2012. március 6., kedd

Kép konyhai eszközökből


Egyszer régen, sok-sok évvel ezelőtt volt egy falinaptáram, amelynek a képei egészen egyszerűen csak konyhai eszközök voltak - minden hónapban négyzet alakban elrendezve sokféle konyhai dolog. Nagyon tetszett, és valahogy egyszer s mindenkorra beleragadtak a fejembe a képek - biztos ti is jártatok már így...

Legutóbb akkor idéződött fel bennem az egész, amikor egy áruházban elmentem egy kupac leértékelt 2012-es naptár mellett. Meg is álltam, és olyan hosszasan meredtem a naptárakra, hogy végül odajött az eladó, és megkérdezte, melyiket kérem. Mondtam, hogy egyiket sem, csak intenzíven inspirálódtam - szegény, azt gondolhatta, egy újabb hibbant, akinek kiszivacsolta az agyát a plázázás... pedig ott és akkor tényleg csak az futott bennem végig, hogy de szép is volt az a régi naptár - milyen gyönyörű régi konyhai eszközök voltak a képein - de jó lenne, ha én is tudnék ilyen képeket készíteni - de ennyi selejtes és régi konyhai izém nincs is otthon - de talán anyunak van? - ha lenne, akkor készíthetnék ilyen képet - de akkor már nem is fotót, hanem egy igazi 3D-s képet - és ezen a ponton  lépett közbe az eladó, úgyhogy a folytatást már otthon gondoltam ki. Azonnal meg is kértem anyukámat, selejtezzen egy kicsit a konyhaszekrényben, hátha az övéivel és az enyémekkel együtt összejön egy képrevaló...

Összejött, úgyhogy már csak egy képkeret kellett a megvalósításhoz - vettem is egy leértékelt darabot, amellyel valószínűleg a fantasztikusan bugyikék színe miatt nem tudott azonosulni senki -, de engem persze ez nem zavart, mert hát ugye mi egyébre is lenne való a fehér akrilfesték, ha nem erre? :-)


Úgyhogy amikor összegyűltek a kis régi konyhai mindenfélék, neki is láttam a kivitelezésnek.

A lényeg az volt, hogy aránylag kis méretű tárgyak legyenek, ezért a következőket készítettem ki: derelyevágó, kicsi sajtkés, egy fél teatojás, egy görbe és rozsdás habverő, egy szintén rozsdás, kiszakadt teaszűrő, egy rendkívül impozánsan dekorált fakanál, egy zöldséghámozó, egy sosem használt kiszúróforma, valamint egy kiskanál.

Aztán fogtam a kékséges keretet, kivettem belőle az üveget, és ecsettel és fehér alapozó akrilfestékkel átfestettem a keretet és a hátlapot fehérre, majd száradás után át is fújtam az egészet fehér akrilspray-vel.

Ilyen volt festés előtt:

És ilyen lett utána:

Megvártam, amíg tökéletesen megszáradt a festés, majd pillanatragasztóval egyenként felragasztottam a keret hátlapjára a kiválasztott tárgyakat.

Amikor szépen odarögzültek a tárgyak, az egészet lefújtam a  fehér akrilspray-vel, két rétegben:
 
Ezzel el is készült ez a különleges "kép". Igazából bármilyen tárgyakkal megvalósítható, nem kell feltétlenül konyhaiaknak lenniük - például gyerekjátékokkal is érdekes és kedves látvány lehet, azt hiszem, egyszer ki is fogom próbálni. :-)7 megjegyzés:

 1. imádom! eszembe juttattad egy régi ötletemet, amit már elfelejtettem. van 3-4 drarab nagyoon régi kanalam, némelyik nyele már porladozik, nem is tudom milyen anyagból vannak, de gyönyörű a mintázatuk. én nem akartam lefesteni csak úgy natúr beletenni egy olyan képkeretbe, amiben dupla üvegréteg van... csak olyat még nem sikerült lőnöm... egy igazi vintage gyönyörűség lenne... el is kezdek kutatni a kertet után... köszönöm az inspirációt! :)

  VálaszTörlés
 2. Ez megint eszméletlen jó ötlet :-)

  Off: kaptad már, láttam, de ezzel a díjjal Rád is gondoltam, minden nap jövök hozzád élményt és inspirációt gyűjteni!
  http://www.thechefviki.blogspot.com/2012/03/ajandek-egy-dij.html

  VálaszTörlés
 3. Fxtina, örülök, hogy ez a poszt segített felidézni a kanalas ötletet, így leírva is úgy el tudom képzelni, milyen szépek lehetnek! Régebben volt az Ikeának 3D-s képkerete, de azt hiszem, sajnos már nem lehet kapni, pedig az tökéletes lett volna a kanalaknak!

  Viki, köszönöm szépen, nagyon jólesős! Puszik! :-)

  VálaszTörlés
 4. Nagyon tetszik, jó ötlet! Lassan megtanulom, hogy semmit nem szabad kidobni! :)

  VálaszTörlés
 5. Fróni, köszi :-)

  Hankka, örülök, hogy tetszik... bizony, minden szemétből lehet alapanyag, ez az én elvem :-)

  Judit, köszönöm szépen, kedves vagy!

  VálaszTörlés