2016. október 28., péntek

A legegyszerűbb adventi naptár


Nem szeretek dobálózni csak úgy a "leg"-ekkel, de azért ez az adventi naptár tényleg egy rendkívül egyszerű és könnyű verzió. Amellett, hogy gyorsan elkészül, nem kell becsomagolni hozzá a huszonnégy ajándékot, sőt, meg sem kell lennie az összesnek december elsején. Azért ez egy jelentős könnyítés, nem igaz? :-)

Könnyítésre márpedig szükség van. Nem is tudom megszámolni, hányszor hallottam már azt, hogy "úgy szeretnék a gyereknek adventi naptárt csinálni, de egyszerűen nincs időm megvenni 24 apróságot, becsomagolni meg aztán végképp nincs" - főleg ha két, sőt három gyerek is van a családban. 
Jó pár évvel ezelőtt ugyanerre a problémára fejlesztettem ki megoldásnak az adventi varázsdobozt, és nálunk azóta is minden évben az képviseli az adventi naptárat, olyan sikeresen, hogy bár már a dobozunkat többször renoválni kellett, a Kisebbik és a Nagyobbik hűségesen ragaszkodik hozzá, és hallani sem akarnak semmilyen cseréről.

Egy barátunk kérésére kigondoltam viszont egy másik verziót, ami legalább annyira egyszerű, mint az adventi doboz, viszont egy kicsit mégis naptárszerűbb, de kisebb helyigényű, ráadásul még a falra is tehető, és nagyon jól követhető vele, mennyi van még hátra az ünnepig - sőt, egy kis bővítéssel egyszerre több gyerkőcre is alkalmazható.
Ennek az adventi naptárnak is nagy előnye, hogy nem kell csomagolni a kis ajándékokat, és "útközben" is megvehetők a belevaló apróságok - így aki december elsején még csak egy-két meglepetést tudott beszerezni, az sincs elkésve semmivel.

Alapként nem kell hozzá más, mint egy csinos képkeret, üveg nélkül, de a hátlappal együtt (az enyém azért olyan foltos, mert korábban már felhasználtam más célra):A hátlapot lefestettem fekete akrilfestékkel (táblafesték is jó hozzá):


Száradás után visszatettem a képkeretbe:


Majd fehér akrilfestékkel rápingáltam a "December" szót, valamint egy keretet a számnak.
Első tipp: grafitceruzával elő lehet rajzolni a szót segítségnek. 
Második tipp a még egyszerűbb és gyorsabb megoldásra törekvőknek: a szót és a keretet krétával is meg lehet rajzolni, úgy hamarabb készen van, ráadásul könnyen lehet javítani is, ha nem sikerül tökéletesen.Ezután már csak annyi a teendőnk, hogy erős ragasztóval felrögzítünk egy fa ruhacsipeszt a képkeret közepére, és ezzel el is készült az igazán egyszerű adventi naptárunk.

Az aktuális napi kis meglepetést egyszerűen csak bele kell tenni egy borítékba vagy egy papírzacskóba, és fel kell csíptetni egy biztonságos időpontban: az aprónép elszunnyadása után este vagy felébredése előtt reggel. És persze letörölni a napot, és a következőt írni a helyébe :-)

Két vagy több gyerkőc esetén egyszerűen csak nagyobb keretet kell választani - akkor érdemes elfordítani a keretet, és vízszintes helyzetben alkotni, úgy több csipesz is elfér egymás mellé.

Egy ötlet akkor, ha az ajándék nem fér be a borítékba vagy papírzacskóba: rejtsük el valahova, majd csak a lelőhelyét írjuk fel egy papírra, és ez kerüljön a kis csomagba. Kalandvágyó gyerekek az ilyesmit különösen szeretik :-)

És ne felejtsük el, hogy ez egy igazi adventi öröknaptár - elég csak egyszer elkészíteni, utána sok éven át használhatjuk. 

Végül egy utolsó ötlet: hogy ne csak a kisebbekre gondoljunk, ezt a naptárt egészen nagyoknak is készíthetjük ajándékként. Mindennap tegyünk a kis csomagba egy karácsonyi idézetet, verset vagy egy kis édességet - igazi öröm lesz belőle még az egészen nagyok szívében is...


12 megjegyzés:

 1. Valóban nagyszerű ötlet!!!

  VálaszTörlés
 2. Egyszerűen csak: KÖSZÖNÖM!!!!!!!! Már éppen kezdtem kétségbe esni, hogy mit csináljak idén. És lőn, fohászom egy egyszerű és újszerű megoldásért meghallgatásra talált! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De örülök, hogy hasznos! Ez tényleg nagyon egyszerű és gyors megoldás :-)

   Törlés
 3. Erről a naptárról eszembe jutott egy nagyon aranyos történet. Az egyik ismerősöm hasonló naptárat készített a kisfiának, naponta tette bele az apróságokat. Történt egy nap, hogy az ismerősöm kirándulni ment, hajnalban indult, késő este ért haza, és bizony aznap elfelejtette beletenni az ajándékot. A naptárban egy üzenet várta a kisfiától: Semmi baj. :)

  A történetet természetesen nem azért írtam le, hogy bárki is okuljon belőle, vagy azért, hogy leszóljam azokat, akik nem szerzik- és pakolják be az összes ajándékot egyszerre, hanem csak azért, mert, legalábbis számomra, annyira szívet melengető. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mennyire édes történet :-) Erről nekem az jut eszembe, amikor egyszer rémülten ébredtem egy decemberi éjszaka közepén, hogy jó ég, elfelejtettem betenni az aznapi meglepetéseket... úgyhogy éjszaka gyorsan pótoltam a dolgot, de a gondolattól is úgy megijedtem, hogy reggel üres lehetett volna a doboz, ha ébredek fel, hogy utána már nem tudtam elaludni, pedig nagyon fáradt voltam :-)

   Törlés
 4. Tüneményes! A varázsdoboz úgyszintén tökély!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! A varázsdoboz nálunk már igazi családtag :-)

   Törlés
 5. Szuper jó ötlet, sanszos, hogy megvalósítok valami hasonlót. Krónikus idő-és helyhiánnyal küzdünk, plusz a gyerkőc is pont a "mindentfelborítok" korszakot éli, ezt legalább biztonságos magasságba tudom helyezni :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg, ez is fontos szempont, de jó, hogy írtad! A legaktívabb időszakban is használható, ez egy újabb fontos előny az energiatakarékosság mellett :-)

   Törlés