2015. október 15., csütörtök

Farmertökök


Ilyenkor ősszel, amikor úton-útfélen pirosló levelek tömegei jönnek szembe a legrövidebb úton is, az embernek (ez én vagyok most) mindenről őszi ötletei támadnak. Fatörzsről tökkészítés, fakanálról tökkészítés, és szakadt farmerről - tökkészítés. Igen, belátom, ez utóbbi kicsit hihetetlenül hangzik, de mégis így történt... a Kisebbik és Ő éppen egy napon szakítottak hordhatatlanra egy-egy farmert (ez valami ismeretlen genetikai törvény lehet), és mindketten rögtön hozzám szállították az értékes nyersanyagot. Én pedig mi másra is gondolhattam volna, mint a tökkészítésre - úgyhogy neki is láttam.

Teljesen varrásmentesen gondoltam kivitelezni a dolgot, ezért némi töprengés után a szakadt farmer mellé kikészítettem egy háztartási papírgurigát - hamarosan kiderül, miért :-)


 A nadrágszár alsó részét levágtam - kb. a kétszeresét a papírguriga hosszúságának.

 Fogtam a gurigát, beletettem a nadrágszárba, és az anyag alsó végét visszatömködtem a gurigába.

 Az így keletkezett "talpra" állítottam a farmerszárat:

Majd mindenféle anyagmaradékokkal kitömtem a farmerszárat, nagyjából olyan magasságig, ami megfelel egy tök arányainak - a guriga felesleges részét levágtam.

Az anyag felső végét visszatömködtem a gurigába.

Majd fogtam egy hosszú spárgadarabot, áthurkoltam a farmercsomag tetején, aztán ugyanezt alul, megint felül, és így tovább, amíg nyolc részre osztottam a spárgával az egészet.


Zsákvászonból leveleket vágtam, és a tök tetejére ragasztottam.

A spárgavégeket kicsit bevizeztem (így jobban alakítható), és szorosan egy fogpiszkáló köré tekertem - erről lehúzva épp olyan kunkori lesz, mint a tökindák. Már csak egy faágat szúrtam a tök közepébe (a visszatűrt anyag ezt kényelmesen megengedi), és ezzel készen is lett. 
A tök alapanyagának korábbi tulajdonosainak rendkívül tetszett a végeredmény - úgy vélték, igazi megkönnyebbülés, hogy van értelme elrongyolni a nadrágokat.... :-)

9 megjegyzés:

 1. Kedves Levendulalány, ez valami "növényi"!! Fenomenális! MÁrti

  VálaszTörlés
 2. It's magical, reminds me 32° 27' 44.9" N 97° 57' 48,3" W

  VálaszTörlés
 3. A napokban hiába mondtam a nagylányomnak,hogy ne dodja ki a szakadt farmerját,ha ezeket a tököket elöbb láttam volna,kikukáztam volna.
  Nagyon tetszenek!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy tetszenek! Szerintem pulóverujjal is működhet a dolog, ha az van kéznél :-)

   Törlés
 4. Belle, belle belle! Adorabili queste zucche! :)

  VálaszTörlés
 5. thank you for the pattern, i like it

  VálaszTörlés