2015. február 25., szerda

Tündérház


A Csingiling-filmek harmadik részében először teremtődik kapcsolat ember és tündér között, és persze ebben is a temperamentumos kis barkácstündér keze van. Csing úgy ismerkedik össze egy kislánnyal, hogy véletlenül bezárja magát egy zabpelyhes dobozból készített tündérházba - ez a házdolog már akkor nagyon megtetszett nekem, és még a mozi sötétjében arra gondoltam, a legszívesebben rögtön hazamennék készíteni egyet... de otthon végiggondoltam a dolgot, és rájöttem, hogy ez nem is annyira egyszerű, különösen miután végigböngésztem a netet. Csodálatosan szép tündérházakat láttam - csak keressetek rá a "fairy house" kifejezésre, és garantálom, hogy éppen annyira el lesztek bűvölve, mint én voltam. Persze ettől csak még inkább megfutamodtam a feladat elől, mert tudtam, hogy olyan fantasztikusan szép, kőből kirakott, mohával díszített, lépcsősorral-faajtóval kiegészített, tökéletesen realisztikus gyönyörűségeket biztosan nem fogok tudni készíteni, mint amiket láttam. Ezért aztán a dolog ennyiben is maradt, évekre...
Mostanában viszont megint elkezdett bennem motoszkálni a dolog, és persze ebben is a gyerekek keze van - a Kisebbik fiú létére ugyanis nagy tündérrajongó, és egy ideje kitartóan mondogatja, hogy milyen jó lenne nekünk egy tündérház, és kitartóan sorakoztatja az érveket a tündérházépítés mellett - és ha azt mondom, kitartó, azalatt azt értem, hogy NAGYON-NAGYON KITARTÓ. :-) Szóval végül nekifutottam gondolatban a kidolgozásnak. Tudtam, hogy néhány alapvető követelmény van a tündérházzal kapcsolaban, azaz
- nem szeretnék semmit sem venni hozzá pluszban, ami itthon van, abból kell kijönnie
- játszható legyen, tehát hordozható, strapabíró és kívül-belül használható
- férjen bele néhány órába az elkészítése, mert ennél többet most nem tudok rászánni
- tényleg hasonlítson egy tündérházra, tehát legyen benne valamennyi kerekség és csúcsosság :-)

Mindezt nem volt olyan könnyű közös nevezőre hozni, de aztán valahogy mégis összeállt a dolog, és a legfontosabb, hogy a kis célcsoportom boldog volt a végeredménnyel, és még mindig egyben is van, mármint a tündérház :-)

A legnehezebb kérdés persze az volt, miből legyen maga a ház, és hogy állítom elő azt a bizonyos csúcsos tetőt, ami igazából akkor lett volna ideális, ha egy egy hatalmas harangvirág fejét tudom rábiggyeszteni az alapra... de végül is lett kompromisszum a kérdésben, és akkor nézzük is lépésről lépésre, hogy hogyan :-)

Magát a házat végül egy kiürült mosószódás dobozból készítettem el, mivel ez erős, vastag és strapabíró, ráadásul henger alakú, ami tökéletesen megfelelt a tündérházas elképzeléseimnek.

Mivel a játszhatóság alapkövetelmény volt, úgy döntöttem, a ház félig zárt, félig nyitott lesz - így előről rendes ház külseje lesz, hátul viszont hozzáférhető lesz a belseje. Ezért sniccerrel kivágtam két részletben a doboz hátsó falát, mint ahogy a képen is látható.

A kétrészes kivágás oka az volt, hogy emeletessé akartam tenni a házikót, így a középső részbe egyszerűen behelyeztem a doboz korábbi tetejét. Kicsit belenyomogatva tökéletesen szilárd és elmozdíthatatlan lett, abszolút stabil padlót szolgáltatva a második szintnek.
Mivel teteje így nem maradt a doboznak, levágtam a második emelet fölötti papírcsíkot, erre már nem volt szükség.
A dobozt ezután akrilfestékkel kívül-belül barnára festettem.


 


 Következhettek az ablakok: barkácskéssel kivágtam a két ablakformát, kicsit lecsiszoltam a széleket, majd sárgára festettem az ablakok széleit.

 Az ablakokon belülre pöttyös anyagot ragasztottam függönynek - az anyagot középen függőlegesen bevágtam, így el is tudtam kötni a két függönyszárnyat.

A házikó alsó és felső részére füvet és kúszónövényeket festettem - ez volt a kedvenc részem :-)

A ház alapja ezzel elkészült, jöhetett a tető. Ehhez első lépésként kartonból hajtottam egy tölcsért (ehhez egy nagyobb méretű negyed kört kell kivágni), amit celluxszal körbetekertem. 

A tölcsért alaposan beragasztóztam papírragasztó stifttel, majd három rétegben körbetekertem zöld krepp-papírral. Fontos, hogy betekerni úgy kell, hogy ne kövessük a tölcsér ívét, azaz a krepp-papírt csak a tölcsér alján tekerjük körbe - így először csak mint henger veszi körbe a tölcsért. Ezután elvágtam a krepp-papírt, és a felső részét megtekertem - így rásimul a tölcsérre, viszont a tetején megmarad egy vastagabb, jól formázható túllógó papírrész. Ezt jól megtekergettem, kicsit vágtam is belőle itt-ott - míg végül kialakult egy kunkori szárrész a tölcsér végén.

Következhetett a tölcsér alá kerülő virágrész - ehhez filcből kivágtam egy virágformát, majd még ragasztottam rá négy további szirmot.

A tölcsér alját végig bekentem forró ragasztóval (ragasztópisztoly segítségével), és rányomtam a virágformára. Vágtam egy picike virágot még, aminek a közepét kivágtam, és a kunkori szár végére ragasztottam.

Az így kialakult virágtetőt a házikóra ragasztottam:

Úgy éreztem, még hiányik valami, egészen pontosan némi kerítés - ehhez előkészítettem az utolsó, nyárról megmaradt fagyispálcikákat.

Az íves pálcikákból hármat-hármat az egyenes darabokra rögzítettem pillanatragasztóval, majd a két kerítéselemet világosbarnára festettem, és persze ezekre is ráfestettem a füveket és a kúszónövényeket.
A házikó falába vágtam két nyílást, ezekbe beleragasztottam a két kerítéselem végét - ehhez is a pillanatragasztó a tökéletes megoldás.
Utolsó lépésként néhány pici papírpillangót és katicát ragasztottam ide-oda, valamint készítettem egy táblát a kerítésre. Ennek a szövegét a fent említett Csingiling-filmből vettem, így angolul van, de  egyrészt a kicsik ragaszkodtak az autentikus írásmódhoz, másrészt nem igazán lehet ezt ilyen röviden és frappánsan megfogalmazni magyarul - de így legalább a külföldi tündérek is megtalálják a kisházat :-)

A mi tündérházunk ezzel el is készült. A berendezést a kicsikre bíztam, így bár a minimalista stílust követi, mégsem emelhet panaszt egy kerti vendég sem: van benne faágszeletből készült asztalka, makk-kupak székek, babérmeggylevélből készült ágy, pici vödör és kanna - az átutazó tündérek vélhetően minden kényelmet megtalálnak benne, amire csak szükségük lehet...

Persze rögtön a kertben is kipróbáltuk, hogy mutat majd helyén, de azért a végleges kihelyezéssel várunk, amíg kitavaszodik, és persze akkor is majd esővédett helyre kell tennünk - de ha olyan szerencsém lenne, hogy átutazó tündér lennék, azt hiszem, boldogan időznék a mosószódás dobozból készült tündérházban....
 


10 megjegyzés:

 1. Hát ez valami hihetetlenül aranyos lett! A Csingiling meséket én is nagyon szeretem, és az ominózus harmadik rész, amit te is említettél nagy kedvencem. Mikor megnéztem én is szerettem volna tündérházikót építeni (oda vagyok értük), de egyelőre még nem szántam rá magam. Talán a te hatásodra meg fog jönni hozzá a kedvem és tavasszal már én is készítek egy saját tündérházikót :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szívből biztatnálak, olyan jó érzés készen látni, és én is szívesen megnézném a végeredményt, hátha ez is inspirál egy kicsit az alkotásra :-) A Csingiling-filmek rám folyton olyan hatással vannak, hogy rögtön nekilátnék készíteni valami tündéres dolgot, te nem szoktad így érezni? :-)

   Törlés
 2. Fantasztikusan csodálatos, odáig vagyok érte!

  VálaszTörlés
 3. Hihetetlenül kedves ötleteid vannak! :) :) csodállak érte :)

  VálaszTörlés
 4. Fantasztikus ötlet, a megvalósítás pazar, a türelmedért pedig le a kalappal.. hogy még olyan részletekre is figyelsz, mint a kis függönyök elkötése :) Az ennyire aprólékos munka engem legalább annyira kikészít, mint amennyiben ámulatba ejt, de egy nagyobb dobozból, nem lehetetlen ,hogy nekiállok (vagy egy komplett lakóparknak a nálunk mérhetetlen mennyiségben található pelenkásdobozból).

  VálaszTörlés
 5. Szia! Tényleg meseszép! Ezt a féle mosószódát hol lehet venni? Én eddig csak zacskósat láttam. Köszi, Timi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Timi, a Mannánál lehetett kapni korábban (de talán még most is)!

   Törlés
  2. Köszönöm!

   Törlés