2011. szeptember 6., kedd

Ikea-hack


Van a neten egy nagyon jó oldal, a http://www.ikeahackers.net/. Mivel az Ikea termékei megfizethetők és nagyon sok helyen hozzáférhetők, felhasználók egy csoportja úgy gondolta, a sárga-kék áruház kínálatában kapható bútorok és tárgyak a konkrét szerepükön túl érdemesek a továbbgondolásra is. Így született meg ez az oldal, ahol különféle kreatív és látványos ötleteket olvashatunk számos Ikea-tárgy átalakításáról, és például arról, hogyan készített valaki egy szimpla kis Lack asztalkából szuper Lego-játékhelyet.

Engem ez az kreáció azonnal megfogott, és elhatároztam, hogy elkészítem a magam verzióját erre is. A Kisebbik és a Nagyobbik is nagyon szeret legózni, de most ez nem annyira egyszerű, mert ki kell cipelni a szoba közepére a legós dobozokat, aztán a szőnyegen csúszva-mászva építeni valamit, ami aztán az első felállásra ledől - szóval azt gondoltam, örülni fognak, ha meglepem őket ezzel az átalakított asztalkával.


Elmentem hát az Ikeába, és vettem egy zöld Lack asztalt 1990 Ft-ért.
Ezt pár perc alatt össze is szereltem - mivel nagyon ötletes az asztalka kivitelezése, ehhez még csak szerszámot sem kell használni.
Közben találtam a garázsban egy réges-régi konyhai kicsi fapolcot, ezt is odakészítettem - gondoltam, ezt is az építmény részévé tesszük majd valahogyan :-)
Kikészítettem egy nagy Lego-alaplapot is, valamint két csomag gyurmaragasztót. (A képen látható márkanév nem azt jelenti, hogy baglyok patkolására kellene használni, tényleg nem... :-) )
A Legó-alaplap hátoldalára felnyomogattam a kissé széthúzott gyurmaragasztó-csíkokat, majd az asztal közepére helyeztem a lapot, és addig gyakoroltam rá nyomást a tenyeremmel több helyen, amíg szépen, fixen rá nem rögzült az asztalra. (A gyurmaragasztó azért jó, mert később könnyen és nyom nélkül eltávolítható.)

Aztán alapozófestékkel az asztalra festettem az utat és a tó alapját. Száradás után átkentem akrilfestékkel őket: az utat fehérrel, a tavat kékkel. Amikor ez is megszáradt, fekete alkoholos filccel az útra rajzoltam a sávjelzések körvonalait, majd ezeket fekete akrilfestékkel kitöltöttem.

A következő ponton igénybe vettem az Ő segítségét is: a kis konyhai polcot egy csavar segítségével az asztalhoz rögzítette - ebből nagyszerű kis lejtő lett így a játékautóknak :-)

Végül betettük a Kisebbik szobájába az asztalt, alátettük a legókkal telepakolt dobozokat, és építeni kezdtünk. A gyerekek kimondhatatlanul hálásak voltak a kis terepasztalért, egész este ezzel játszottak, újra és újra lecsúsztatva az autókat és mindenféle extra házkonstrukciókat gazdagítva az asztali városkát. Nekem pedig bőven megérte a kis fáradtságot az ő mosolygós pofijuk... :-)
4 megjegyzés:

 1. Ez nagyon tetszik! Az a polcocska is az ikeából való? Mert ennek biztosan örülne a kicsi fiam :)

  VálaszTörlés
 2. Szia, Annamari! Igen, az Ikeából van, de sajnos legalább 8-9 éve vettem ott, úgyhogy már nem lesz... de talán erős kartonból is el lehetne készíteni!

  VálaszTörlés
 3. Szia isteni ez a blog nem tudok elszakadni töle....a lego alaplapot hogyan csináltad ezt igy készen kapni ilyen méretben ?

  VálaszTörlés
 4. Szia, köszönöm :-) igen, készen lehet kapni, kb. 1800-2000 Ft-ba kerül.

  VálaszTörlés