2015. október 22., csütörtök

Halloween-figurák használt kávékapszulából


A használt kávékapszuláról mint alapanyagról már többször írtam nagy-nagy lelkesedéssel, és ez a lelkesedés továbbra sem múlik. Mostanra saját magunk, valamint barátok-ismerősök támogatásával számtalan színes kapszulára tettem szert (ugye, látjátok magatok előtt a jelenetet, amikor barátoknál történt kávézás után becsúszó szereléssel mentem meg a kihajítástól a még ki sem hűlt kapszulákat), és ezeket nem is árt gyűjteni, hiszen fantasztikus alapanyagot szolgáltatnak ilyen-olyan alkotásokhoz.
Halloween-ügyben persze mindig megoszlanak a nézetek, de én úgy vagyok vele, hogy minden, ami kedvet ad a gyerekeknek egy kis barkácsoláshoz-együttléthez-játékhoz, az mindig jó - ezért amikor szóba került, hogy készítsünk rémséges Halloween-figurákat, természetesen rögtön beleegyeztem. 

Először is ötleteltünk egy sort, hogy pontosan kiket/miket gyártsunk le - aztán kiválogattunk jó néhányat a kiürített és tisztára törölt kávékapszulákból. A fotó idején még csak öt szereplőben állapodtunk meg, de ez a szám idővel majdnem a duplájára nőtt :-)


A kapszulák tetejét benyomtuk, hogy teljesen homorú legyen - majd ragasztópisztollyal préselt papírgolyókat rögzítettünk bele (3 cm átmérőjű golyó az ideális). 


 A golyókat ezután befestettük akrilfestékkel, attól függően, hogy éppen milyen figurát terveztünk készíteni belőlük (itt már hatan vannak a kis hamisok):

Száradás után pedig egyesével kidolgoztuk a figurákat (kilencet) - közben rendkívül jól szórakoztunk, ez mondanom sem kell. :-)


Lett egy kötelező csontváz - itt a fekete kávékapszula testre fehér akrillal festettünk csontokat, a papírgolyót pedig fehéren hagytuk, csak fekete alkoholos filccel dekoráltuk. A karok fültisztító pálcikából készültek, és a kapszulába fúrt lyukakba ragasztottuk mindkettőt (a vékony fémet könnyen és egy pillanat alatt át tudjuk lyukasztani bármilyen hegyes eszközzel):

 A klasszikus zöld szörnyecske az egyik kedvencünk lett: fekete vékony és vastag alkoholos filccel dekoráltuk ki, a karok zöld zseníliadrótból készültek. A szemhez fehér papírból ragasztottunk alapot, a fogakat pedig fehér akrillal maszatoltuk meg:

A denevér sem maradhat el egy ilyen rémes társaságból: a szárnya fekete filcanyagból készült, a feketére festett papírgolyó fejet pedig fehér akrilfestékkel dekoráltam:

A múmia két perc alatt elkészült: a papírgolyóra csak a szemeket kellett megrajzolni, ezután pedig egy régi textilpelenkából vágott csíkkal tekertük be - a karokat is két ilyen foszlott csíkból ragasztottuk:

A fekete macsek elmaradhatatlan törzstagja a Halloween-brigádnak: esetünkben a feketére festett papírgolyó fej fehér papírral és akrifestékkel dekorálódott macskásra. Természetesen ragasztottunk neki farkat is fekete zseníliadrótból, és csinos masnit is kapott pékzsinegből:

A tökfigura talán a legalapvetőbb szereplő. Az alapból is narancssárga kapszulára került papírgolyót akrilfestékkel kentük le, és fekete alkoholos filccel dekoráltuk. A szár és a karok vékony gallyacskákból készültek, a levelek zöld filcanyagból - a fejre pedig utolsó simításként grafitceruzával húztunk csíkokat.

A boszorkány a szívem csücske volt, ezért neki külön varrtam egy sipkát fekete filcanyagból. A fejét zöldre festettük, és zseníliadrót karjaiba spéci seprűt is kapott, amit egy darabka hurkapálcából és natúr zsinórszálakból készítettem. Az orrát zöld filcanyagból ragasztottam, és sálat is kapott a hiteles megjelenéshez, fekete filcből.

Nyilvánvalóan egy szellemnek is helyet kellett kapnia a borzasztó csapatban: a miénk ruciját egyszerű kötszergézből vágtuk és ragasztottuk, amire kívülről applikáltunk papírszemet és pöttyöztünk szájat.

És utoljára hagytam mindannyiunk abszolút kedvencét, Drakulát: az ő fejét rögtön kétféle színűre festettük, halványlilára az arcot, feketére a hajrészt. Rendkívül csinos vámpíros köpenyt vágtam neki fekete filcből, amit a nyaknál rögzítettem - és persze a karjai is feketék lettek, zseníliadrótból.

Vele együtt lett teljes a rémcsapat - bár hozzá kell tennem, nyilván senki sem kapott frászt egyiktől sem (de hát nem is ez volt a cél). Drakula gróf például valószínűleg felháborodottan forogna a sírjában, ha tudná, hány jajdecukiiiiii felkiáltást kapott.... :-)
10 megjegyzés:

 1. Ezek ISZONYAT jók lettek a macsek a kedvencem:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó, nagyon örülök! A macsek ráadásul más alkalommal is simán elkészíthető :-)

   Törlés
 2. Most kaptam kedvet én is a kapszulaffígurákhoz!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ennek szívből örülök, mert olyan klassz alapanyag, nagyon jó kis dolgokat lehet alkotni belőlük!

   Törlés
 3. :)) Engem az döbbent meg leginkább, hogy még mindig tudod fokozni alkotásaid bűbáját, pedig már rég elfogytak a szuperlatívuszok.
  Az egy kicsit bosszant, hogy nem jut eszembe, hogy a kicsi zöld szörny (Frankie) arckifejezése kire hasonlít, pedig valami rajzfilmben ...
  Nagyon jó a megszeppent cica, a kedélyesen vérszomjas bőregér :) ők a kedvenceim.

  Közben beugrott :) - valamelyik South Park figura húzza így a száját :)
  Umpalumpa

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves vagy nagyon, köszönöm! :-)
   A SP-hasonlóság csak a véletlen műve lehet, mert egy részt sem láttam még belőle, és gyanús, hogy nem is fogok :-)

   Törlés
 4. Elképesztően kreatív és ügyes vagy! Most is csak tátom a számat, hogy hogy lehet papírgolyókból ilyen remek karaktereket alkotni. Egy technikai kérdés, a pici darabokat, például a boszi orrát mivel ragasztod fel?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! :-) Az ilyen apró ragasztásokra gél állagú pillanatragasztót használok, egészen pontosan Loctite Gelt, ez tökéletes az ilyen apró munkákhoz, nem folyik, brutál jól ragaszt, és egy kis tubus nagyon sokáig elég, mert tényleg egy csepp kell csak belőle.

   Törlés
 5. wow bravissima, tutto bellissimo e presentato molto bene.

  VálaszTörlés