2011. augusztus 15., hétfő

Kürtőskalács


Biztos vannak kivételek, de én még nem találkoztam senkivel, aki ne szerette volna - nagyon - a kürtőskalácsot. Tulajdonképpen nem is bonyolult süti, egyszerű kalácstésztából van, amit cukorba forgatnak, és úgy sütnek meg. De ez a sütés az, amit otthon nem annyira egyszerű kivitelezni, eszöközök és feltételek hiányában, hiszen a kürtőskalácsot parázs fölött kellene sütni, egy farúdon, amelyet forgatni kell. Mindezt otthon tényleg elég nehéz megvalósítani, bár a leleményességnek nincs határa, így hallottam már a kürtőskalács sütőben történő sütéséről, alufóliával bevont kartonhengeren vagy - ez egészen zseniális - sörösdobozon.

Néhány éve azonban az egyik hipermarketláncban, egy hűségakció keretében lehetett szerezni igazi kürtőskalácssütő rudat, és ezt a lehetőséget nem hagyhattam ki. És mivel a kertünk egyik sarkában van egy kis tűzrakó hely, időről időre nekilátunk a kürtőskalácssütésnek, mert ez egy igazi családi program, tésztakészítéssel, feltekercseléssel, cukorban hempergetéssel, parázs fölötti forgatással, aztán pedig a megsült tészta lebontogatásával, a finom karamellréteg ropogtatásával. A gyerekek imádják, és hát - mi is. :-)


 A kürtőskalács tésztája a következőképpen készül:

Hozzávalók (kb. 4 db kalácshoz):

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg cukor
6 dkg olvasztott vaj
2 tojás
1 kávéskanál só


Elkészítés:

A hozzávalókból a szokásos módon nem túl puha kalácstésztát gyúrunk (kevés lisztet adjunk hozzá, ha túlságosan lágy), és kelni hagyjuk a duplájára (vagy ezt a munkát a kenyérsütőre bízzuk, mint én is).
A megkelt tésztát kinyújtjuk, és 2-3 centis csíkokra vágjuk. A csíkokat spirál alakban feltekercseljük a sütőfára, majd ha az egészet beborítottuk, párszor végighergergetjük a fát a munkafelületen, hogy a tészta kissé összetapadjon.
Ezután egy lapos tálcára cukrot szórunk, amelybe tehetünk ízlés szerint egy kis fahéjat, diót stb.
A tésztahengereket olvasztott vajjal vagy olajjal átkenjük, és a cukorba hempergetjük.

Az így előkészített tésztatekercseket parázs fölött vagy lassú, halk tűzön a szabadban megsütjük.
A megsült kürtőskalácsokat pár percig hűlni hagyjuk, majd itt-ott megpróbáljuk kicsit megmozgatni - ezután már könnyedén lecsúszik a sütőfáról.A sütés kezdeténSütés közbenMegsülve :-)De már csak az ő örömükért is megéri sütni.Mindig dupla adag tésztát készítek, mert érdemes ugyanebből kis kalácsokat is sütni.
Mindegyik nagyon-nagyon finom :-)

 

2 megjegyzés:

 1. Szia Levendulalány!
  Nagy örömmel találtam rá a blogodra (egy kis segítséggel ismeretségi körödből)és most mosolyogva olvasom bejegyzéseidet az élet apró örömeiről és íncsiklandozó receptekről. Mosolygok, mert jó olvasni újra a soraidat, a benne megbúvó optimizmusodat és feltétlen pozitív életszemléletedet, hogy a világ nem csak nehézségekből áll. Örülök, hogy újra tollat fogtál és egy kis mosolyt, derűt csempészel az életünkbe. Légy mindig vidám és továbbra is küld szórakoztató ám szívet melengető választékossággal, sokszínűséggel írt soraidat.
  Zsuzsa

  VálaszTörlés
 2. Drága Zsuzsa,
  köszönöm a nagyon-nagyon kedves szavakat... igen, már ezalatt a pár hónap alatt is úgy hozzám nőtt ez a kis blog, nem hiszem, hogy valaha is elengedném. :-) Örülök, ha szívesen olvasod, várlak bármikor itt (is)!

  VálaszTörlés