utolsó gurigát az elsőbe tudjuk igazítani - és persze az egészet érdemes egy asztalra tenni készítéskor, akkor nem is tudnak szétpotyogni. Én már készítettem azóta még két alapot, és abszolút bevált :-)

   Törlés
  2. Köszi a tanácsot:)
   Közben meglett, ha időd lesz, majd nézd meg.
   Ami meg a teherbírást illeti, amint 1rtam, férjem tanács aszerint jobb lett volna hallgatnom, mert így kiderült ugye, hogy holmi olcsóságot használunk:) ( Szakadtak is el közben, ettől függetlenül jó lett az eredmény, és valóban használható az alap).
   A muffinpapíros gömb nagyon jó ötlet. Nekem pillanatnyilag csak apró virágos van, és azt tavasszal fel is használom majd.
   További jó ötletelést!
   ( Mindennap követlek, csuda ötleteid vannak, sokrétűen használható, de egy időre nem szólok, úgy érzem, kilógok a sorból folyton kérdezgetve, vagy az eredményről beszámolva, mintha valakit is érdekelne:) . Viszont megerősítem előre is , visszamenőleg is, hogy nagyon tetszik a munkát, sok elégtételt benne.

   Törlés
  3. Csak annyit fűznék hozzá, hogy kizárólag azért böngésztem át ezeket a megjegyzéseket, mert kíváncsi voltam, hogy vajon másnak is szétesik-e, vagy csak én vagyok kétbalkezes.
   És nekem is csomó kérdésem lenne.
   És akkor eszembe jut, hogy nem várhatok minden kérdésemre választ ezen az oldalon, ahhoz külön support részleget kellene fönntartania Levendulalánynak. Akinek végtére is van saját offline élete. :)))
   (Úgyhogy remélem, hogy más is kérdez helyettem...)
   Tehát: nem lógsz ki a sorból, más is szokott kérdezni. :)

   Törlés
 10. Eddig nem tudtam, miért gyűjtögetem a szétesett kacatokat. Imádom az ötletet és már tudom :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Látod, a nők hatodik érzéke a leghasznosabb dolog a világon :-)

   Törlés
 11. pont ez hiányzott nekem! a koszorúalapra én is sajnálom a sok pénzt, papír gurigából meg akad nálam is mindig tartalékon. már a férjecském is gyűjti nekem :)

  VálaszTörlés
 12. jaj meg haj, meg ihaj, csuhajj! ez valami frenetikus! leborulok előtted! Köszi-köszi-köszi!!!

  VálaszTörlés
 13. Köszönöm ezt a hétfői csodát ismét! Annyira jó ilyen vidám színekkel kezdeni a hetet! Szuper lett. Hol tartjátok különben azokat a koszorúkat, amiket már nem használtok? Vagy időnknét cseréled őket? Körbejár a szomszádságnál? Ági

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom, egyszerűen eltűnnek, valaki mindig beleszeret valamelyikbe, aztán pedig megintcsak nincs egy sem itthon... nagyon jószívű vagyok :-)

   Törlés
 14. hú ez is de jó ötlet! tetszik, jobb mint az enyém: vastagabb kartondobozokból többször kívágom a körgyűrűt és összeragasztom, vagy körbetekerem zsineggel és ez lesz az alap, legközelebb ezt is kipróbálom, épp egy kiskukányi wcpapírgurigám van már:)) A wc-ben két kukánk van, egy csak a gurigáknak, a másik az igazi kuka:)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, én is csináltam már hasonlóan, és ez is nagyon praktikus! Szóval lehet váltogatni :-)

   Törlés
 15. Szia!
  Imádom a blogodat!! Nagyon tuti ötleteket adsz, ezer köszönet érte! :) Ez a koszorú egyszerűen fenomenális!! Kicsimókussal ez lesz a következő dolgunk a legközelebbi esős délutánon! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszik a blog, és igazán szívesen! :-) Remélem, jól fog telni ezzel az a délután, én már nem is bánnám, ha esne, bevallom :-)

   Törlés
 16. Tudom azt írtam nem gond ha majd csak ritkábban posztolsz de most be kell vallanom:hazudtam :((

  Úgy hiányoznak a mindennapi szuper ötletek!!!(síróssmileysokszor)

  (Amúgy teljes mértékig megértelek csak akartam hogy tudd...:)) )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága Hajnoc, nagyon jólesik, szívből köszönöm... mostanában kevesebbre futja, de hát tudom persze, hogy megérted, és remélem, tudok gyakrabban is írni majd megint. Jó itt nagyon...

   Törlés
 17. Imádok az oldaladon elidőzni! :) Köszönet a sok klassz ötletért! Épp azon agyaltam milyen koszorúval várom majd leendő elsőseimet, mikor megpillantottam legújabb alkotásod!:) Már gyűjtöm hozzá az "anyagot", remélem sikerül időben elkészítenem. Várom a további alkotásaid, hátha osztályunk éke lehet!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Irigylem az elsőseidet, kár, hogy az én Nagyobbikom nem hozzád fog járni!

   Törlés
 18. Elismerésem, ez nagyon szép lett!!!

  VálaszTörlés
 19. Már megint semmiből valamit (..ból várat, ahogy anyukám mondaná) csináltál és a végeredmény szuper! Nincs mese, ezentúl nekem is gyűjtenem KELL a gurigákat! :)

  VálaszTörlés
 20. Atya ég, hogy ez nekem sose jutott eszembe. Zseniális ötlet, nagyon köszönöm, már tudom, hogy a karácsonyi koszorúalapot miből fogom elkészíteni :)

  VálaszTörlés
 21. Kedves Levendulalány!
  Egy ideje rákattantam a blogodra, totál kész vagyok attól, hogy mennyire ügyes és ötletes vagy, nem győzöm raktározni a fejemben, hogy melyik ötletedet valósítsam meg. Szépen sorakoznak, csak valahogy én időben nem állok túl jól (pedig GYEDen vagyok), de ez azért lehet, mert kézügyesség hiányában kicsit lassabban mennek ezek a dolgok. Na de mindent félretéve, nagyon örülök ennek a papírgurigás koszorú ötletednek, mert ma igen kétségbeestem, amikor nem kaptam koszorú alapot, és ha én valamihez hozzá akarok fogni,azt bizony azonnal kell....
  http://haho-pihe.blogspot.hu/2012/11/adventi-koszoru-minimal-art.html
  Mégegyszer köszönet, hogy vagy nekünk, és remélem még nagyon sokáig olvashatjuk a blogodat! További sikeres ügyeskedést kívánok! ;) Szeretettel, HahoPihe

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ebben tényleg az a jó, hogy mindig kerül hozzá otthon alapanyag, ingyen és bérmentve :-)
   Köszönöm nagyon!

   Törlés
 22. Kedves Levendulalány!
  Nagy köszönet ezért az ötletért! :) A "guriga alap" ( is ) inspirálta egyik kézműves "szösszenetem", melyről itt olvashatsz: http://ediholmi.blog.hu/2016/10/18/krizantemok_nem_a_kertbol Követlek figyelemmel, további sikeres és kellemes alkotó munkát kívánok!
  Edina

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Edina, szívből örülök, hogy hasznosnak találtad! Szép lett az ajtódíszetek nagyon, gyönyörű a virágok színe!

   Törlés
  2. Köszönöm szépen! :) Az egyik hipermarketben vásárolt polár takaróból készültek a krizantémok... legtöbbször az a legjobb alapanyag, ami ( elsőre ) nem is alapanyag!

   Törlés