2017. február 6., hétfő

Zoknipingvinek


A békés egymás mellett élés - társadalmi szinten is értve - alapvető feltétele, hogy elfogadom, hogy a másiknak más a véleménye, nem alázom meg ezért és nem teszem nevetség tárgyává. Haladóbb szinten esetleg belátom, hogy a különbözőség érték, és tudom, hogy minden embercsoport még többet ér, ha a tagok tisztelettel és megértéssel viszonyulnak ahhoz, hogy a másik - más, mert a sokszínűség érték, és minden ember több attól, ha képes elfogadni, hogy személy és személy között nem számít a nemi, vallási, bőrszín- és képzettségbeli különbség, és az egyetlen fontos dolog,  hogy az értékrendekben legyenek lényeges egyezések. 
Ezek a gondolatok most azért jutottak eszembe (nem mintha mindennap nem ezt gondolnám...), mert valahol olvastam egy döbbenetes hangnemű kirohanást a Valentin (vagy Bálint)-nap ellen. A helyzet az, hogy én sosem ünnepeltem Valentin-napot, és biztos, hogy nem is fogok, de ez nem azt jelenti, hogy lenézném azokat, akik viszont igen. Tőlem távol áll az ilyen típusú alkalmak megünneplése, de miért ne ünnepelhetné az, aki viszont szereti? Sőt, mindenkit arra bátorítok, hogy ünnepelje mindennap a szeretetet, mert ha ez így lenne, akkor a világ sokkal boldogabb lenne... és ehhez nem kell alkalom sem. 

Úgyhogy éljen a szeretet, és hirtelen felindulásból készítettem is valamit, ami éppen ezt fejezi ki - szeretettel küldöm a valentinozóknak és a nem valentinozóknak is, és mindenkinek, aki szereti :-)

Ha van egy felesleges, kinőtt, kopott stb. fekete zoknipárotok, valamint egy mintás verzió is, akkor meg is van a szükséges alapanyag:

A fekete zokni belsejébe - kb. az egyharmadáig - töltsünk valamilyen szilárdabb tölteléket (rizs stb.). Én sárgaborsót használtam:

Ha ez megvan, kössük el egy befőttesgumival:


Ismét tegyünk a zokniba tölteléket, valamivel kevesebbet, mint az előbb, és ezt is kössük el.

Ezután vágjuk le a zokni felesleges részét:

Fehér filcanyagból vágjunk egy kört és szívformát, és ragasszuk fel a kitömött zoknira:


 Az arcrészre ragasszunk vagy varrjuk két fekete gyöngyöt, és rögzítsünk egy narancssárga filcből kivágott csőrformát az arcra:

A másik, mintás zoknit fordítsuk ki, vágjuk el a sarokrész fölött, és kössük egy gumival:

Fordítsuk vissza az elkötött zokniszárt, és húzzuk a figura fejére. Egy zseníliapompon nagyon jót tesz a sapkának :-)

Készítsük el a másik zoknipingvint is, majd egy szalagot kössünk közös sálként a nyakukba, és végül fekete filcanyagból vágjunk és ragasszunk egy-egy szárnyat a figurák oldalára.

Ezzel készen is van a szerelmes pingvinpár - ünnepre vagy hétköznapra is édes ajándék lehet... :-)


6 megjegyzés:

 1. Nagyon helyesek lettek! A mondandóddal pedig mélységesen egyetértek. Mi nem ünnepeljük, de ettől más tegye. Szerintem a szépségkirálynő választás is nagyon vicces dolog, de az én álmom a világbéke... :) Bárcsak egyszer... A Nagyobbikom, aki fiú szombaton lesz három, a Kisebbikem, aki lány pedig három napos - jó lenne, ha egy olyan világban nőnének fel, ahol nem gyűlöli mindenki egymást, főleg nem mindenféle mondvacsinált okból!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Óóó, szívből gratulálok a pici lányhoz, nagyon-nagyon!!! Rengeteg örömöt és boldog pillanatot kívánok Nektek! :-)
   Annyira jó volt olvasni, amit írtál, igen, bárcsak így lenne... mindig Gandhi mondása jut eszembe erről a dologról, "Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban." Valahogy talán így, és ha nekünk nem megy, akkor majd a gyerekeink - muszáj ebben hinni. És világbéke, igen :-)

   Törlés
 2. Nekem pedig Adamis Anna jutott eszembe:

  És mi arra születtünk, hogy a föld sebeit begyógyítsuk,
  életünkön át, életünkön át,
  Arra születtünk, hogy mindig menjünk, meg ne álljunk,
  induljunk tovább, induljunk tovább.
  A holnapoknak minden kulcsa két kezedben van,
  Nyitott szemmel álmodom, de nem vagyok magam.
  Arra születtünk, hogy tiszta szívvel szerethessünk,
  boldogok legyünk, boldogok legyünk,
  Arra születtünk, hogy mégse dobjuk el hitünket,
  hogyha szenvedünk, hogyha szenvedünk.
  Mint a mécses világítson egész életed,
  Fordulj felém, ha megérted, mit mondok neked.
  Arra születtünk, hogy napsugárba kapaszkodjunk,
  nem baj, hogyha fáj, nem baj, hogyha fáj,
  arra születtünk, tiszta legyen még a szívünk,
  s játszunk még tovább, játszunk még tovább.

  VálaszTörlés
 3. Oh, milyen cukik lettek!!! ♥
  Én sem ünneplem a Valentin napot, de tetszik, hogy más országokban ennek milyen hagyománya van! Ott ez teljesen megszokott dolog...ebben nőnek fel...nálunk meg csak pár éve jelent meg, lehet ezért idegenkednek tőle az emberek. De igazad van: a szeretetet mindennap lehet ünnepelni :o)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tökéletesen igazad van! Minden szavaddal egyetértek...

   Törlés