2015. november 27., péntek

A tíz legkedvesebb karácsonyi könyv


Szeretem a karácsonyi tízes listákat, mert nagyon jó összegyűjtögetni a karácsonyi kedvenceket, mindenféle témakörökben. Mérlegelni, mi kerülhet be, és minek kell távoznia szomorúan a legkedvesebb tíz közül - ilyenkor kicsit tényleg olyan, mintha egy tehetségkutató zsűrije lennék én egyedül, csak a jelentkezők sokkal értékesebbek, mint a tizenöt perc hírnévre törekvők. Volt már tíz kedvenc karácsony film, tíz legkedvesebb karácsonyi gyerekfilm és tíz kedves karácsonyi gyerekdal - most pedig a tíz legkedvesebb karácsonyi könyv következik, olyanok, amelyeknek meghatározó témája a karácsony. 
Gondolkodtam rajta egy kicsit, hogy lesz egy karácsonyi gyerekkönyves lista és egy karácsonyi felnőttkönyves is - de igazság szerint képtelen vagyok elválasztani egymástól a kedvenceimet, a listámban egyaránt vannak gyerek- és felnőttkönyvek is, de nekem így kerek a tíz legkedvesebb. 

Mindenképpen szeretnélek biztatni benneteket, hogy írjátok meg, nektek melyek a kedvenc karácsonyi könyveitek - minden új ünnepi olvasnivalós tippnek örülök :-)

És akkor nézzük is a helyezetteket :-)


10. 
Richard Paul Evans: A karácsonyi doboz

Ha őszinte akarok lenni, ez a könyv nagyon amerikai, nagyon érzelmes és nem tör irodalmi magaslatokba, mégis az üzenete miatt értékes és fontos. Ha tehetném, minden édesapával elolvastatnám, aki nagyon elfoglalt, mert a könyv tanítása szívhez szóló és igaz: nem lehet azt mondani, hogy "most sokat dolgozom, hogy meglegyen mindenetek, de később majd játszunk", mert a "később" egy szempillantás alatt túl késő lesz, a gyerekek felnőnek, és soha többé nem jönnek vissza az értékes percek, amikor ott lehetettünk volna a gyerekeink mindennapjában, aktívan. Ez a mondanivaló egy szép karácsonyi történetbe van ágyazva, egészen pontosan egy karácsonyi dobozba - és biztos vagyok abban, hogy aki kinyitja, az nem felejti az üzenetet...9. 
Ingrid Uebe-Susanne Mais: Kis Mackó nagy utazása

Szívem csücske ez a könyv. Egyszerre mesekönyv, egyszerre adventi naptár - nálunk hét éve hagyomány, hogy az adventi időszakban minden este felolvassuk az aznapi kis történetet. A gyerekek már kívülről tudják az egészet, mégis mindig áhítattal hallgatják, a nagylányosodó Nagyobbik ugyanúgy, mint a mesék állandó bűvöletében élő Kisebbik. A kerettörténet szerint az állatok megtudják, hogy megszületett a Kisjézus, és úgy döntenek, hírnököt küldenek a köszöntésére. Kis Mackó kapja ezt a megtisztelő feladatot, aki útnak is indul, és vándorlása alatt huszonnégy állattal találkozik, akik mind ajándékot küldenek a Kisjézusnak - van, aki egy mohapárnát, van, aki egy tobozt, van, aki egy dalt. Kis Mackó zsákja egyre telik az út alatt, és ő estéről estére közelebb jut Betlehemhez, míg a 24. napon meg is érkezik, és átadhatja az állatok apró, de szívből adott ajándékait. A hajtogatható kis könyv egyszerűen kötelező darab, és sosem tudom könnyek nélkül felolvasni azt a részt, amikor a kis fáradt medve megáll a Kisgyermek előtt, és leteszi a sokáig cipelt zsákot.8. 
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Ez is nagy-nagy kedvenc, gyerekek és a gyerekséget megőrző felnőtteknek szívből ajánlom :-) A történet szerint Mikulás már nagy hajrában van az ünnep előtt, a manók gőzerővel dolgozzák fel a kívánságlistákat, amikor előkerül egy különleges kívánság: egy furcsa, krikszkraksz-ábra egy papíron. Mikulás, a felesége, valamint a fél manónép próbál rájönni, milyen hőn áhított dolog lehet a papíron, ráadásul megnehezíti a dolgukat, hogy valaki állandóan dobol - hogy ki és miért, az persze nem véletlen, és az is kiderül, hogy sosincs késő valakinek valóra váltani az álmát, csak tegyük meg...


7. 
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Hááát, mit is mondhatnék még, amit nem mondtam el erről? :-) A blog gondos olvasóinak már a könyökükön jöhet ki az öregember és a macskája, annyit dicsértem és reklámoztam őket és különféle kalandjaikat, amelyek közül a legeslegnagyobb kedvenc a karácsonyi történet. Karácsony előtt egy nappal Pettson lába megsérül, és ezzel minden karácsonyi készülődés kútba dől a kis, mindig rendetlen falusi házikóban, se fenyőfa, se étel, se ajándék. Findusz, a macsek teljes letargiába esik, még az apró házilények, a muklák sem tudják felvidítani - de hogy történhet mégis, hogy karácsony estéjén százféle étel kerül az asztalukra, a konyhájukba sok-sok barát, a szobájukba meg a lehető legkreatívabb fenyőfa, amitől a mai lakberendezők pityeregnének a gyönyörűségtől? Hát éppen erről szól ez a mese. :-)


6. 
Lucy Maud Montgomery: Anne karácsonya

Bár megfogadtam, hogy a listába nem kerül novelláskötet, mert egy karácsonyi könyv legyen alanyi jogon az, ezzel mégis kivételt kell tennem, mert Anne - az Anne. Aki esetleg nem ismerné a vörös hajú, állandóan beszélő, csodálatos fantáziával megáldott lányka történetét, az kérem szépen, rögtön szerezze be az egész sorozatot, mert ahogy Anne mondaná, nem tudja, mit veszít :-) A karácsonyi novellák között szerepelnek Anne-történetek is, de teljesen mások is - mindet összeköti azonban az az utánozhatatlan melegség, kedvesség és finom humor, amely annyira jellemzi L.M. Montgomery írásait. Havas kanadai táj, századfordulós hangulat és karácsonyi történetek, amelyekben minden jóra fordul, valamint egy elakadt vonaton töltött karácsonyeste - mi kell még? :-)


5. 
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

Igen, abszolút Nordqvist-rajongó vagyok. Aki olyan jól ír, amilyen jól rajzol is, annak rendkívüli dolgok születnek a keze alatt... ez a mese is éppen annyira kihagyhatatlan, mint Pettsonék kalandjai. A koboldok, akik az emberek házaiban élnek (persze láthatatlanul), éppúgy várják a karácsonyt, mint bárki más. Nekik van erre egy különleges okuk is: hagyomány, hogy az emberek ilyenkor egy tál kását készítenek ki nekik, megköszönve egész éves munkájukat, amit láthatatlanul végeznek az emberek érdekében. A kása sosem maradhat el - vagy lehet, hogy mégis? És mi lesz, ha egyszer mégis meglát valaki az emberek közül egy koboldot? Írhatnék persze többet is a történetről, de kell hely arra is, hogy a rajzokat dicsérjem: egyszerűen hihetetlenül szépek, részletgazdagok, ráadásul Nordqvist úgy tud hangulatot, otthonosságot teremteni a képeivel, ahogyan senki sem. Az ember szinte sajnálja, hogy nem léphet be a képbe, a mesebeli csodálatos északi karácsonyi hagyományok közé, hogy egy kis kása mellett nézze az ünnepi pillanatokat...
 

4. 
Erich Kästner: A repülő osztály

Nem hinném, hogy ezt a könyvet bárkinek be kellene mutatni. A kirchbergi fiúgimnázium diákjai egy színdarabbal készülnek a karácsonyra, és minden békésen is menne, ha nem kerülne sor egy hócsatára a reálgimnazistákkal, ha a kis Uli nem akarna megküzdeni a félelmeivel, és ha Martinnak nem kellene gyerekként szembenéznie a szegénység démonaival - de nem is Kästner-regény lenne ez, ha a bátorság, a kitartás, a jó szándék és a barátság nem győzné le a nehézségeket, és nem adna a fiúknak örök leckét az életre, persze sok-sok szívvel és humorral. És még egy jelenet, amin mindig sírni kell: a Nemdohányzó és Justus találkozása.3. 
Charles Dickens: Karácsonyi ének
 
A karácsonyi történetek legnagyobb klasszikusa, 1843-ból. A zsémbes, zsugori Scrooge csodálatos karácsonyi utazása múltba, jelenbe és jövőbe számtalan kiadást és feldolgozást ért meg, nem véletlenül. A történet, noha korából fakadóan lehetne poros és idejétmúlt is, kicsit sem az: izgalmas és filmszerű, a folyamat pedig, amin Scrooge áthalad a szellemek hatására, magával ragadó és szívhez szóló. Az üzenete pedig mindig friss marad: sosem késő átgondolni és változtatni - "azoknak a dolgoknak az árnyait, amik megtörténhettek volna, szét lehet kergetni." 


2. 
Fekete István: Téli berek

Lehetne persze mondani, hogy ez nem kimondottan karácsonyi, hanem téli történet, nekem mégis az. Egyrészt mert a berekben megtartott karácsony leírása annyira meghatározó, hogy nekem mindig ez jut elsőként az eszembe a könyvről - másrészt az egész regényt áthatja a karácsony szelleme így vagy úgy: ott van a budapesti készülődésben, az érkezés örömében, a lélekváltozások pillanataiban, a búcsúban. Az egyik legkedvesebb könyvem, nem csak karácsonykor: szinte kívülről tudom, de bármikor elvarázsol, nagyon, de nagyon szeretem. És ezt különösen:

"Az öreg erre meggyújtotta a gyertyát, elfújta a lámpát, és egyszerre ködös, borongós este lett körülöttük. A kis láng lassan szárnyra kapott, és Matula letette az ágyra kucsmáját.
A kis láng erre, mintha magára talált volna, kinyújtózott, Matula keze megmozdult, mintha meg akarta volna simogatni, aztán csendesen azt mondta:
– Adjon az Isten mindenkinek békességes, szép karácsonyt!
A két fiú némán nézte a kis lángot, s a fenyőszagú, árnyékos szoba meghatottan ölelte magába a három embert.
Tutajos önkéntelenül nyújtotta a kezét öreg barátja felé, és mintha szólni akart volna, de Matula csak annyit mondott: – Jól van, Gyula."1. 
Szabó Magda: Születésnap

És elérkeztünk az elsőhöz, az elsők között is a legkedvesebbhez. Illés Bori a 14. születésnapjától várja, hogy onnantól kezdve a felnőttek közé sorolják, legyen felnőttes ruhája, cipője és talán udvarlója is - de a várva várt dátum csupa csalódás a számára. Az elkényeztett kislány lelkét megérlelő utazás azonban mégis elkezdődik, amikor az édesanyját súlyos baleset éri, és Bori kénytelen szembenézni azzal, hogy saját magán túl eddig semmivel sem törődött, mostantól viszont erre jut a legkevesebb ideje. A kényszerű munkával töltött hetek-hónapok lassan megváltoztatják Bori egész valóját, és mire eljön a az év vége, egy egészen új, felnőtt ember néz szembe az ünneppel, ami egyszerre karácsony és születésnap.
Szabó Magda mindig csodálatosan, pontosan, hibátlanul megválasztott szavakkal írt, és mestere volt annak, hogy egyetlen leírt mondat mögött több bekezdésnyi jelentés sűrűsödjön. Illés Bori ezért is az egyik legvalóságosabb regényhős, akivel valaha találkoztam - gondolatai, érzései, jellemének alakulása minden részletében hiteles és magával ragadó. És ugyan a könyv közel sem csak a karácsonyról szól, aki olvasta a Születésnapot, pontosan érteni fogja, miért került a szívemnek kedves karácsonyi könyvek listáján az első helyre...És nektek?
 

29 megjegyzés:

 1. A felsorolásba mindenképp belevenném még a" Panov apó karácsonya" című népmesét,
  amely egy csodálatos történet Lev Tolsztoj feldolgozásában.Egy estés olvasmány,de gyönyörű!
  Aki nem ismeri,azt ajánlom,ki ne hagyjátok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, egyetértek, tényleg nagyon szép történet! Köszönöm, hogy megemlítetted!

   Törlés
 2. Tove Jansson A láthatatlan lurkó-ban van egy fejezet a Karácsonyról. Muminék nem tudják, hogy mi az és épp ezért egy szörnynek képzelik...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt be kell szereznem, nagyon szeretem Múminékat, de ezt még nem ismertem :-)

   Törlés
 3. Ó, a Születésnap kamaszkorom egyik meghatározó olvasmánya volt, nagyon szeretem a mai napig!
  Az én egyik nagy kedvencem E.T.A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály című meséje. :)
  Fruzsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Diótörő igazi klasszikus, én is nagyon szeretem, de leginkább a Kisebbik hatalmas kedvence :-)

   Törlés
 4. Kortárs magyar szerzők karácsonyi antológiája az "Elfelejtett lények boltja". Itt olvasható sok más kedves mese mellett, Boldizsár Ildikó tollából "A gyöngyszemű lány". Szeretettel ajánlom. Vicus

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Már a kötet címe is gyönyörű! Köszönöm szépen az ajánlást!

   Törlés
 5. Milne: János király karácsonya

  VálaszTörlés
 6. Érdeklődéssel olvastam a könyvajánlód, mert korábban az általad ajánlott filmek között is találtam
  kedvemre valót.
  Edmondo De Amicis: SZÍV
  Regénnyé összeálló diáknapló. Enrico Bottini torinói kisdiák egyszerű szavakkal beszéli el, mi minden
  esett meg vele és társaival abban a mostanra megszépült száz évvel ezelőtti világban. A könyv sok jóra
  tanítja olvasóit.
  8 éves volt a gyermekünk, amikor ezt a könyvet kapta barátainktól. Amíg ki nem olvasta, más dolog nem is érdekelte őt.


  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez is karácsonyi témájú könyv? Csak hallottam eddig róla, de még nem olvastam!

   Törlés
 7. Nekem az örök karácsonyi mese Grimm Csillagtallérok című meséje. Most, hogy így utánanéztem, láttam, hogy film is készült belőle, fent van a You Tubon. Meg kell néznem, mert még nem láttam. Igazi szép mese, remélem a film is ilyen.

  VálaszTörlés
 8. Csak olvasgatni szoktalak, de most muszáj kibújnom a csigaházból: Az első két könyv nálam is az első két helyen lenne/van! :) Mindkettőt sokszor-sokszor újraolvasom. A Téli berekből még egy régebbi kiadásom van meg, apukámé volt, ez külön növeli az értékét.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy kibújtál a csigaházból, kérlek, tedd meg máskor is! :-)

   Törlés
 9. Bocsánat, lemaradt, hogy én mit tennék még a listára: Maurice Maeterlincktől az A kék madár c. könyvet. Még hetedikben egy irodalomórán olvasta fel karácsony előtt egy tanárgyakornok, és nagyon szeretem, szerintem csodaszép karácsonyi mese.
  http://moly.hu/konyvek/maurice-maeterlinck-a-kek-madar

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Milyen igazad van, A kék madár is igazi klasszikus karácsonyi mese! Nem is értem, hogy nem jutott eszembe...

   Törlés
 10. Marék Veronika: Télapó és ezüstmackó
  Testvéri szeretet. Kicsiknek,nagyoknak.
  Diafilmen is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Diafilmen külön hangulata van ezeknek a meséknek!

   Törlés
 11. Vavyan Fable: Mennyből a csontváz. Nem az a hagyományos karácsonyi, de azért nagyon szerethető és megmosolyogtató regény nagyoknak :)

  VálaszTörlés
 12. Oscar Wilde két meséje: A boldog herceg és Az önző óriás - valamikor ezeket olvastam fel a tanítványaimnak a téli szünet előtti utolsó órán.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Biztos vagyok benne, hogy ez bennük is megmaradt igazi emlékként!

   Törlés
 13. jaj ez a fáradt kismackó nagyon aranyos lehet, sajnos se könyvtárban se bookline-on nem találom, persze most van szezonja <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most megnéztem én is pár helyen, de tényleg nincs... pedig annyira édes-szeretetteljes adventi mese, szívből ajánlom, jövőre is! :-)

   Törlés