2011. szeptember 20., kedd

Sellők


A Nagyobbik mostanában sokat foglalkozik a sellőkkel. Sellős mesét olvasunk, hableányos mesét mesélünk, és a rajzain is szép számban jelennek meg ezek a különös tengeri lények. Sellős játékhoz viszont nem olyan egyszerű hozzájutni (a Disney-féle műanyag hableányok nem azok, amelyekre én gondolnék, ha kimondom ezt a szót…), így arra gondoltam, készítek neki néhány sellőt. A tejesdoboz-kastélyunk még mindig favorit a játékok között, így gyorsan kineveztük tengermélyi palotának, és máris megvolt a sellőlakás. Innentől már csak azon kellett eltöprengenem, hogyan fogjuk a sellőket felrögzíteni a kastélyra, a falakra, a tornyokra és bárhova,ahova csak egy sellő fel tud úszni – és innen adódott az ötlet, hogy legyenek a hableányok ruhacsipeszből. :-)

Csak néhány fa ruhacsipeszre, színes papírra, pillanatragasztóra, fehér kartonra, alkoholos filcre, egy kevés spárgára, néhány színes zseníliaszálra volt szükség, illetve találtunk egy kis darab csillogós ezüstpapírt is, ezt is felhasználtuk.


Ilyen, teljesen szimpla ruhacsipeszekből készültek a sellők:Először is a facsipeszek egyik oldalára színes papírcsíkokat ragasztottunk, majd száradás után levágtuk a felesleget.

Fehér kartonból kivágtuk a fejeket, és felragasztottuk a csipeszek végére (persze, arra a végére, ahol összenyomható a csipesz).

Mintás papírból (de a sima is megteszi, és arra lehet rajzolni pikkelyeket is) kivágtuk a farokuszonyokat, és beragasztottuk a csipesz elejébe. Fontos, hogy a hozzánk közelebb eső csipeszlapra ragasszuk, mert így feltűzéskor elöl lesz az uszony, és látható lesz.

Az alkoholos filccel megrajzoljuk az arcokat. A zseníliadrótokból levágunk egy-egy kisebb darabot, és áthúzzuk őket a csipeszek drótmerevítésében lévő kis lyukon.

Végül spárgából elkészítjük a lányok haját - vágunk néhány egyenlő hosszúságú darabot, középen összekötjük, és pillanatragasztóval a fejekre rögzítjük. Mi még tettünk a hajakba egy kis darab selyemszalagot is, hadd legyenek a sellőink még csinosabbak, és ugyanezért ragasztottunk rájuk csillogó ezüstös papírból bikinit. :-)
El is készültünk a sellőkkel. Azóta hol itt tűnnek fel, hol ott - függönyön, ágyneműn, könyvborítókon, párnákon -, mert a Nagyobbik bármerre jár, mindenhova odatűzöget egyet-egyet. :-)

1 megjegyzés:

  1. Barbie lázban égnek az óvodában a lányok...Az enyém miért maradna ki a sorból??? De amíg húzom az időt a méregdrága játék megvételét illetően. Reggel talán megörül "az anya alkotta" csipesz sellőknek!
    ...bár az enyémek a tieid nyomába sem érnek, de öröm volt elkészíteni őket!

    VálaszTörlés