2012. február 24., péntek

Hangszerek házilag


A hétvégi szülinapi bulin nagy sikert aratott az a jelenet, amikor házilag készített "hangszerekkel" adták elő a gyerekek a Boldog szülinapot c. örökbecsűt. Az igazsághoz ugyan lényegesen közelebb állnék akkor, ha hangszerek helyett inkább zajkeltő eszközöknek titulálnám az említett tárgyakat... de persze a gyerekek nem ragaszkodtak a tökéletes hangzáshoz, és tényleg nagyon vicces hangokat tudtak előcsalni a pár perc alatt elkészített eszközökből, totálisan dallam- és harmóniamentesen. :-)

Mivel többen írtátok, hogy szívesen megnéznétek ezeket, következzen közülük néhány, bár igazából semmi különös nincs bennük, és valószínűleg ti is számtalanszor készítetettetek hasonlókat - de azért ez mindig jó móka.

A "hangszerek" elkészítése nagyon jó program lehet a gyerekekkel egy esős délutánon vagy akár egy egyszerű kézműveskedés jegyében is. Nagyon mosolygtatós látvány, amikor rájönnek arra, hangszereket nem csak boltban lehet venni... itt nálunk érdekes volt látni, ahogy a gyerekek némelyike teljesen megdöbbent azon, milyen hangokat lehet kicsalni hétköznapi tárgyakból.

Fontos, hogy az alapanyagok tökéletesen átlagos, minden háztartásban megtalálható tárgyak - szerintem azok a barkácsolások a legjobbak, amelyek nem igényelnek plusz vásárlást... így aztán semmi akadálya annak, hogy létrejöjjön egy spontán, egészen rendkívüli hangzásokat produkáló zenekar - bárhol, bármikor :-)


A mi hangszereink többek között ezek voltak (az elnevezések között persze fantázianevek is vannak):


1. Hárfa
Egy egyszerű képkeret kell hozzá és pár befőttes gumi - itt fontos, hogy a gumi a lehető legpasszentosabb legyen - minél nehezebben bírjuk felerőltetni a keretre, annál erősebb lesz a hang, amit pengetéssel tudunk kicsiholni belőle. :-)

2. Pénzcsörrentős ütős hangszer
Egy egyszerű, régi fémdobozkába tegyünk pár pénzérmét, aztán csukjuk be. Ha egy kis fakalapáccsal (vagy bármilyen jellegű ütővel) megütögetjük, minden ütésnél megcsörrennek belül a pénzek, és hozzá koppan a doboz teteje is - nagyon jól hangzik.

3. Csörgettyű
Vágjunk le pár spárgadarabot, és erős ragasztóval ragasszuk be két-két söröskupak közé. Ha van már így jó pár szálunk, kössük őket egy botra. Amikor megrázzuk a botot, és összecsörrennek a kupakok, kifejezetten kellemes hangja van, az egyik kedvencem. :-)

4. Ritmusdob
Két műanyag tányér közé szórjunk be két marék rizst, aztán a képen látható módon "varrjuk össze" a két tányért. (Egyszerűbb dolgunk lesz, ha varrás előtt pár ponton ragasztóval egymáshoz rögzítjük a tányérokat, így nem fognak elmozdulni varrás közben.)

5. Dobszerkó
Türelmes fülű családba ajánlott... Különféle méretű fémdobozokat (sütis, konzerv stb.) ragasztópisztollyal rögzítsünk egymáshoz, adjunk a gyerek kezébe két fakanalat, aztán fülünkre tapasztott kézzel nagyon gyorsan fussunk el jóóóó messzire. :-)

6. Tölcsérkürt
Abszolút zéró munka. Egy kifejezetten nagy méretű műanyag tölcsér kell hozzá, erre rátapadva kell dudulni a szükséges dallamot - sokkal jobban hangzik, mint gondolnánk :-)

7. Zörgődoboz
Ez is végtelenül egyszerű: egy fémdobozkába tegyünk babot/sárgaborsót/lencsét, és rázzuk. Éljen a szambahangulat! :-)
8. Fahúros kerrentő
Nálunk mázlista módon volt egy ilyen, egymás mellé kötözött ágakból álló csillag, de ez is nagyon egyszerűen megoldható: különféle vastagságú faágakat kössünk egymáshoz, majd egy vékonyabb faágat húzkodjunk rajta le-fel: ennek is nagyon kellemes hangja van.

9. Tamtampohár
Egy papírpohárba szórjunk rizst, a tetejére pedig tegyünk egy darab nejlont, amit szorosan fogassunk oda egy befőttes gumival.

10. Zümmögő
És egy másik nagy kedvenc... papírtörlős guriga kell hozzá. A vége felé (de nem a legvégére) fúrjunk egy lyukat, majd az ehhez közel eső véget fedjük be egy darab sütőpapírral, amit gumival rögzítunk. A kis lyukat ne fedjük be - ha a cső fedetlen végébe trombitálunk, érdekes rezgő hangot kapunk.

Kellemes hangszerkészítést mindenkinek! :-)


12 megjegyzés:

 1. Hát ez nem semmi! Szuper ötletek egész tárháza! Szerintem a srácok is sokkal jobban élvezik, mint a méregdrága kész játékokat!

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm, köszönöm, köszönöm:)! Ezeket tényleg meg tudom csinálni még én is:)!
  Judit

  VálaszTörlés
 3. Köszi! Ilyeneket pont nem készítettem. Alig várom, hogy hazaérjek a melóból és már neki is állok. Köszi!!!!!!!!!!!!
  Millió hálám!!!!!!!!!!

  VálaszTörlés
 4. hihihihi.... :))))))))))) nagggyon jók!

  VálaszTörlés
 5. Alig várom, hogy megmutassam az osztrák munkatársamnak!!! :D Tuti, hogy nagy sikerünk lesz a gyerekeknél :) Nekik mindenük a zene. Mondjuk ezen nem is csodálkozom. Afrikaiak :D

  VálaszTörlés
 6. No, csináltunk is gyorsan két zümmögőt a kisfiammal. Az egyiket w.c.-papír gurigából, muffin papírokat húztunk rájuk. Egy idő után aztán a Kölyök továbbfejlesztette és beledugta a nagyba a kicsit - tök jó hangja lett:)!
  Köszi szépen újra:)!
  Judit

  VálaszTörlés
 7. Orsi, ez tényleg így volt :-)

  Judit, örülök, hogy tetszettek a zümmögők, és nagyon szívesen :-)

  Kriszti, szívesen, biztos vagyok abban, hogy nagyon jól fognak sikerülni....

  Fróni, köszi :-)

  Amy, akkor tényleg érthető :-) Majd írd meg, kérlek, mit szóltak a "hangszerekhez"!

  VálaszTörlés
 8. Műanyag szívószálból lehet dudát csinálni. Kicsit ellapítani középtájt, ék alakban elvágni és azon a végén fújni. A hangmagasság a szál hosszától függ.

  VálaszTörlés
 9. szinesötletek sorozatban megjelent Birinyi József Népi hangszerek munkája nagyon jó .

  VálaszTörlés
 10. Nagyon jo otletek pont ilyet kell csinalnom:)

  VálaszTörlés
 11. Nagyon tetszik.Gratula aki ki találta.

  VálaszTörlés
 12. Van néhány rezgő meg zörgő házi csodám, de drámatanárként nagyon örülök, hogy ezeket leírtad, mert sokat nem ismertem.

  VálaszTörlés