2015. július 1., szerda

Halacskák strandhangulatban, házi porcelángyurmából


A strandhangulat továbbra is nagy kedvencem, és láthatóan nem csak nekem - így nemrég fájó hiányát éreztem néhány kék-fehér csíkos díszhalnak, amelyekhez hasonlóakat úton-útfélén látok fellógatva. És mivel továbbra is úgy vagyok vele, hogy amit lehet, elkészítek házilag, töprengeni kezdtem, milyen alapanyagot válasszak  a saját halacskáimhoz. A legjobb persze az lett volna, ha fából eszkábáltam volna össze őket, de azért ez némileg meghaladja a képességeimet, úgyhogy valamilyen más megoldásban gondolkodtam. Ekkor jutott eszembe a házi porcelángyurma, amiről már sok-sok bloggertárs írt részletes bejegyzéseket, és én is lementettem magamnak a receptet, de eddig még nem vettem elő. Valószínűleg azért, mert olyan brutálisan soknak tűnt az egész bögre szódabikarbóna - utólag viszont már tudom, hogy butaság volt ezért ellenállni. Biztos, hogy még sokszor fogunk készíteni házi porcelángyurmát, mert gyönyörű, csillogóan hófehér a massza, amivel öröm dolgozni, és egészen tartósan keményre szárítható, így dísztárgyak készítésére is alkalmas.

A házi porcelángyurma általam használt receptje erről a blogról származik, és tökéletes. Ha még részletesebb leírásra lenne szükségetek, nézzétek meg a linken (vagy a neten bárhol, rengeteg helyen fent van), én csak röviden írom le - de így is nagyszerűen működik.

Házi porcelángyurma

Egy láboskában keverjünk össze 1 bögre szódabikarbónát, 1/2 bögre kukoricakeményítőt és 3/4 bögre vizet. Tegyük fel főni alacsony lángra, kevergessük, míg be nem sűrűsödik. Ha már nehéz tovább keverni (vagy egy kupacba összeáll, ez kb. öt perc), így forrón tegyük a masszát egy darab alufóliába, csomagoljuk be, és így hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, elkezdhetünk dolgozni vele.

Én 3 dl-es bögrét használtam a méregetéshez, ebből szép rendes mennyiség lett (kb. egy fél sárgadinnyényi adag), de nyugodtan lehet 2 dl-es csészét, vagy bármit használni, mert csak az arányokat kell követni, azaz 1 - 1/2 - 3/4.

Szárítás: lehet levegőn is szárítani a gyurmát, de én inkább sütőben keményítettem, 75 fokon, résnyire nyitott ajtóval, mindkét oldalon fél-fél órát.


És akkor vissza a halacskákhoz :-)

A gyurma tehát elkészült, és csinos kupacban várta a felhasználást:





 A masszát kinyújtottam, kb. 8 mm vastagságúra:





 Majd egy késsel halformát vágtam ki belőle.





 A kivágott halacskák széleit simára formázgattam:





A farokuszonyokra csíkokat nyomogattam, majd egy szívószállal kiyukasztottam.





A fentieknek megfelelően kiszárítottam a halakat a sütőben. Kihűlés után mindegyik halra négy csík celluxot tettem, köztük egy-egy sávot üresen hagyva:





A szabadon maradt csíkokat pedig világos- és sötétkék akrilfestékkel kitöltöttem.





Száradás után lehúztam a celluxokat, majd egy darabka csiszolópapírral alaposan átdörzsöltem a kék csíkokat:






Végül fekete alkoholos filccel megrajzoltam a szemeket, nyomtam rájuk egy hevenyészett pecsétet, és spárgát kötöttem a lyukakba.


Kész. :-)









































6 megjegyzés:

  1. Szép napot!

    Nagyon formás halacskák lettek :)
    Több helyen lehet kapni kilós kiszerelésben is szódabikarbonát. Kb. 285 Ft kilója :) (Webáruházakban is kapható.)
    Jolly Joker nálunk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök, hogy tetszenek :-) Hát ez az, valamiért abban a tévedésben voltam, hogy egy bögrényi nem olcsó, közben meg mennyire az... azóta már háromszor készítettem új adagot, szuper dolog ez :-)

      Törlés
  2. Sziasztok! Szódabikarbónából melyiket használjátok?? mert van az étkezési, meg amit csak háztartási tisztításra javasolnak. köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, erre a célra mindkettő alkalmas. Nekem az a tapasztalatom, hogy nagy kiszerelésben, ezért jó áron a háztartási célút lehet inkább kapni. De már mindkettőből csináltam ilyen gyurmát, és ugyanolyan jók!

      Törlés
  3. Sziasztok ! Ez a pecsét honnan szerezhető be? Köszönöm válaszotokat előre is Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Orsi! Az enyém innen származik: http://opitec.hu/index.php?tm=548403

      Törlés