2015. február 27., péntek

Pipacskoszorú


Igaz, még tavasz sincsen, de nemsokára itt lesz, és onnan már csak egy ugrás a nyár... gondolatban gyorsan telik az idő :-) A nyár egyébként arról jutott eszembe, hogy kaptam néhány tekercs krepp-papírt, pirosat, sőt, nem is sima pirosat, hanem igazi pipacspirosat. Ahogy ránéztem, rögtön láttam magam előtt a hozzánk vezető bekötőutat, amit nyáron mindig pipacsok szegélyeznek - és annyira kedvem támadt ahhoz a sok-sok piroshoz, azaz készíteni valamint a piros tekercsekből, hogy szinte még mielőtt végiggondoltam volna a dologban a kihívást, már tudtam, hogy pipacskoszorút fogok készíteni. És azt is tudtam, hogy anyukámnak lesz ajándékba, mert ő nagyon szereti a pirosat, és nagyon jól fog menni az új piros pöttyös kerámiakészletéhez :-)
Így aztán pipacsokat készítettem. Sokat - ez volt a dologban a kihívás -, mert egy koszorú beborításához jó pár virágfej kell, és a "jó pár" nem egyjegyű szám... de hozzáteszem rögtön azt is, hogy a pipacskészítés igazán terápiás jellegű, felér egy hosszabb relaxációval, tehát igazából könnyen hozzáférhető módja a stresszmentesítésnek. 
A papírpipacsokat ráadásul nagyon egyszerűen el lehet készíteni - mármint nem igényel extra kézügyességet a dolog, csak némi időt, de egész gyorsan lehet vele haladni, és mondom, a megnyugtató bíbelődés megfizethetetlen, legalábbis szerintem. :-)

 Elsőként tehát amire szükség van a virágkészítéshez, az egy tekercs piros krepp-papír, egy olló, valamit középvastag fekete fonal (pl. hímzőfonal).

A pipacs közepét érdemes elsőként elkészíteni: ehhez a mutatóujjam köré tekertem kb. 25-ször a fonalat, majd az ollóval egy helyen átvágtam az összeset. Az így keletkező kis fonalköteget kettéhajtottam:

A piros krepp-papírból szirmokat vágtam ki. Úgy lehet a leggyorsabban haladni ezzel, ha a papírt sok rétegben összehajtjuk, és úgy vágjuk ki egyben a szirmokat. Nem kell semmilyen sablon vagy konkrét méret, az útszéli pipacsok szirmai is meglehetősen változó kinézetűek :-)

Fogtam egy szirmot, az aljára ragasztót kentem, és belehelyeztem a félbehajtott köteg fonalat.

Két további szirom alját beragasztóztam, és ezekkel teljesen körbefogtam fonalköteget.

Két további szirmot is a virág aljára ragasztottam, kicsit kihajtottam a szirmokat, és ezzel készen is lett az első virág.

Ezután már csak még további sokat kellett készíteni :-)

Amikor elegendőnek tippeltem a mennyiséget, előkészítettem egy koszorúalapot:

Majd egy ragasztópisztollyal felragasztottam a papírpipacsokat úgy, hogy az alapot teljesen eltakarják.


Végül már csak tesztelnem kellett felakasztva, hogy mutat a nyárias pipacskoszorú - nekem nagyon tetszett :-)15 megjegyzés:

 1. Gyönyörű! Jöhetne már tényleg az a jó idő...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Fú, már én is nagyon várom... mostanra elég lett a hűvösből :-)

   Törlés
 2. Ez de jó! Angliában eszméletlen menő lenne, itt november 11-én van az első Világháború végének az ünnepe, és ilyenkor olyan itt a pipacs (akár mű, akár igazi) mint otthon a kokárda. Mindenhol pipacs van, úgyhogy ettől tényleg készen lennének a britek!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, utána is olvastam nemrég ennek a hagyománynak, gyönyörű látvány a rengeteg pipacs olyankor, és gondolom, "élőben" lehet az igazi, amikor mindenfelé ezeket lehet látni....

   Törlés
 3. Gyögyörű! Az egyik kedvenc virágom a pipacs. Ezt biztosan megcsinálom. Köszönöm a leírást!

  VálaszTörlés
 4. Nagyon vidám!
  El kéne készítenem...

  VálaszTörlés
 5. Gyönyörű, nagyon tetszik! :)

  VálaszTörlés
 6. Ugyan csak nyáron lesz, de ez jó ötlet a nagynénim születésnapjára :)! Tetszik az oldalad új dizájnja!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Viszont már most érdemes akkor elkezdeni a virág gyártását :-) Köszönöm, de jó, hogy megírtad!!

   Törlés
 7. Tavaly készítettem először pipacs jelvényt november 11.- ére, s több helyszínen mi magyarok is emlékeztünk a béke első napjára, valamint a hősökre, akik a csatamezőn áldozták életüket. Az ünnep idén is meglesz. Ígéretet kaptam arra, hogy egyházmegyénkben, melynek Székesfehérvár a központja, november 11-én 11 óra 11 perckor megszólalnak a harangok. Gyertyával a kézben, pipacs kitűzővel a kabát gallérján megyünk el a legközelebbi emlékhelyre és meggyújtjuk a gyertyákat. Néhol kis műsor is lesz. Én Székesfehérváron, a Fekvő Katonánál tartok beszédet. Aki úgy érzi, van mire és van kire emlékeznie, tartson velünk. Jöjjön el hozzánk, vagy menjen el a legközelebbi emlékműhöz és gyújtson gyertyát november 11-én 11 óra 11 perckor.

  VálaszTörlés