2015. október 20., kedd

Egérkék dióhéjban


Hogy mese és valóság között mekkora különbség van, az abból is látszik, hogy ha valódi egerek költöznének be a diók közé, alighanem rendkívül lehangoltan keresnék valami rágcsálóelrettentő megoldást  - de így, kitalált egérkékkel nagyon is rendjén van a dióba költözés, sőt. :-)
Régen, egy kézműves vásáron láttam ehhez hasonló díszeket - igaz, abban nem egérkék voltak, hanem apró babák. De én egerekkel szerethetőbbnek éreztem ezeket a dióhéjakat, annyira, hogy egyáltalán nem zárhatom ki annak a lehetőségét, hogy nem is olyan nagyon sokára a karácsonyfán találják majd magukat...  egyelőre viszont máris lehet őket őszi dekorációként használni, és én most csak azt sajnálom, hogy miért nem készítettem többet belőlük. De ami késik, az nem múlik, ugye :-)


A dióhéjban szendergő egerekhez elsősorban természetesen ép, gondosan kiürített belsejű dióhéjfelek kellettek, valamint préselt papírgolyók. Ezeknek a méretét érdemes úgy megválasztani, hogy passzoljanak a dióhéjakhoz - mivel én gyönyörűségesen nagy diókat kaptam nemrég, 2 cm átmérőjű papírgolyókat készítettem elő.


 Ragasztópisztolyt izzítottam, és mindegyik diófél alsó részébe beragasztottam egy vattagombócot.

 Ezután vastagabb cérnából hurkokat kötöttem:

A dióhéjak felső részébe ragasztót nyomtam, rátettem a hurok csomós részét, és rányomtam a papírgolyót.

Mintás anyagdarabokat vágtam, akkorákat nagyjából, mint maga a dió. Az anyagdarabka egyik szélét visszahajtottam, ez lett a "takaró" felső része - ez rátettem a vattagombócra, és a két oldalsó, valamint az alsó anyagrészt egy tompa végű olló segítségével betömködtem a vatta mellé.

 Az egerek füleihez natúr színű filcanyagból kis köröket vágtam, majd egy pici ragasztót tettem rájuk, és összecsippentettem száradásig - a képen két fülpár még simán, kettő pedig így megformázva.

Egy csepp ragasztóval rögzítettem a fülecskéket, alkoholos filccel megrajzoltam az alvó egérkék pofiját (a bajuszszálakat csak halványan, ceruzával), végül a cérnából apró masnikat kötöttem, és a takarók tetejére ragasztottam. 


 Ezzel készen is lettek a durmoló egerekkel teli dióhéjak - szóval hát biztos vagyok abban, hogy ezeknek sok rokona és üzletfele fogja dekorálni az idei karácsonyfát... :-)
11 megjegyzés:

 1. Ohh, ahh, mossanak fel a padlóról ... ez valami über bájos egéróvoda csendespihenője. Egészen elaléltam. :)

  VálaszTörlés
 2. Fantastic! These mice are wonderful, talented, I love them

  VálaszTörlés
 3. Jaaaaj, ez megint egy olyan "nekem is kell egy ilyen" dolog lett, mint anno a kinder tojás katicák, amit meg is csináltunk a kislányommal. Gratulálok, nagyon-nagyon édesek ezek az egérkék!!! Még szerencse, hogy van itthon egy csomó dióhéj, meg anyagdarab. Már csak egy pár papírgolyó kell. :) :) :) Köszönöm az ötletet!

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm szépen mindenkinek, kedvesek vagytok! :-)

  VálaszTörlés
 5. Szia! Nagyon-nagyon édesek ezek a kis egérkék! Imádok kézműves dolgokat készíteni, de csak néhány hete találtam rá az oldaladra! Nem tudom, ez hogy lehet, irtó jó dolgokat találsz ki. A manókat akartam megcsinálni a papírgolyóimból, amik itthon vannak, de sajna kicsinek bizonyultak. Ám ehhez tökéletesek, meg is valósítottam, a konyhában alszanak. Köszönöm, hogy megosztod, és ilyen részletesen le is írod fázis fotókkal az alkotásaid!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ildikó, én köszönöm, hogy megírtad, nagyon kedves vagy!

   Törlés