2011. július 13., szerda

Kisautók

Újabb vécépapír-gurigás ötlet megvalósításába kezdtem: valamikor még régen a net egyik távoli, sötét sarkában láttam kisautókat, amelyeket ebből az alapanyagból készített egy különösen kreatív felhasználó. Már akkor szöget ütött a fejembe a dolog, de mivel a Kisebbik akkoriban még játszás helyett előszeretettel fogyasztotta a papírgurigákat, elhalasztottam a megvalósítást, egészen mostanáig.

Gurigák szokás szerint nagy számban álltak rendelkezésre, színes papírok, ragasztók és kartonok mindig vannak a háznál, az egyetlen problémaokozó (=hiányzó) hozzávaló a Milton-kapocs volt. (Tudjátok, ez az a kis izé, aminek fémfeje van, és utána két széthajtható "lába".)
Már írtam, hogy az egyik rossz szokásom, hogy minden azonnal kell nekem, szóval amikor elhatároztam, hogy elkészítem a kisautókból a saját verzióimat, tudtam, hogy nem lesz időm elmenni aznap Milton-kapcsot vadászni valahol, és kezdtem elkeseredni.
De mire is jó, ha az ember lánya nyomdákkal áll napi kapcsolatban? Hát arra, hogy küldhessen nekik egy kedvesen esedező levelet Milton-kapocsügyileg (egy nyomdának ugye csak van ilyenje), viszonzásként némi csokikat beígérve... így aztán a nap végére egy futár már meg is hozta nekem a vágyott kapcsokat, én pedig boldogan vittem őket haza, hogy nekiláthassak a spéci autók gyártásának.  (A türelmesebb, illetve gyümölcsöző nyomdai kapcsolatokkal nem rendelkező kedves olvasóknak ajánlom az Office Depot-t mint kiváló Milton-kapocs beszerzési helyet.)


A nappaliban csakhamar létrejött a hevenyészett autógyár, és a kicsik némileg hátráltató, ám annál lelkesebb közreműködésével a következő lépések szerint készítettem el a helyes kis járműveket:


1. Előkészítettem a szükséges számú vécépapír-gurigát. (Ok, itt én egy kicsit fölélőttem a mennyiséget, de majd elhasználom a következő gurigaprojekthez a maradékot. :-) )
2. Mindenféle színekkel kifestettem őket.
3. Ezután kemény kartonból kivágtam a kerekeket (egy nagyobb méretű, minimum 4 cm átmérőjű kupakot érdemes használni a körvonalak megrajzolásánál segítségül).
4. A kartonköröket fekete akrilfestékkel lefestettem, és száradás után rájuk ragasztottam egy-egy kisebb méretű, fehér papírból kivágott kört.
5. Összeállítottam az autókat: a hengerek oldalára hegyes ollóval fúrtam két-két kört, és a Milton-kapcsokkal rögzítettem a kereket. Sniccerrel ejtettem egy U alakú vágást a henger tetején, és az így keletkező papírnyelvet félbehajtottam és összeragasztottam - ez lett az ülés háta. Kartonból elkészítettem a kormányt, és a helyére ragasztottam. Végül pedig az autó díszítőelemeit vágtam ki színes papírból, megrajzoltam a számokat is, és mindent a helyére ragasztottam.Aztán még pilótákat is kerítettünk az autókba, és rendeztünk egy nagy versenyt. :-) Szerintem érdemes belevágni, a semmiből lehet készíteni egy tényleg nagyon jól használható játékot - nálunk imádják a kicsik.


34 megjegyzés:

 1. Szia Levendulalány
  Igaz, hogy ez egy régebbi bejegyzésed, de mivel úgyis végignézem mindet, gondoltam, mindegy, melyikhez is írok. Nagyon örülök, hogy valaki hivatkozott a Facebookon és így én is rád találtam. Nekem két kicsi fiam van, akik nem túlzottan szeretnek kreatívkodni, de azt hiszem, ha valami, akkor a nálad talált ötletek láttán biztosan beindulnak. Az autók különösen is tetszenek. Köszönöm ezúton is sok ötletet, rendszeresen követni foglak.
  Margaretta

  VálaszTörlés
 2. Igazság szerint az én Kisebbikem se egy nagy alkotó, a nővére az, aki mindenre vevő, viszont az eredménynek mindig borzasztóan örül... Nagyon örülök, ha találsz olyan ötleteket, amelyeket ti is megvalósítanátok otthon, remélem, ez ezután is így lesz! :-)

  VálaszTörlés
 3. El is készítettük a fiaimmal, de nem volt jó a konstrukció, mert a vizesüveg kupak méretű kerék kicsinek bizonyult. Úgyhogy holnap be kell iktatnunk egy kerékcserét. De amúgy imádom :) És gratulálok a bloghoz, nagyon ötletes dolgokat készítesz! Már egy csomó mindenhez kedvet kaptam!
  Manka

  VálaszTörlés
 4. Jaj, Manka, ezt én írtam pontatlanul... nem vizesüveges kupakot használtam, hanem egy tisztítószer kupakját, az pedig jóval nagyobb. Máris pontosítom a leírást, ne haragudj...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sebaj, Férj kellett hozzá, hogy kiderüljön miért is nem oly szépek mint a Tiéd :) De a gyerekek így is imádták!

   Törlés
  2. Jó, akkor egy kicsit megnyugodtam :-)

   Törlés
 5. Hello, I don't know if you speak english but I'll try...
  My son did the same at nursery school this year. You can have a look here: http://sapobo.blogspot.com.es/2012/03/formula-1-para-peques.html
  Yours are really nice, great job!
  Very nice blog!!!

  VálaszTörlés
 6. Julie G., your felted cars are amazing and beautiful... and it's a perfect idea for kids, they can't break it. I love them! Thanks for sharing!

  VálaszTörlés
 7. Love this! I've linked to this on WeeFolkArt.com Facebook page. http://www.facebook.com/pages/Wee-Folk-Art/160623535298#!/pages/Wee-Folk-Art/160623535298 Thanks for sharing :-) Kimara

  VálaszTörlés
 8. I was searching for ideas for what to make with toilet papel rolls and found your Blog. What a lovely idea!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Fanny, thank you for you kind comment, I'm glad that you like these little cars :-)

   Törlés
 9. Köszönömköszönömköszönöm! Nálunk is én vagyok a kreatív, de háromévesem tuti fog örülni ezeknek a kisautóknak! Várat már úgyis építettem neki wcpapír- gurigákból... az is bejövős volt!

  VálaszTörlés
 10. Wow, those are absolutely amazing. So cute and cool. I am going to show my kids this tomorrow... I can see them running to the washroom to get the toilet paper rolls. I'll link back o you when we make them :) Thanks for sharing

  VálaszTörlés
 11. Köszönöm a szuper ötletet! A kisfiam imádta készíteni a kisautókat.
  Imádta az ötletet, főleg mivel a kedvenc játéka a WC-papírguriga. :)

  VálaszTörlés
 12. So lovely, we made our first one today: http://stitchandpurl.wordpress.com/2013/04/04/making-listening/
  My son is already planning the next one!
  Thank you for sharing!

  VálaszTörlés
 13. Don´t understand any word.... but Pictures tells more than words. So wonderfull!
  Thanks
  Zottellotte Sonja

  VálaszTörlés
 14. I'm the Editorial Assistant for Fun Family Crafts and I wanted to let you know that we have featured your car project! You can see it here:

  http://funfamilycrafts.com/cardboard-tube-cars-2/

  If you have other kid friendly crafts, we'd love it if you would submit them. If you would like to display a featured button on your site, you can grab one from the right side bar of your post above. Thanks for a wonderful project idea!

  VálaszTörlés
 15. Found you on pinterest and I LOVE this idea!!!! :) So creative, although I can't read Hungarian, I get the basic idea from the pictures and I think it is so creative and cute! I'm sharing a link to it on something I'm posting tomorrow called The Absolute BEST (indoor) Summer-Fun Ideas for Kids! Would love for you to stop by and check it out :)
  it will go live midnight tonight on http://beautythroughimperfection.com/
  <3 Paula

  VálaszTörlés
 16. Kedves Levendulalány! Már régóta kinéztem magamnak ezeket a kis autókat és végre sikerült megcsinálni! A 2,5 éves kislányom segített a festésben (ujjfesékkel festette le a gurigákat). Itt megnézheted, hogy milyen lett nálunk a végeredmény: http://4.bp.blogspot.com/-W1oTeYgwnNQ/Ud3HigIpmdI/AAAAAAAA09Q/2e5srVc_9DE/s1600/IMG_0726.jpg Nagyon szépen köszönöm az ötletet! A lánykám azóta is lelkesen tologatja a kisautókat :) További szép nyarat Nektek! És már nagyon várom az új posztokat!

  VálaszTörlés
 17. Kedves Levendulalány!

  Ez lesz a kreatív ajándék a Hunor kis barátjának szülinapjára!
  A kisfiú szülei kérték, hogy "csináld magad" ajándékokat kapjon a gyerkőcük. A készítésre helyezik a hangsúlyt és az együttjátszásra!
  Szerintem nagyon klassz ajándék lesz!

  Jó nyárutót és VISSZAVÁRLAK!
  Nerzsi

  VálaszTörlés
 18. Jajj, képzeld sikerült elrontanom :( túl közelről fútam rá a festéket és túl sokat, és túl türelmetlenül nem vártam meg a teljes száradást, így mállani kezdett a guriga... persze pont most hiány volt a guriga nálunk :/ (csináltam kalózkukkert a fóliás gurigákból, csak az meg nem passzolt az ajándékunkhoz, szóval megmaradt nekünk...így csak egy fényképes ragasztott üdvözlőlapot fabrikáltunk a szülinaposnak. Mekkora blama, mert sikerült miltonkapcsot is szereznem plussz bezsongattam a Hunit is...
  Nerzsi

  VálaszTörlés
 19. That is a fantastic idea...I love it! Love the colors too. Thanks for sharing!

  VálaszTörlés
 20. Hej! Jag googlade efter pyssel med toalettrullar och hamnade på din sida. Jag tycker dina bilar var mycket snygga. Jag blev inspirerad och gjorde egna bilar som skiljer sig lite från dina. Men jag länkar till ditt pyssel för det var från dig jag fick idén.

  VálaszTörlés
 21. Cant read Hungarian but nice idea!!!

  VálaszTörlés
 22. Cool!! Cant read anything... But the pictures explain everything!

  VálaszTörlés
 23. Én tizenöt év alatti vagyok jóval de imádom az ötleteidet!!!:) :) Én az öcsémnek készitettem el a szülinapjára remélem tetszeni fog neki!!! :) :)

  VálaszTörlés