2015. február 24., kedd

Tyúkok az asztalon


Ennek a bejegyzésnek először azt a címet akartam adni, hogy "Egyszerű tyúkok", de aztán határozottan úgy éreztem, lennének ötletem arra, kiknek kellene inkább birtokolni ezt a címet, úgyhogy inkább átgondoltam a dolgot :-) De azért ezek a tyúkocskák tényleg csodálatosan egyszerűen elkészíthetőek, mivel meglehetősen minimalista jellegűek - lényegüket leginkább kedvenceim, a gyönyörűséges mintás papírok adják, ezek nélkül félkarú óriások lennének, akárcsak a nemzet Széchenyi szerint, bár ő kétségkívül más párhuzamra gondolt. 

A mintás papírok mellett kell még a tyúkocskákhoz vastag kartonpapír, amit még éppen tudunk vágni ollóval is - én régi dossziéhátlapot használtam erre a célra. Szerencsére a barátaim lelkesen hordják ezeket hozzám, ők örülnek, mert nem kell kidobniuk, én örülök, mert felhasználhatom, tehát mindenki boldog :-) 

Fogtam hát a vastag kartonpapírt, és rajzoltam rá egy nagggyon duci, de eléggé elnagyolt tyúkocskát:

 Kivágtam egy jó erős ollóval:


 Kikészítettem a mintás papírokat - ez csak egy félmondat, de ha tudnátok, mi van mögötte... lapozgatás, gyönyörködés, nézegetés, ízlelgetés, újra lapozás, egy kis papírsimogatás, szaglászás (ezt is muszáj!), újra végignézegetés, elhatározás, hogy egyikbe sem vágok bele, összecsukás, elmenés, erőt vevés, visszatérés, végiglapozás... nem egy egyszerű folyamat, higgyétek el nekem :-)

Szóval, végül hármat csak kiválasztottam, nagy nehezen:

 A kartontyúkocska egyik oldalát nagyon alaposan bekentem papírragasztó stifttel, majd ezt a ragasztós oldalt a mintás papír fehér felére fektettem.

 Jól lenyomogattam és átsimogattam, hogy a kétféle papír összetapadjon. Kicsit hagytam száradni a ragasztót, majd a kartonpapír mentén újra körbevágtam a tyúkformát.

Ezzel az egyszerű módszerrel elkészítettem még két tyúkocskaformát:

Hogy fel lehessen állítani a madárkákat, egy háztartási papírgurigából levágtam egy csíkot (azaz egy karikát), ezt is bevontam mintás papírral, és a karikára két nyílást vágtam - ebbe gondoltam beleültetni a tyúkocskákat.

Ezután már csak bele kellett helyeznem a nyílásokba a madarakat, és ezzel el is készültek. Annyira tavaszi-húsvéti hangulatot árasztanak, hogy nehéz elfogadnom, hogy még egy kicsit várni kell az ünnepre - biztosan ez is mintás papírok miatt van :-)

13 megjegyzés:

 1. A papírkiválasztás folyamatának a leírásán igen jót nevettem. Teljesen magamra ismertem. Én is ugyanezt csinálom. :)

  Anikó

  VálaszTörlés
 2. Juhéj, örülök, hogy nem csak én vagyok "fura" :D:D:D - ugyanis detto így viselkedem a papírozásnál.... erről pedig az jutott eszembe, hogy tároljátok az évek alatt összegyűlt...... soksokmindent? már próbálkoztam mindenféle szortírozással, szelektálássla, csoportostással, de mindig az a vége, hogy egy naaagy dobozban van minden, és mikor keresgélek, secperc alatt kutyulódnak...
  A tyúkocskák aranyosak:), egyből tavaszi hangulatom lett ebben a szürke, esős, nagyonőszi időben.....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hááát, én is mindig szortírozok-pakolok, aztán a vége, hogy minden egyben van :-) Nemrég kaptam mondjuk sok-sok többféle méretű kartondobozt, most ezekben tárolok majdnem mindent, az oldalára felírom, mi van benne, így egész jól tartható a rend, kivéve, ha elkap az ihlet, és mindent egyszerre pakolok ki :-) Szóval a kreatív gondolkodás egyet jelent a nálam a rendetlenséggel, de otthonos és jó rendetlenséggel...

   Törlés
 3. gyönyörűek a papírjaid,
  nos nem tudtam ellenállni, és gyártottam egy saját prototípust...nem lett olyan mint a tied, ami nagyon tetszett, nem tudom, mi az oka
  http://mindenfleamilyetnkzmveskedtem.blogspot.hu/2015/02/tik.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem pedig nagyon hasonlítanak, le sem tagadhatnák egymást! :-)

   Törlés
 4. Válaszok
  1. Én kérhetnék sablont, nekem a rajzolás nem megy. :) Köszönöm

   Törlés
  2. Én is szabadkézzel rajzoltam, így sajnos nincs sablonom hozzá... de azért úgy szeretnélek biztatni, hogy vágj bele, biztosan sikerülni fog! És ha más formájú lesz a tyúkocska, az is éppen annyira szerethető :-)

   Törlés