2012. március 25., vasárnap

Bögrepulcsi


Mostanában nagyon népszerűek a bögrepulcsik - tudjátok, azok a vastag vagy kötött anyagból készült borítók, amelyeket rá lehet tenni a bögrékre, és akkor sokkal tovább marad bennük meleg a tea vagy a kávé. Csodaszép változatokat lehet látni a neten, a Meskán is sokféle kapható - én viszont sajnos sem kötni, sem varrni nem tudok, a bögrepulcsik viszont nagyon érdekeltek. Ezért addig töprengtem a dolgon, amíg össze nem barkácsoltam egy olyan verziót, amihez nem kell tudni varrni, mondhatni szégyenletesen egyszerű a mindenfelé kapható, gyönyörű típusokhoz képest. Igaz, egy ponton elő kell venni a tűt-cérnát, de csak nagyon alapvető szinten igénylődik a varrásos tevékenység, minden egyéb ragasztással megoldható. Persze, közel sem olyan szép, mint a rendes kézimunkával létrehozott verziók, viszont gyors, és például a már nem is olyan sokára érkező anyák napjára nagyszerű ajándék lehet. :-)


Kezdjük azzal, hogy válasszuk ki azt a bögrét, amit szeretnénk felöltöztetni:

Vegyünk elő egy darab filcanyagot, és vágjunk le belőle egy akkora csíkot, ami 1 cm-rel alacsonyabb a bögre magasságánál, és olyan széles, hogy éppen a bögre füléig ér mindkét oldalon.

A filccsík egyik szélére varrjunk egy nagyobb gombot. A másik szélre öltsünk néhányszor hurkot hímzőfonalból - közben próbáljuk is rá a bögrére a "pulóvert", hogy éppen akkora legyen a hurok, hogy éppen bele tudjuk akasztani a gombot. Ez egy fontos lépés, mert ha jól sikerül a hurok szorosságát kialakítani, amikor felemeljük a bögrét, pontosan annyira csúszik le a filcborítás, hogy kényelmesen tudjuk inni a teát anélkül, hogy ebben zavarna a filccsík. Amikor pedig visszatesszük a bögrét az asztalra, a "pulóver" szépen visszacsúszik a helyére, hogy szinte teljesen beborítsa és melegen tartsa a bögrét.


Vegyünk elő néhány egymáshoz illő színű-mintájú anyagot.
A mintás és egyszínű anyagokból vágjunk különböző átmérőjű kis köröket, és ezeket pillanatragasztóval rögzítsük egymáshoz. A legkisebb kör tetejére ragasszunk egy kis gombot. A mintás anyagokból vágjunk kis leveleket is.

Az elkészült többrétegű gombvirágokat, valamint a leveleket pillanatragasztóval rögzítsük a filccsíkra, tetszőleges elrendezésben.
Tegyük rá a bögrére a filcborítást, és ezzel el is készült a bögremelegítő "pulóver" :-)

(Ez az ötlet a Kifőztük februári számában jelent meg.)
8 megjegyzés:

 1. :-))) Ez egész évben aktuális, csak most már lassan a hidegen tartáshoz fogjuk használni!

  VálaszTörlés
 2. Én tegnap este is pulóveres bögréből ittam a teát, pár napja már nem fűtünk, és úgy kihűlt a ház, hogy nagyon kellett a sokáig meleg tea :-)

  VálaszTörlés
 3. én ilyeneket csináltam: http://fxtina.blogspot.com/2009/12/ezek-korbehorgolt-poharak-nagyon.html#comment-form
  igaz kicsit tovább tartott a horgolással, de nagyon szerettem készíteni :) a kis fityegő bojtok sajnos lemaradtak a képről...

  VálaszTörlés
 4. Kriszta, ezek gyönyörűek... ilyeneket én nem tudok, ezért kell ilyen egyszerű módszerekhez folyamodnom, de egyszer meg kell tanulnom majd a horgolást, olyan álomszép dolgokat lehet vele készíteni. Nagyon ügyes vagy...

  VálaszTörlés
 5. Szia!
  Ez nagyon jó ötlet!!! :D Nagyon tetszik!!! :D
  De ez akkor is jó, hogyha hideg a bögre és nem akarjuk, hogy fázzon a kezünk! :P

  VálaszTörlés
 6. Szia, Halimano! Köszi szépen, és teljesen igazad van, olyankor is jó :-)

  Tulipánt, örülök, hogy így látod!

  VálaszTörlés