2012. január 12., csütörtök

Csipkedíszek varrás nélkül


A jogosan népszerű dekupázsragasztót (legalábbis nálam töretlen a diadalútja...) többnyire akkor vesszük elő, ha szalvétatechnikával szeretnénk foglalkozni. Azonban nem csak erre használhatjuk, hanem egészen szokatlan célokra is, mint például a következő ötlethez.
Amikor fellógatható csipkedíszekre gondolunk, mindig valamilyen kézimunkás-varrásos megoldással képzeljük el, pedig a dekupázsragasztó még arra is jó, hogy csipkeszalagoknak adjunk vele tartást, hogy aztán ezekből szépséges térbeli díszeket alkothassunk.

Ehhez a következőkre lesz szükségünk: sütiszaggató formák, csipkeszalag, olló, tű, cérna, kenőkés, egy vállfa, maradék szalag, és persze a dekupázsragasztó.
Fogjunk egy sütiformát, és a peremét kenjükbe vastagon dekupázsragasztóval. Erre helyezzük rá a csipkeszalagot, tekerjük körbe egyszer. A végén hagyjunk egy kis átfedést a szalag elejével, majd vágjuk le a többit.

Az összes formát vonjuk így be a csipkeszalaggal. Ha ezzel megvagyunk, a formákon lévő szalagokat mind ecseteljük be jó vastagon a dekupázsragasztóval – így tehát került ragasztó a csipkeszalagok alá és a felszínükre is.

Hagyjuk tökéletesen megszáradni a formákon a csipkeszalagokat – nagyjából egy napig.

Vegyünk elő az evőeszközök közül egy kenőkést (amit evéshez használunk, tehát ne legyen túl éles). Fogjunk meg egy formát, és óvatosan nyomjuk be a kést a csipkeszalag alá. Vezessük végig a pengét a szalag alatt végig, így az szépen elválik a formától, és le tudjuk húzni róla.

Válasszuk le így az összes szalagot a formákról.


Fűzzük be a cérnát a tűbe, vezessük át a tűt a csipkeformák tetején. A cérna segítségével most már fel is akaszthatjuk őket bárhova – vagy ahogy a képeken látszik, egy vállfára is felköthetjük a formákat. Ha pedig teszünk egy selyemmasnit is a vállfa tetejére, még teljesebb lesz a látvány.

Ha esetleg nem kentük elég vastagon a dekupázsragasztót, megeshet, hogy a formák egy kissé elvesztik a tartásukat. Semmi gond – a körökből ekkor készítsünk cseppformát a felső rész összenyomásával (lásd a képeken), ez is nagyon szépen fog mutatni. 

Ezt az ötletet megtalálhatjátok a www.imami.hu helyi oldalain is: csak keressétek meg a főoldal térképén saját lakhelyetek szerint illetékes helyi információs weboldalt.4 megjegyzés:

 1. Amióta látogatlak, azóta gyakrabban nézek be kreatív-hobby boltokba, de még a sima írószerbe is. Ragasztópisztolyom már van (kettő is), úgy látom, dekupázsragasztót is be kell szereznem, olyan gyönyörűek! :)

  VálaszTörlés
 2. Remek ötlet! És ezen a fogason egyszerűen bámulatos! Nálunk a tavalyi adventi koszorú pihent fogason :)

  Megoszthatok Veled egy hasonló elven gyártott húsvéti dekorációs ötletet? Vízibombát vagy pici lufit felfújunk, a össze-vissza körbetekerjük hímzőfonállal, majd tapéta/dekopázsragasztóval jól bekenjük, s miután megszáradt a lufit kipukkasztjuk. Máris kész a térbeli tojásdísz! Szerintem nagyon mutatós, de a Te csipkedíszeid azért sokkal szebbek! :)

  VálaszTörlés
 3. Úgy szeretem a kis csipkés dolgaidat, nagyon hangulatos lett!

  VálaszTörlés
 4. Hankka, a két ragasztópisztolyért irigy vagyok ám :-) Örülök nagyon, hogy tetszik!

  Hvivko, ez nagyon jó, szereznem kell valahonnan fonalat... ehhez a tapétaragasztó talán jobb, mert keményebb lesz a végeredmény, ugye? Nagyon köszi, hogy megírtad!

  Katuci, köszönöm :-)

  VálaszTörlés