2011. szeptember 19., hétfő

Üvegvirág


Jó, a cím egy kicsit túlzó... sajnos, nem csaptam fel hirtelen üvegművesnek (pedig nem lenne rossz), de azzal az üvegmatrica-festékkel, amellyel a gyerekszobák ablakára szoktak az anyukák szép színes képeket festegetni, egészen üvegvirág-szerű képződményt lehet létrehozni. 
Mivel bennem már elkezdett motoszkálni a karácsony közeledése, még akkor is, ha egyelőre csak szeptember van, egy mikulásvirágot készítettem - vagy legalábbis valami távolról arra emlékeztető izét. :-)

Ehhez a következőkre volt szükség: piros és krémszínű üvegmatrica-festék, vékony drót, drótvágó, pár darab sötétbarna pici gyöngy és egy lefűzhető genotherm-tasak vagy vékony műanyag dosszié.

Először is kisebb és nagyobb darabokra vágjuk a drótot, majd ezekből kétféle méretű leveleket hajlítunk, a drót végét összetekerve (l. kép).
A leveleket a műanyag dossziéra vagy genothermre fektetjük, szép egyenesre nyomkodjuk, és kitöltjük őket a matricafestékkel, úgy, hogy magát a drótot is bevonja a festék.
24 órát száradni hagyjuk, majd a leveleket leválasztjuk a műanyag felületről, és a drót mentén szépen levágjuk egy ollóval a félrefolyt felesleget.

A gyöngyöket hármasával három drótra fűzzük, a drótok alját összetekerjük.
Először a kisebb méretű leveleket vegyük kézbe. Az első levél drótvégét tekerjük a gyöngyös drótokra, majd szépen egymás után a többi kis levelet is drótozzuk oda, míg kialakul a virágforma.
Ezután a nagyobb piros leveleket is drótozzuk a kialakult szárra, szépen egyenletesen elosztva őket a krémszínű levelek mögött.
Végül a levelek csúcsát egy kicsit csípjük össze, így realisztikusabb lesz a hatás.
És ezzel készen is van. Lehet többet is készíteni belőle - nekem most így tetszett, csak egyetlen darabként. Az enyémek még kicsik ehhez, de nagyobb gyerekeknek ez nagyon jó ajándékkészítési ötlet is lehet - variálhatók a színek és a virágfajták is, ez tényleg nagyon látványos, ugyanakkor kicsit sem bonyolult technika.
Most jólesik nézegetnem... csak közeledik ez a karácsony. :-)
2 megjegyzés:

  1. De jól néz ki! Egyszerű alapanyagokból is gyönyörűségeket tudsz varázsolni, gratulálok!

    VálaszTörlés