Amikor tavaly megláttam Őszi Balázs szakács likőrreceptjét a Mindmegettén, azonnal éreztem az a különleges szenvedélyt, amit csak a legígéretesebb étel-ital leírások tudnak kiváltani: El. Kell. Készítenem. Most. MOST.
Képes voltam azonnal autóba ülni, és elmenni beszerezni a hozzávalókat. Elkészítettem, rögtön dupla adagot - hatalmas szerelem lett belőle, úgyhogy tavaly karácsonyra sokan kaptak tőlem ilyet, mert azt gondoltam, ezt minél többeknek meg kell kóstolnia. Csak az előnyöket tudnám sorolni, amikor most így megpróbállak rábeszélni titeket, hogy készítsetek el, ha még nem találkoztatok volna vele - pofonegyszerű, nagyon gyorsan megvan, valami hihetetlenül finom, és minden szempontból toplistás a gasztroajándékok között.
Nugátos mézeskalácslikőr
Hozzávalók:
30 dkg Nutella
4 dl kávétejszín (folyékony, tartós - pl. az üveges Maresi)
1,5 dl vodka
2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
Elkészítés:
A Nutellát gőz fölött megolvasztjuk, míg teljesen folyékony nem lesz. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a fűszert, hozzákeverjük a tejszínt és a vodkát, majd egy habverővel alaposan kikeverjük.
Ennyi is is az egész - ha még simább állagot szeretnétek, egy szűrőn átfolyathatjátok a likőrt, de ezt én például sosem teszem meg. Az első kóstolás előtt 24 órán át állni hagyjuk.
Hűtőben tároljuk, és tálalás előtt mindig nagyon alaposan összerázzuk.
Fantasztikus vagy!!!!Már megint megleptél!!!!Már ha a mézeskalács szót olvasom,akkor én meg vagyok nyerve...Az csak jó lehet.
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM a recept megosztás.Elkészítem feltétlenül!!!!
Hmmmm.. miután a szederlikőröm a végét járja... KI KELL PRÓBÁLNOM!!! :D (Köszi!)
VálaszTörlésSzuper, ezt én is el fogom készíteni, köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésA legjobbkor jöttél megint. Napok óta nézegetem a likőr recepteket, de nem találtam meg még a "különlegeset". Ez az. Van egy "kevés", élvezeti értékkel nem igazán bíró pálinkánk, abból már tojás, csoki, és sima mogyorós (nutellás) likőr kerekedett, de ezt is meg kell...
VálaszTörlésMammka, nekem is van ilyen mézeskalács-rajongásom, úgyhogy megértelek.... Tényleg nagyon finom, ebből az adagból már most is alig van :-)
VálaszTörlésVacskamati, szederlikőr? Esetleg hozzáférhető valahol a recept, mondd csak? :-)
Zsebibaba, nagyon szívesen, számolj majd be róla, hogy ízlett :-)
Csigaszabo, ez tényleg különlegesen finom, és közben rém egyszerű, szóval a szívem minden melegével tudom ajánlani... a kicsit karcos pálinkákat mennyei magasságokba tudja repíteni :-)
Magamra ismertem :-DDD Ahogy megláttam tavaly a receptet, már talpaltam is a boltba a hozzávalókért :-D
VálaszTörlésŐrületesen finom kontyalávaló!
Ez szuper, és még az időbe is belefér! Köszi!!!! :)
VálaszTörlésViki, olyan jó, hogy ennyire rokon lélek vagy :-) :-)
VálaszTörlésPetra, nagyon szívesen, tényleg pár perc alatt megvan, és olyan, de olyan finom... :-)
Ez klassz én is likőr receptet kerestem,de a vodka helyett lehet 96%-os alkoholt(hígítva)használni?
VálaszTörlésSzuper ez a recept! És még soha sehol nem találkoztam vele????!!! Nekem egy aszalt szilvás fahéjas likőr van folyamatban, de nem akarom még feltenni a blogba, mert ajándék lesz....
VálaszTörlésEzt is elkészítem. köszi.
UHHHH! Na ezzel a likőrrel én is szerelembe estem!:) Mézeskalács rajongó vagyok!:)Szerinted a pálinka nem viszi el nagyon az ízét? Mert ha nem megcsapolom a férjem tűzzel vassal védett pálinka készletét:)
VálaszTörlésOrssi, szerintem lehet, csak nagyon kell vigyázni az alkoholfokra, hogy ne legyen túlságosan erős a likőr.
VálaszTörlésMóni, örülök, ha tudtam újat mondani :-) Az asztalt szilvás a Stahl-féle? Azzal én is szemezek már jó ideje, de ez a nutellás valahogy mindig beelőzi :-)
Mézeskalács, neked különösen testhez álló ez a likőr :-) Szerintem a pálinkánál is csak arra kell vigyázni, hogy túl erős ne legyen... De az eredeti receptben azt írják, konyakkal is lehet, szóval a pálinkával is biztosan működik.
Garantáltam ki fogom próbálni, nagyon jól hangzik! Tavaly csokilikőrt készítettünk, most ezt a finomságot fogjuk ajándékozni és fogyasztani is! Külön tetszik, hogy nem kell hetekkel vagy hónapokkal karácsony előtt elkészíteni, így még időben vagyunk! :)
VálaszTörlésJuj, ez nagyon jó, alig alkoholos, édes-krémes itóka, pont nekem való:-)
VálaszTörlésMézeskalács: Úgy vettem észre, hogy ha nem kimondottan jellegzetes ízű a pálinka, akkor bőven jó bele, a sok finomság íze úgyis jobban dominál benne.
VálaszTörlésLevenduláslány, a receptet évekkel ezelőtt találtam a Chili és Vanilián, először málnával próbáltam ki, idén pedig a szederből tudtam megmenteni egy keveset ehhez a finom itókához. :) http://pinterest.com/pin/91831279871467713/
VálaszTörlés(A Tiéddel szembeni hátránya, hogy sajnos, több hetet kell várni vele.. de talán megéri, pont a dermedt időben idézhetjük vissza a nyár aromáit. :D)
Hankka, ez tényleg egy villámgyors megoldás, ha finomságos ajándékot kell előállítani, és eddig még sosem hangzott el rá egyetlen kritika sem :-)
VálaszTörlésGerdi, tényleg ilyen :-) :-)
csigaszabo, köszi a tapasztalatot, akkor most már biztosan tudjuk, hogy lehet pálinkával is :-)
Vacskamati, de gyönyörű a képen a likőröd! És tényleg csodás íze lehet....
Húha.. dehogy.. sajna, én nem tudok így fotózni. A kép a hivatkozott blogról való, én csak a elmentettem a receptes gyűjteményembe- ráklikkelve láthatod a receptet.
VálaszTörlésElkészült, és nagyon-nagyon fincsi! Köszönet a receptért! :)
VálaszTörlésNagyon szívesen, drága Hankka, örülök nagyon, hogy ízlett mindenkinek :-)
VálaszTörlésIgen, a Stahl-féle készült.
VálaszTörlésPár perce pedig elkészült ez is, majd holnap v. holnapután megnézheted nálam, ha akarod. Igaz, ez is ajándékba készült, de hagytam magamnak egy kupicával! Tényleg isteni finom!
VálaszTörlésMeg is nézem majd, és örülök nagyon, hogy bejött! Én is egy kupicával szoktam hagyni magamnak, de mindig megbánom, hogy csak ennyit :-)
VálaszTörlésszia!a maresin kívül milyet lehet még használni?:) köszi
VálaszTörlésSzia! Bármilyen hasonló üveges tejszínt - ez azért fontos, mert így sokkal tovább eláll, mint a "sima" tejszínnel.
Törlésköszönöm! nem lehet valahogy hosszabb időre tartósítani?
TörlésMennyire hosszú időre? :-) Szerintem így az alkohol és a tartós tejszín miatt elég sokáig eláll.
Törlésszia!nagyon jól hangzik ez a recept, úgy gondoltam Anyukámnak meg is csinálom karácsonyra :) azt szeretném kérdezni hogy ebből a mennyiségből körülbelül hány 2dl-es üveg jönne ki?:) és még valami, van egy házi nutella receptem, azzal is elkészíthető a rendes nutella helyett? köszönöm a válaszod előre is :)
VálaszTörlésSzia! Elnézést, hogy csak most válaszolok, nem vettem észre a kommentet, úgyhogy nagyon jól tetted, hogy rákérdeztél az aktuális bejegyzésnél :-) Ebből a mennyiségből kb. 3 db 2 dl-es üveg jön ki. Szerencsések, akik kapják, ha házi nutella lesz benne :-) Csak egy a lényeges, a nutella picikét sem lehet darabos, a mogyoródarabkákat nem olyan jó meginni - szerintem érdemes megfontolni, hogy a szuper házi nutellát inkább magában falatozzátok el, a likőrhöz bőven jó a kommersz bolti is :-)
Törlésköszönöm szépen a választ!:)
TörlésSzia! Ez vajon meddig áll el? Köszi! Limoncelló után ezt is akarok csinálni...
VálaszTörlésŐszintén szólva fogalmam sincs, nálunk eddig rekordsebességgel fogyott el :-)
TörlésSzia! Azt szeretném kérdezni, hogy ha jövőhéten elkészítem, akkor annak karácsonyig lesz valami baja? (persze hűvös helyen tárolva) Előre is köszönöm a választ :)
VálaszTörlésSzia, szerintem nem, bár még nem állt nálunk ennyi ideig - de igazából gyorsan romlandó dolog nincs benne, úgyhogy nem hiszem, hogy bármi gond lenne vele!
TörlésSzia!
VálaszTörlésOlyan kérdésem lenne,hogy milyen típusú/márkájú mézeskalács fűszert használsz? Nagy a választék és nem tudom melyik mennyire megbízható!
Válaszodat előre is köszönöm!!!!!
Üdv: Dóra
Szia, Dóra! Kotányit szoktam venni, de ezekkel talán nem lehet annyira mellényúlni. Mindenképpen finom lesz :-)
TörlésSzia
VálaszTörlésLenne egy kérdésem, hogy ebből az adagból hány dl likőr készíthető?
Válaszát előre is köszönöm!
Szia, kb. 7,5 dl!
TörlésMegcsináltam, és nagynon-nagyon-nagyon finom lett! 2 dl megy ajándékba, a többit pedig "elszopogatom"!
VálaszTörlésImádom a blogodat, már több mindent elkészítettem róla! Jó hogy vagy, és megosztod ötleteidet, tapasztalataidat!
Boldog karácsonyt, és kreatívkodásban gazdag új évet kívánok!
Üdv. Éva
Éva, nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, neked is csupa szépet, jót és sok mézeskalácsos likőrt kívánok 2013-ra! :-)
TörlésTeljes a siker és a szerelem is! Fantasztikusan finom ez a likőr, ezer köszönet érte!:)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy szerelem lett, nekem is nagyon az :-) Köszönöm, hogy megírtad!
TörlésSzuperjól hangzik, tuti, hogy csinálok ilyet ajándékba...:)
VálaszTörlésEllenben egy tanácsot kérnék: üveget honnan ajánlott beszerezni? Gondoltam, hogy veszek néhány 2-3 dl-s üveges üdítőt/vizet, leszedem a papírt róla és dekorálás után abba öntöm a likőrt...de egyelőre csak olyan kicsi üveges üdítőt találtam, amibe bele van nyomva az üvegbe hogy Sió vagy Cappy :S
Valami ötlet? Köszönöm előre is :)
Kisüveges Kubu ital üvege tökéletesen jó, egyik ismerősöm abba szokott tenni szörpöt. A másik ötletem pedig a 2 dl-es üveges ásványvíz,abból is van csavaros kupakos.
TörlésIlletve, hogy vajon mennyi ideig áll el? Ha Karácsony előtt 2 héttel készítem el, akkor még iható év végéig?:)
VálaszTörlésNagyon tetszik a recept, karácsonyra ajándék lenne belőle. Érdekelne, hogy 1 adagból hány deciliter lesz? Köszi szépen!
VálaszTörlésEngem is erdeklene ,hogy meddig lehet tarolni?! Van olyan aki megcsinalta mar? En karacsonyi ajandeknak szeretnem adni es felek ,ha 2-3 hetig nem isszak meg akkor a tejszintol megromlik.
VálaszTörlésÉn barackpálinkával szoktam elkészíteni, isteni azzal is ☺ Azon nem kell gondolkodni, hogy meddig tárolható, mert ahogy megkóstolod, addig fogod inni, amíg van belőle
VálaszTörlés😉