Gyurmát készíteni házilag nagyon jó dolog. Az ember persze hajlamos azt gondolni, nincs ideje rá, és inkább megveszi - de ha egyszer kipróbálja, nagyon rá tud kapni az ízére :-) Ugyanis nem telik közel sem olyan sok időbe, ráadásul a készítés folyamatába be lehet vonni a gyerekeket, és büszkeséggel lehet szemlélni a végeredményt... a kész gyurma pedig semmilyen ártalmas összetevőt sem tartalmaz, és árban töredéke a bolti verziónak.
Nálunk eddig a házi porcelángyurma volt a kedvenc - amióta viszont elkészítettük a levendulagyurmát, már háromszor kellett új muníciót gyártani. Hiszen ki ne szeretne bele egy olyan gyurmába, ami puha, könnyen formázható, csodálatosan levendulás illatú és színű, valódi levendulavirágzattal - és még feszültséglevezetésnek is kiváló, hiszen mint tudjuk, a levendula igazi stresszoldó hatással bír.
Nézzük is, hogyan készül ez a gyurma házilag - a készítéshez a következőkre lesz szükségünk:
- 2 bögre sima liszt (én 2,5 dl-es bögrét használtam)
- fél bögre só (finom szemű)
- 2-3 evőkanál növényi olaj (napraforgó, olíva stb.)
- lila ételszínezék (én Wilton gélt használtam, ebből egy lencsényi mennyiség is elég)
- 5-6 levendulavirágzat - morzsoljuk le a szemeket, csak ezekre lesz szükségünk
- 3-4 csepp glicerin (patikákban beszerezhető, de érdemes elmondani, milyen célra használjuk fel, úgy szívesebben adnak) - ez el is hagyható, de puhább, selymesebb tőle a gyurma
- levendulaolaj (100 %-os) - ebből 100 cseppet használtam (kb. a 10 ml-es üvegecske egyharmadát), de lehet többet is, ha még intenzívebb illatot szeretnétek
- 1 bögre forró víz.
Tegyük egy keverőtálba az összes hozzávalót, és egy kanállal nagyjából keverjük el.
Majd kézzel gyúrjuk össze, míg homogén masszát nem kapunk: ehhez legfeljebb 2-3 perc kell csak. Ha nem állna össze a gyurma, egy pici vizet még lehet adni hozzá, de nekem a fent leírt mennyiségekkel tökéletes lett mindig, remélem, nektek is így lesz. :-)
És ezzel készen is van az illatos levendulagyurma, amivel öröm foglalkozni. :-)
Pontosan úgy lehet használni, mint egy bármilyen másik gyurmát - mi most legutóbb például formákat szúrtunk ki belőle és sütipecséttel nyomdáztuk ki.
Az illatos gyurma még a cicánknak is tetszett :-)
Ezt a gyurmát teljesen keményre lehet szárítani szobahőmérsékleten. A száradás alatt az élénk lilaság szép pasztellszínre halványul majd, és az illat intenzitása is csökken, de amíg dolgozunk vele, csak úgy árasztja a csodás illatot, ezt garantálom. :-)
Kellemes stresszoldást mindenkinek! :-)
Gyönyörűek lettek!!! És a masni remek ötlet! Nagyon illik hozzájuk!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Timi, nagyon örülök, hogy tetszenek :-)
TörlésNagyon szépek! A levendulaolajat mivel lehet helyettesíteni?
VálaszTörlésBármilyen más olajjal, csak akkor már nem levendulagyurma lesz :-) De el tudok képzelni sárga kamillagyurmát is, kamillaolajjal, vagy bármilyen más kombinációt...
TörlésTöbb barátnőmmel együtt nagy levendularajongók vagyunk, ajándék ez a recept! :-) Tényleg, a zsiradék (olaj) egyáltalán nem befolyásolja a száradást? Úgy értem, hogy az olajtól és a glicerintől függetlenül kőkeménnyé száradnak a kész művek? Merthogy fejben már számos szekrény- és fiókillatosító korongot, meg egyéb hasznos apróságot terveztem meg ebből a lila gyönyörűségből... :-)
VálaszTörlésAnnyira a fejemből szólsz, éppen ma határoztam el, hogy a legutóbbi adag megy illatosítónak a szekrénybe :-) Teljesen kőkeményre száradnak, igen, fűtött szobában néhány nap elég is ehhez, néha meg kell forgatni persze őket, hogy egyenletesen száradjanak. Én is pont arra gondoltam, hogy a ruhák mellett nagyon jó lesz nekik, és ha nagyon elmenne az illatuk, lehet rájuk pár cseppet tenni a levendulaolajból - vagy készíteni egy újabb csodás adag gyurmát :-)
TörlésKedves Levendulalány! Elkészítettem ezt a csodás gyurmát, köszönöm, hogy közkinccsé tetted! Egy pici egyszerűsítést tettem vele, a lila színt egyszerű piros és kék ételfestékkel értem el. Szuper móka kerekedett délutánra a fiaimmal. :-) :-)
VálaszTörlésIldikó
Jaj, de örülök, hogy bevált nektek is! Köszönöm, hogy megírtad!
TörlésSzia Levendulalány 😊!
VálaszTörlésA sárga gyurma kamillaval jó ötlet, de vigyázat, az igazi kamilla olaj kék színű. Ha másmilyen színű akkor az nem igazi kamilla!
Imádom a blogodat, nagyon sokszor inspirálódok itt. Köszönöm. ❤
Hű, de jó, hogy mondod, ezt nem is tudtam!! Köszönöm szépen a hasznos információt és kedves szavakat :-)
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki eze a díszek! A gyerekek biztos nagy örömmel vettek részt az elkészítésében.
VálaszTörlésIgen, odavoltak az illatától :-)
TörlésNagyon tetszenek a díszek, én 65 db-ot szeretnék készíteni beblőle köszönőajándéknak, meg tudnád írni, hogy a te arányaid alapján a feltett alapanyag mennyiségből hány darab jött ki?
VálaszTörlésKöszönöm! Hajni
Szia, Hajni! Azt javasolnám, hogy a fenti mennyiséget háromszorozd meg, akkor még egy kis ráhagyás is lesz benne, és biztosan elég lesz!
TörlésHa a tetején egy kis lyukat fúrunk ,egy kis szallaggal felkötözzünk (10-12 db-ot)egy nagyobb (kb 15 cm átmérőjű) gyűrűre.A szobába fel lehet függeszteni légfrissítőként.Ha csökken az illata rá kell cseppenteni az érmekre levendula olajat és ismét illatos a lakás.
VálaszTörlésDe jó, nagyon köszönjük az ötletet!
TörlésKedves Levendulalány! Nem tudom él-e még az oldalad, merthogy gyors válaszra lenne szükségem. Mindenekelőtt nagyon tetszik oldalad. A kérdésemre eddig sehol nem találok választ, hogy ha kinyujtom a gyurmát, a munkalapot be kell olajozni? v? Rendesen feljön a munkadarab,nem ragad le? száradás után törékeny a kis darab? Köszönöm előre is a választ. További jó munkát kívánok! Jutka
VálaszTörlésKedves Jutka, remélem, még időben: nem ragad le, nem kell aláolajozni. Ha van egy kis spatulád, amivel alá tudsz nyúlni, az jól jön, mert akkor nem nyúlik meg a gyurma felülete. Száradás után nem lesz különösebben törékeny, persze ha leesik a polcról, azt nem éli túl :-) De felakasztható, pakolgatható, szóval nem extrán érzékeny.
Törlés