2017. augusztus 23., szerda

Manólak a kisbőröndben


Egyszer volt, hol nem volt... egy kisvakondos papírbőrönd. A Kisebbik tulajdona volt, bárhová is indult, legfontosabb ingóságait ebbe a kisbőröndbe pakolta. A kisbőrönd éveken át hősiesen tűrte az ide-oda hurcolást, a pattanásig feszülést, az ülésnek használást, igazán mindent, ami nagyon rendes dolog volt tőle, hiszen mégiscsak kartonból készült. Ám ahogyan lenni szokott, a nagyon aktív kisfiúk fontos tulajdonai egy idő után megroggyannak, aztán hirtelen látványosan megöregszenek, míg végül az enyészeté lesznek... de az enyészet nem számolt a Kisebbikkel, aki tisztán látta a kisbőrönd leépülését, és állandó megmentési terveket dolgozott ki a számára. Amikor a karton megtört és megkopott, határozottan állította, hogy "az csak egy karcolás", amikor tönkrement a zár, akkor spárgával kötötte át a kisbőröndöt, végül pedig amikor mondtam neki, hogy most már tényleg itt lenne az ideje annak, hogy megváljunk a kisbőröndtől, tengerkék szemébe könnyeket gyűjtött, és azt mondta, NEM. 

Erre persze így hirtelen nem voltam felkészülve, mert bár eléggé színes egyéniséggel büszkélkedhet, alapvetően szófogadó gyermek, így csak néztünk egymásra csendben, és méregettük az erőviszonyokat. Majd mikor magamban összegyűjtöttem egy hasznos érvrendszert, alátámasztandó a kisbőrönd likvidálását, a Kisebbik egy becsúszó szereléssel azt mondta: Készíthetek belőle valamit?

Persze tudta jól a kis csalafintája, hogy ezzel elevenemre tapint, mert nálunk minden kidobásra szánt tárgyból szabad alkotni... tehát nem tehettem mást, mint elismertem a vereségemet, kipréseltem magamból egy szánalmas "najó"-t, és néztem, ahogy az alma, aki nem esett messze a fájától, rögvest a tettek mezejére lép. 

Mikor vázolta az elképzeléseit, azonnal tudtam, hogy a gyermek abszolút kiütéssel nyert, merthogy nekem ebben egyszerűen részt kellett vennem - úgyhogy engedélyt kértem  a fotózásra, és nekiláttunk a kisbőrönd-megmentési akciónak. 

Mindenbe bele tud rángatni :-)


Következzen két kép a megfáradt kisbőröndről, hiszen ő volt itt a főszereplő (vagy inkább a második főszereplő... :-) ):

A Kisebbik barna festéket kért, úgyhogy egy darabka szivacsra akrilfestéket adagoltam, és ezzel bepacsmagolta a kisbőröndöt. Nem fedte el teljesen az eredeti felületet, de úgy gondolta, így is jó lesz a tervéhez:


Ezután konzervdobozt kért, egy darabig nézegette, majd tanácsot kért, hogyan lehetne faházat készíteni belőle - ezért gyógyszertári spatulákat a konzervdoboz hosszúságára vágtam:


Ezután felragasztottuk ragasztópisztollyal a konzervdobozra a levágott spatulákat:

A Kisebbik pedig az előbb használt barna festékes szivaccsal áthúzogatta a falapokat - mivel a festék közben már félig megszáradt a szivacson, szimpatikusan foltos-kopott lett a bevonat.

Ajtót és ablakot én készítettem a bevont konzervdobozra, szintén levágott-elvágott faspatulákból. Az ablakra persze még függöny is került, amihez az anyagot személyesen a megmentési szakértő választotta.

A konzervházikónak lett teteje is, de erről a fázisról nincs kép -  azt én festettem be, egy kopott, préselt fatálkát felhasználva a művelethez.

A Kisebbik ezalatt földet hordott a megszáradt  bőröndbe:

Végül az útmutatásainak megfelelően berendeztük a bőröndös minikertet. Készítettem egy manócskát az időközben megszáradt konzervdobozházhoz, ezalatt a Kisebbik kiásott egy kakukkfűbokrocskát, és beültette a bőröndbe. Ezután még különféle apróságokat hozott az utolsó simításokhoz, és ezzel el is kezdődött a megmentett, de teljesen átalakított kisvakondos bőrönd új élete.
Most hol ide, hol oda kerül a kertben, és még a kakukkfű időnkénti meglocsolását is meglepően jól bírja - a Kisebbik pedig boldog az új játékkal. :-)


29 megjegyzés:

 1. Minden apró részlete bájos, igazi manóhívogató. GÉ

  VálaszTörlés
 2. SUPER! :-):_):-)
  EVA,CZECH REPUBLIC

  VálaszTörlés
 3. Ooo de jo volt ez olvasni es nezni! Nagyon szep otletes es kedves mentootlet :).
  Jo jatekot vele a Kisebbiknek!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen! A manócska kertje azóta is folyamatosan alakulgat, már barátokat is szerzett :-)

   Törlés
 4. A manólak gyönyörű, de a leírásod, mármint a történet nagyon-nagyon tetszett! :). Bájos az egész.

  VálaszTörlés
 5. És milyen érzés, amikor a saját "fegyveredet" szegezik veled szembe? :))))
  (Ez a rész nagyon ismerős volt, bár nálunk más a "fegyver".)
  Nagyon jó érzés azt olvasni, hogy a gyerekeid így tudnak ragaszkodni egy-egy dologhoz.

  És természetesen hatalmas elismerés az egész tervező és kivitelező csapatnak!!!
  :)))
  Angéla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazából büszke voltam egy kicsit, nem is bántam annyira, hogy le lettem győzve :-)
   Igen, főleg ő nagyon-nagyon ragaszkodik minden fontos tárgyához...
   Köszönjük szépen :-)

   Törlés
 6. Hát ez valami bűbájos!!!!! Édes Kisebbik!!!! Szívemre ölelném.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elfogulatlanul és őszintén szólva valóban rendkívül ölelnivaló kisgyerek :-)

   Törlés
 7. Nem gondoltal még arra, hogy mesekönyvet írj?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyszer írtam is :-)
   https://bookline.hu/product/home.action?_v=Gati_Eva_Egermese&id=80776&type=22

   Törlés
  2. Kérlek írd meg mennyire képes ez a könyv. Mármint az oldalon a képarány miként alakul. Sajnos nem jutottam időben eme könyved tudomására, és már csak rendelhető antikvárok vannak. Ami nem baj, de az én Aspergeres kisfiam, csak a képesebb könyvekre bukik, de arra nagyon! Rendelésnél meg nem tudok belelapozni... 😌 Nagyon köszönöm előre is, és ezt az új csodát is a bőrönddel!!!

   Törlés
  3. Olyan 4-5 laponként van benne egész oldalas kép, a többi lapon egy-egy egérke itt-ott, és van néhány olyan, amin csak szöveg van... hány éves a kisfiad? Ez olyan 7-8-9 éves korban ideális mese :-)

   Törlés
 8. Csodáa megmentése lett ez a kis bŐröndnek!!! Nagyon tetszik! :o)

  VálaszTörlés
 9. Igazi, használható ötlet!!!
  (Nem az a csináljunk a kacatból valami más kacatot.)

  VálaszTörlés
 10. Behalás! Tud valamit ez a Gyerek! :) :)

  VálaszTörlés
 11. Very cool and creative! Such a feeling that we were in a small fairy tale!

  http://kira-gebbels.com

  VálaszTörlés
 12. Hát hogy nem esett messze az alma a fájától, az elég enyhe kifejezés... ;-) A kész mű pedig valami elképesztően aranyos! Gratulálok nektek!
  (Annyira jó újra itt lenni! Kicsit elsodródtam, de azért visszanézegettem ám, még ha csendben is! Most deja vu -érzésem van - kb tavaly ilyenkor találtam rád -, és el is határoztam, hogy a hosszú őszi estéken újra olvasom a "Kifli és levendula" című csodásan érdekes "regényt", különösen a kedvenc első két-három évet! ;-) És persze várom az ezután következőket...)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, én is elsodródtam, úgyhogy teljesen megértelek :-) Köszönöm a kedves szavakat, nagyon jólesnek ám :-)

   Törlés