2011. október 1., szombat

Álomfogó angyalkák


A Nagyobbik most éppen abban a korban van, hogy hat éve először – ahogy ő mondaná – egy picikét fél a sötétben. Persze, nyitva hagyjuk az ajtaját, és egy kis fényt is hagyunk beszűrödni a szobájába kintről, de szerettem volna még valamit, ami megnyugtatja.

A múltkor említett pillangós lyukasztóba teljesen beleszeretvén beszereztem egy angyalkásat is – ezzel édes, kövérkés, helyes kis puttókat lehet kivágni papírból. És rögtön arra gondoltam, ezt a rokonszenves angyalkákat gyártó lyukasztót fogom felhasználni az éjszakai sötét által keltett aggódós gondolatok elkergetéséhez.

Valami mobil dolgot szerettem volna, ami kicsit mozog, és amit lehet figyelni elalvásig a beszűrődő fényben. Így a következőket készítettem elő: az angyalkás lyukasztót (ennek hiányában sablonnal is lehet készíteni angyalkákat vagy bármilyen más figurát), damilt, egy nagyobb papírgurigát (a kéztörlő papírokat teszik ilyenre), sokféle mintás papírt, pillanatragasztót, celluxot, egy kis fonalat vagy madzagot és ollót.


Elsőként kivágtam sok-sok angyalkát (egészen pontosan 2x18 darabot). Itt csak egy fontos dologra kellett figyelni: minden angyalkát kétszer kellett kivágni, de a másodikat mindig megfordítva - így ha később a két angyalkát összeragasztjuk majd, egy mindkét oldalán mintás figurát kapunk.
A damilból levágtam két kb. egyméteres darabot és két kb. 90 cm-es darabot. Az angyalkákat felragasztottam a damilokra, a következőképpen: a damil végét az egyik, mintával lefelé fordított angyalkára helyeztem, rácsepegtettem egy kis pillanatragasztót, majd rögtön rátettem a másik ugyanilyen mintás angyalkát, mintával felfelé - így a ragasztó egyúttal berögzítette a damilt az angyalkák közé, és a két papírt is összeragasztotta.
A damilra - kb. tíz centis szakaszt üresen hagyva - ráragasztottam a következő angyalkát a fenti módszerrel, és így tovább. Érdemes úgy ragasztani, hogy az angyalkák felváltva nézzenek jobbra és balra.
A hosszabb damilokra öt-öt, a rövidebbekre négy-négy angyalkát ragasztottam. A damilok vége jó darabon üresen marad, ez a rögzítéshez kell.

A papírgurigára mintás papírt ragasztunk, majd négy helyen kifúrjuk ollóval.

A hosszabb és rövidebb szálakat váltakozva berögzítjük a hengerbe: a damilok szabad végét bedugjuk a lyukon, és celluxdarabokkal a henger belsejéhez rögzítjük. (Kisebb női kezek előnyben :-) ) A két belső szállal kezdjük, és ahogy a képen is látszik, ügyeljünk arra, hogy az angyalkák a négy szálon némi szinteltolással helyezkedjenek el egymáshoz képest.
A madzagot áthúzzuk a gurigán, és egy kicsit feljebb összekötjük - így kényelmesen fel lehet majd akasztani.
Készen is van. A kis aggódós lány rögtön nagyon megszerette, és bevált az esti félős gondolatok is ellen. Amikor elköszönünk tőle, mindig egy kicsit megpörgetjük a papírgurigát, és ő legtöbbször addig nézegeti, ahogy forognak lassan az angyalkák, amíg elalszik....


8 megjegyzés:

 1. elkészítettem én is az álomfogót, meg a várat. nagyon jó ötletes dolgok. Ma még a koszorút szeretném megcsinállni. Nagyon szupi kreatív blog. Csak is gratulálok hozzá.

  minden jót. :)

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm szépen! Remélem, találsz még sok megvalósításra érdemes dolgot itt :-)

  VálaszTörlés
 3. Hol lehet ilyen kivágókat venni?

  VálaszTörlés
 4. Szia, Millie! Több helyen is láttam már, én az Opitec Hobbyfixnél vettem, a neten.

  VálaszTörlés
 5. Kedves Levendulalány!
  Nagyon örültem mikor megtaláltam ezt az oldat, mert nagyon sok hasznos, jópofa és olcsó dolgot lehet készíteni a háztartásban található " felesleges" dolgokból. A karácsonyra készülve a gyerekekkel a lakást fogjuk feldíszíteni olyan ötletekkel amiket itt találtam. Ezúton a segítségedet is szeretném kérni, mert láttam egy kartonpapírból készült angyalkát , ami a kandallónál állt, de sajnos most nem találom az oldalon. Amennyiben lehetséges légy szíves küldd el a készítéséhez szükséges információkat. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Emese

  VálaszTörlés
 6. Szia, Emese! Nagyon örülök, hogy hasznosnak találtad a Kiflin talált bejegyzéseket, és nagyon jó érzés, ha így hozzájárulhatok az otthonotok díszítéséhez... viszont sajnos nem tudom, melyik angyalkára gondolsz, a kandallós bejegyzésnél nem volt ilyen - esetleg körbe tudnád írni még egy kicsit?

  VálaszTörlés
 7. Kedves Levendulalány! Az angyalka amire én gondolok annak a teste kartonból vagy hullámpapírból volt hajtogatva , fehér szárnyai voltak és ha jól emlékszem még glóriája is volt. Egy párkányon,padlón vagy kandalló mellett állt.
  Köszönöm. Üdvözlettel Emese

  VálaszTörlés
 8. Nem lehet, hogy máshol találkoztál ezzel az angyalkával? Nálam csak parafadugóból készült angyalka, illetve volt még egy tollból készült is, de más nem:
  http://kiflieslevendula.blogspot.com/2011/09/angyalok.html
  és
  http://kiflieslevendula.blogspot.com/2011/10/tollangyal.html

  VálaszTörlés