2011. október 31., hétfő

Scrabble söröskupakokból
Nagyon játszós család vagyunk, úgyhogy ha mindig az üzletekből tölteném fel a társasjáték-készletünket, a fehérneműnk is rámenne... :-) Így ezért is, meg persze az alkotás öröméért is szeretem elkészíteni népszerű játékok egyszerűbb, otthoni változatát.
Legutóbb a Scrabble-t pécéztem ki magamnak, és arra gondoltam, söröskupakokból fogom kivitelezni ezt a méltán sikeres játékot.
Persze nem akartam Őt alkoholmámoros végromlásba taszítani a 49 üveg sör gyors elfogyasztásával (ennyi söröskupakot igényeltem ugyanis a kivitelezéshez), inkább megkértem a baráti kört, gyűjtsék nekem össze ezeket a kupakokat a sörözésekből. Szerencsére elég kitartóan vegzáltam őket ezzel, úgyhogy összejött a szükséges mennyiség. :-)


Ezek kellettek tehát a házi Scrabble elkészítéséhez: 49 db fém söröskupak; színes, mintás papírok; egy kupaknyi területű kartonpapír; pillanatragasztó; fekete alkoholos filctoll; olló; két A/4-es papírlap (lehetőleg mintás kartonlapok), egy kis méretű textilzacskó.


Mérjünk le és vágjunk ki kartonpapírból egy akkora kört, amely belefér a kupak belsejébe, és szépen le is fedi azt. Ezt használjuk sablonnak a továbbiakban: vágjunk csíkokat a mintás papírokból, hajtsunk harmonikahajtásokkal négyzetesre, rajzoljunk rá kört a sablonunk segítségével, és vágjuk körbe. Így gyorsan lesz sok-sok mintás kis körlapunk. Válogassunk ki belőlük 49 darabot, és a fekete alkoholos filccel rajzoljuk rájuk a betűket, a következő elosztásban:

A: 3 db, Á: 2 db, E: 3 db, É: 2 db, O: 1 db, Ó: 1 db, Ö: 1 db, Ő: 1 db, U: 1 db, Ú: 1 db, Ü: 1 db, Ű: 1 db, I: 1 db, Í: 1 db, B: 1 db, C: 2 db, D: 1 db, F: 1 db, G: 2 db, H: 1 db, J: 1 db, K: 1 db, L: 2 db, M: 1 db, N: 2 db, P: 1 db, R: 1 db, S: 2 db, Z: 2 db, V: 1 db, T: 4 db, Y: 3 db.

Ragasszuk be a kis körlapokat a kupakokba.
A kupakokat öntsük be egy kis zacskóba. Készítsünk a két kartonból betűtartót: egyenként hajtsuk őket félbe, majd a kapott két oldalt még egyszer hajtsuk félbe párhuzamosan.

Kezdődhet a játék! Mindkét játékos húzzon 7-7 kupakot, és tegye a betűtartójára úgy, hogy a másik játékos ne lássa. A kezdő játékos rakjon ki a betűiből egy szót, a lehető leghosszabbat, amit csak tud. A másik játékosnak is ki kell tennie egy szót, úgy, hogy annak valamelyik betűje a már lent lévő szó egyik betűje legyen (tehát mindenképpen ehhez kell kapcsolódnia, lásd a képet). És így tovább: mindig valamelyik lent lévő szóhoz kell kapcsolódnia az új szónak.

Fontos: amikor egy játékos kirakott egy szót, rögtön húzzon annyi kupakot, ahány betűje hiányzik ahhoz, hogy újra 7 db legyen előtte.

Minden kirakott szó után fel kell írni, hány betűből áll a szó – ennyi pontot kap az a játékos, aki éppen soron volt.

A játéknak akkor van vége, ha már nincs több kupak a zacskóban, és egyik játékos sem tud már szót kirakni.

A játék komplexebbé tehető, ha egymásra is rakhatjuk a kupakokat, illetve a betűk pontértéke sem egyforma, attól függően, hogy gyakoribb vagy ritkább a betű – ehhez érdemes számolási és szabálytámpontokat keresni a neten, a „Betűtorony” vagy „Scrabble” kifejezésekre keresve.

De igazából mindegy is, hogy mivel, csak játsszatok sokat-sokat-sokat!


(Az ötlet a Kifőztük októberi számában jelent meg, ott is megtalálhatjátok. :-) )

8 megjegyzés:

 1. Nem tudom megállni, hogy ne csináljam meg. :)
  Építkezünk, tegnap takarítottam a kőművesek után. Találtam kábé kétszerennyi kupakot is...

  VálaszTörlés
 2. Óó... De legalább lett sok alapanyagod! :-)

  VálaszTörlés
 3. Micsoda fantasztikus ötlet! A gyerkőcöm éppen most tanul olvasni, a szókirakó még nehéz neki, de gyakorlásnak remek lenne. Köszönöm!!! :)
  Most már csak valakinek el kell kezdeni sörözni ezerrel... ;))))

  VálaszTörlés
 4. Petra, szívemből szólsz, képzeld, a kislányom is éppen most tanulgatja a betűket, és erre is használjuk, hogy csak úgy rakosgat belőle rövid szavakat... háááát igen, sörözés nélkül nemigen megy :-) De persze tejesdobozkupak is jó hozzá, és akkor senkit sem kell a lejtőre küldeni :-)

  VálaszTörlés
 5. Ez is remek ötlet, mi meg pénzért megvettük az eredetit.... :)
  Én sokszor nyitva tartom a szemem minden séta alkalmával, rengeteg ember eldobál mindenféle szemetet (ami nekünk sokszor kincs), így a parafadugókat, söröskupakokat is :) én minden fenntartás nélkül fel szoktam venni, itthon elmosom, s már lehet is velük dolgozni :)
  Amúgy mi is annyi sört iszunk, hogy ihaj :) ha rajtunk múlna, 3 év alatt sem gyűlne össze ennyi kupak :)
  Már korábban is kérdezni akartam, hogy honnan veszed ezeket a gyönyörű színes, mintás kartonlapokat/papírlapokat? Annyira szépek, de én még sehol sem láttam ilyet. Milyen kiszerelésben vannak, s milyen árban lehet őket beszerezni? Köszi :)

  VálaszTörlés
 6. Csibe, igazad is van, és nagyon tetszik a szemléleted :-)
  Papírok innen vannak, árat is találsz itt: http://www.opitec.hu/index.php?fk=XpFkl&ak=BT34U
  Nem mondom, hogy nagyon olcsó, viszont nagyon sokáig elég, én a blogon szereplő összes mintás papírtárgyhoz ezeket használom, és még mindig van belőlük bőven.

  VálaszTörlés
 7. Nagyon szépen köszönöm :)) Tényleg nem olcsók, de ha ilyen sokáig eltart, akkor megéri az árát :) Szerintem a kedvencem lesz ez az oldal :))
  Köszi, köszi, köszi

  VálaszTörlés
 8. Normál Scrabble táblán szerinted lehet játszani vele, nem túl nagyok?
  Nekünk magyar játékunk van, de szeretnénk angol betűkészletet készíteni.
  CR

  VálaszTörlés