2011. szeptember 26., hétfő

Szókártyák kicsiknek


Annak idején, amikor a Nagyobbik még picike lány volt, falta a könyveket. Néha szó szerint is, de azért persze többnyire átvitt értelemben. Órákig elüldögélt a könyvei fölött, mutatta ujjaival a képeket, és mondogatta a szavakat, amiket tudott. Az egyik könyvben ezeket a szavakat keresgélte, a másikban azokat. Ahogy egymás után vettük fel és tettük le a sok-sok könyvet, elkezdett körvonalazódni bennem, hogy jó lenne valami olyan játék, ami egyszerre gyűjti össze azokat a szavakat, amiket már ismer, és azokat, amelyeket hamarosan tudni fog, azaz azt az alapvető babaszókincset, amit nap mint nap használunk, amikor vele beszélgetünk.

Persze, nem az volt a cél, hogy erőnek erejével is megtanítsuk a szavakra, inkább csak hogy egy helyen legyen minden, ami hozzá közel álló fogalom.
Úgyhogy sok-sok kartonlapocskát vágtam, és napokon keresztül rajzoltam rájuk azokat a képeket, amelyek az ő kis babaéletében fontosak és ismerősek voltak. Nagyon sokat készítettem, és ő végig ott asszisztált az egész folyamathoz - már akkor látszódott, hogy nagyon tetszik neki a dolog.

Aztán, amikor egyben volt a sok-sok kép, elkezdtünk vele játszani. Először csak úgy, hogy ő vett fel egyet-egyet, és vagy rám nézett, hogy mondjam, mi is az, vagy mondta ő, ha ismerős dolog volt.
Hihetetlenül gyorsan jegyezte meg a szavakat. És ahogy nagyobb lett, elkezdtünk máshogy játszani a szókártyákkal. Külön gyűjtöttük az állatokat, az ételeket, a játékokat... aztán színek szerint csoportosítottunk. Végül - ez már nemrég volt - a kezdőbetűk alapján (ezeket is felírtam annak idején a kártyákra) gyűjtöttük külön a szavakat.
Közben megszületett a Kisebbik, és nemsokára már ő tologatta ide-oda a kártyákat. Ő lassan kezdett csak beszélni, így a játék abban is segítségünkre volt, hogy biztosabban kezdje kimondani a szavakat.
Ha van egy kis időtök, érdemes elkészíteni ezt a kicsiknek, biztos, hogy szeretni fogják. :-)

2 megjegyzés: