2015. szeptember 12., szombat

Gombdíszek


Már annyit áradoztam a házi porcelángyurmáról, hogy akár rá is unhattatok, de én még mindig nem, úgyhogy ez a bejegyzés is erről fog szólni :-) Még egy tavalyi karácsonyi vásárban láttam óriási, fából készült gombokat, amelyekkel ott fenyőfát dekoráltak - akkor rögtön el is határoztam, a következő évben a mi fánkon is lesznek gombok. Persze a karácsony még arrébb van, és én még véletlenül sem kezdek el így szeptemberben készülődni rá, nem, neeeeem. Az őszt is ki kell élvezni, és még el sem készítettem a szokásos őszi ajtókoszorúnkat, tehát egyelőre a karácsony meg sem fordul(hatna) a fejemben. De azért azok a karácsonyi gombok mégis egyre többször eszembe jutnak, és arra gondoltam, azért lehetne egy főpróbát rendezni a gombkészítésnek, nem fenyődíszként, nem, neeeem, hanem csak mondjuk csomagdíszként. Elvégre egész évben bármikor adhatunk ajándékot, amin mindig jól mutatna egy extra méretű gomb - legalábbis abból indulok ki, hogy én szívből örülnék neki, közel sem csak karácsonykor.
Így aztán nem is sokat tétováztam a dolgon, nálunk szódabikarbóna és keményítő mindig van betárazva, úgyhogy összedobtam a porcelángyurmát a már leírt módon, és nekiláttam.

Kellő kihűlés után kinyújtottam a gyurmát:

 Két, viszonylag nagy fánkkiszúróval kivágtam a formákat (persze szélesebb szájú bögre-pohár-üveg is megteszi):

A gombok belső peremét poharakkal formáztam meg - ezeket egyszerűen csak a gyurmakörökre nyomtam, persze nem nagyon, csak hogy a körvonal meglegyen.


A gomblyukakat filctollkupakkal és szívószállal lyukasztottam ki.

Sütőpapírral ellátott sütőlapra sorakoztattam a gombokat, és 50 fokos sütőben másfél órát szárítottam őket, néha meg-megfordítva, hogy a gombok mindkét oldalát érje a hő.

Miután kihűltek, fehérre és világosbarnára festettem a gombokat.

És persze volt, amelyiket ki is mintáztam, hogy ne legyenek teljesen egyformák.

És ezután már csak a főpróba volt hátra: teszteltem, hogy mutatnak a legegyszerűbb, legolcsóbb barna csomagolópapíron - és úgy érzem, nagyon is jól... őszintén szólva alig várom már, hogy egyszer majd a karácsonyfára is... :-)
18 megjegyzés:

 1. Milyen fantasztikus ötlet!!! Nagyon kreatív vagy!!!:o)))

  VálaszTörlés
 2. Ma éjjel végignéztem az őszi dekorációidat :)))))
  Nagyon várom az idéni ajtódíszedet is 😊!

  Addig is köszi a mai ötletet , fenséges! !!!


  Én sem gondolok még karácsonyra, neeeeeem!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem is szabad, neeeem :-) :-)

   Holnap érkezik az idei ajtódísz :-)

   Törlés
 3. Csodálatosan szép lett! Annyira ügyes vagy! Imádom a blogodat!

  VálaszTörlés
 4. Zseniáááááális!!! Már beindult nekem is a fantáziám, köszi az ötletet.

  VálaszTörlés
 5. Nagyon tetszik!Ez ki kell próbálni:)

  VálaszTörlés