2015. május 20., szerda

Gipszöntő forma PET-palackokból


Nemrég egy közepes adag gyerkőc gyűlt össze nálunk, és persze ők tudják, amit tudnak, tehát egyből azzal kezdték, "mit készítünk ma?" Ilyenkor nyilván valahogy egyáltalán semmi sem jut eszembe, tehát nézek butusul, és felteszem a legjobb időnyerő joker-kérdést, azaz "mit szeretnétek csinálni?"
Ez persze 50-50 %-ban sül el így vagy úgy, mindenesetre most némi tanakodás után a gyerekek azt mondták, öntsünk gipszet, mert azzal technikaórán aránylag ritkán futnak össze. Ezen a ponton kicsit lehervadtam, mert bár büszke tulajdonosa vagyok néhány igazán pöpec gipszkiöntő formának, ezek egy részét csinos karácsonyi angyalkák teszik ki, aztán van köztük számos csodás húsvéti forma, a maradék pedig őszi témájú, sünös-almás-faleveles - tehát nem tudtam kárhoztatni a gyerekeket azért, mert kissé lógó orral vették tudomásul a lehetőségeket. És ekkor, ekkor - mert az igazán jó ötletek olyan váratlanul érkeznek, mint a nagy szerelmek - bevillant, hogy hohohó! (mármint nem télapós ötlet, hanem csak jó) hiszen van nekünk eltéve pár PET-palackunk, amelyek a garázsban várják a szelektívkuka-szállító autót, és ezeknek az alja tulajdonképpen igazán használható lenne, hiszen... no de mindent idejében, először következzenek a képek :-) Hozzá kell tennem, ezek a gyerekek tudják a dörgést, mert mindig türelmesen megvárták, hogy a fotók elkészüljenek - ezért nem lehetek nekik eléggé hálás. 

Tehát a palackok a legszimplább PET-flakonok voltak, ásványvizes satöbbi:

A palackok alját sniccerrel levágtam - ezt szigorúan én, hiszen rendkívül éles és megcsúszhat a műanyag felületen. A lényeg, hogy érdemes arra figyelni, hogy egyes palackok alsó része hamar elkezd visszakeskenyedni, ezért ez alatt érdemes elvágni a műanyagot, hogy a megkeményedett gipszet ki tudjuk nyomni a formából.

Tehát a levágott palackaljak:

Ezen a ponton már azért látszik, hogy a palackok alja gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy virágforma - a gyerekek nagyon lelkesen vették a fordulatot, hogy a kiürült vizesflakonokból szuper virágos gipszöntőformát varázsolunk :-) 
Kikevertük a gipszet. Őszintén szólva én a legeslegegyszerűbb gipszet használom, ami az áruházak barkácsrészlegén kapható - igaz, hogy ez villámgyorsan keményedik, és nagyon gyorsan kell vele dolgozni, ellentétben a kreatív célú gipszekkel, viszont sokkal-sokkal olcsóbb, néhány száz forintból hatalmas mennyiséget készíthetünk.
És az, hogy gyorsan keményedik, egy csapat izgatott gyerek között kimondottan előnyt jelent :-) tehát onnantól kezdve, hogy a formákba beöntöttük a gipszet...

 
... addig, hogy kinyomhattuk a palackaljakból a megkeményedett formákat, kibírható mennyiségű idő (egy uzsonnányi) telt el.

A gipszformákat ezután lefestettük akrilfestékkel:

Majd különféle zöld árnyalatú filcanyagokból leveleket vágtunk ki...

... amelyeket a formák aljára ragasztottunk (ehhez nagyjából bármilyen ragasztó jó).

A befejezéshez színes filcből kivágtam több kört, amit a gyerekek a virágok közepére ragasztottak - de a legzajosabb sikert néhány apró fakatica aratta, amelyekkel boldogan egészítették ki az összképet. :-)

Hozzá kell tennem, mindegyik kis vendég egytől egyig az anyukájának szánta a gipszvirágot - ez igazán jó érzés volt.


Azért összeraktuk egy csokorba is a virágokat, és rögtönöztünk néhány spontán jelenetet szerelmes, levélíró és alvó katicákról is :-)


A műanyag palackok tehát olyan jól vizsgáztak gipszöntő formaként (ráadásul újra fel is hasznáhatóak újabb és újabb alkotásokhoz), hogy egészen biztosan sokszor vesszük majd még elő őket - a belőlük készült virágforma nagyon jó ajándékötlet lehet, de egy esős délutánon is igazán kellemes program...
11 megjegyzés:

 1. Hát ez fantasztikus nagyon ötletes.A létrás katica...cuki:)

  VálaszTörlés
 2. A plédes katica is nagyon cuki...és természetesen a Csapatotok is! :)

  VálaszTörlés
 3. Szuper!
  Egy kicsit erősebb mágnessel akár hűtőre is tehető.......

  VálaszTörlés
 4. Kedves Évi! A Gipszkorszak Alkotó Játszóház is üdvözli az ötletet. :-))))

  Ágnes

  VálaszTörlés
 5. hejjj, de megmelegedett a szívem ettől a színes alkotásoktól!!! :) nagyon-nagyon tetszik! <3

  VálaszTörlés
 6. Nagyon jó ötlet!
  (Egyébként gipszöntő formát gyurmából is lehet csinálni)
  Gyönyörűek lettek, nagyon aranyosak!

  VálaszTörlés
 7. Szia!

  Ma megcsináltam a fiaimmal ezt az ötleted(is), írnék róla a blogunkon.(elem29.blogspot.com), persze leírom, hogy tőled van az ötlet, ha nem gond.
  Meli

  VálaszTörlés
 8. its great idea! I told about you in my blog.

  VálaszTörlés
 9. Szia!

  Egy kis cmc tapétaragasztót (olcsó és vízalapú) ha keversz a gipszbe akkor a kötési időt tudod hosszabbítani és tovább lehet vele dolgozni (öntögetni a formába stb.) A festés és a díszítés minőségét nem befolyásolja az anyag . Érdemes megpróbálni mert az aprólékosabb vagy összetett formáknál előnyös és hasznos ez a tulajdonság.

  VálaszTörlés