2014. november 17., hétfő

Díszgömbök kottapapírból


Tudjátok, hogy megszállottan rajongok a különféle mintalyukasztókért, és büszkén mondhatom, egész jó kis gyűjteményem van már ezekből, mert mindenféle ünnepre ilyeneket szoktam kérni. A készlet legújabb darabja egy kör alakú mintalyukasztó, ami szépségesen nagy köröket (7,5 cm) tud vágni, és amiről már évek óta ábrándozom... hiszen annyiféle célra lehet használni egy ilyet, a lekvárosüveg-címkétől kezdve a különféle csodás papírdekorációkig. Sok évvel ezelőtt megpróbálkoztam egy álomszép papírgömb elkészítésével, amihez sok egyforma szabályos körre volt szükség - de a végeredménnyel nem voltam maradéktalanul elégedett, mert ennyi kört nem tudtam szépen kivágni. No de most! :-) Elővettem a régi jegyzeteimet, és újra megpróbálkoztam a gömb elkészítésével - ez most olyan gördülékenyen ment a lyukasztó segítségével, hogy rögtön kettőt gyártottam le, majd újabb kettőt a kicsikkel együtt is - sokkal gyorsabban ment, mint a legelső próbálkozás alkalmával, úgyhogy az egész család tele lett sikerélményekkel. :-)

A papírgömb anyagául az egérrágta kottapapír-készletemből használtam fel néhány lapot:


 


Egy közepesen vastag kartonpapírból vágtam egy kört, a kottapapírból pedig 20 darab ugyanakkora kört.


 


A kartonpapír körből elkészítettem a hajtássablont, a következőképpen. Elsőként félbehajtottam a papírt:


 


Szétnyitottam a papírt, majd a kör alsó részét felhajtottam a vonalig.

Ezután az egészet így, ahogy volt, félbehajtottam.

Újra kihajtottam az egészet, és az alsó behajtást megint elvégeztem.

Végül jobbról és balról is behajtottam hasonlóképpen a papírt, a középső hajtásvonalig.

Kihajtottam a papírt, ezzel el is készült a hajtássablon. Rátettem a sablont egy kottapapír körre úgy, hogy pontosan fedje - majd a sablon hajtásai segítségével a kottapapír széleit behajtottam.

Kivettem a sablont a kottapapírból. Ezzel a módszerrel meghajtottam mind a 20 db kottapapír kört:

A háromszögeket elrendeztem úgy, ahogy a ragasztás sorrendjéhez kell, tehát 10 darabot egymás mellé, egy csíkban, 5-5 darabot pedig kör alakban.

A csíkkal kell kezdeni: a képen látható módon összeragasztottam a háromszögek szélet.

 Amikor a tíz darabot összeragasztottam így csíkban, a két legszélsőt is egymáshoz ragasztottam, így egy gyűrű alak jött létre.

Jöhetett a két öt darabos elem: ezeknek a részeit körben ragasztottam egymáshoz, így egy csúcsos alakzat jött létre.

Ezt a gyűrű alakú csíkra ragasztottam, a szabadon lévő fülecskék segítségével.

 Végül már csak az alsó részt kellett a középső elemre ragasztani, és ezzel el is készült a gömb. Leírni persze tízszer hosszabb, mint ahogy a valóságban történik - az első darab után az egész már nagyon gyorsan megy.

A gömb tehát elkészült:

 Az egyik fülecskét kilyukasztottam, és egy szalagot fűztem át rajta, amire masnit kötöttem.

De persze fellógatva mutat a legjobban... a gyerekek is rögtön kedvet kaptak hozzá. Sajnos az övékét nem tudom megmutatni, mert ajándékba készültek, és akik kapják, azok olvassák a blogot, de a lényeg, hogy az ő gömbjük elemei nem kottapapírból készültek, hanem fehér kartonköröket vágtam ki nekik, amire karácsonyi képeket rajzoltak - így aztán tüneményes gyerekrajzos ünnepi gömböket gyártottak. :-)
7,5 cm-es körök felhasználásával egyébként egy 14-15 cm-es átmérőjű gömb lesz a végeredmény, tehát igazán nem kicsi darab, és igazán látványos.

Még egy fontos gyakorlati dolog: noha a kottapapír nem túl vastag, a gömb szerkezetéből adódóan az egész rendkívül stabil és kicsit sem sérülékeny - gyakorlatilag bármilyen papírból elkészíthető.
Közeledik... :-) 

 


23 megjegyzés:

 1. Szép munka! Nagyon tetszik.

  Réka

  VálaszTörlés
 2. Imádom a kottapapírt!!! Ezek a gömbök pedig csodálatosak lettek. Egyenlőre úgy vagyok vele a leírás alapján, hogy nem nagyon merem bevállalni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj, pedig nem ez volt vele a célom :-) Hidd el, nagyon egyszerű elkészíteni (utólag nem is fogod elhinni, mennyire az), azért írtam le ilyen részletesen, hogy minden egyértelmű legyen. De csak biztatni tudlak, ha fontolgatnád, hogy belevágsz, 100 %, hogy menni fog, egyszerűbben és gyorsabban, mint gondolnád!

   Törlés
  2. Nagyon jól leírtad, de inamba szállt a bátorság. Én egyenlőre megragadtam az ilyen egyszerű dolgoknál kotta ügyben: http://superwomanatwork.blogspot.sk/2014/11/karacsonyi-kihivas-2-zenei-tematikaju.html

   Törlés
 3. Megint nagyon kreatív alkotás született! Először azt hittem, hungarocell golyóra tűzöd fel őket. Fantasztikusan egyedi!! Gratulálok!
  És már régóta írni akartam, hogy mennyire élvezem, hogy minden napra jut egy bejegyzésed - ha mégse, elvonási tüneteim vannak (-:

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, Kinga, nagyon-nagyon jólesik :-)

   Törlés
 4. Jujj, jajj, elbűvölő! Imádom a szabályos testeket, és kottából külön varázsa van. Ez egy "füles" ikozaéder, bár tudom, így nagyon lesújtó-szárazon hangzik. Lám, a matematika is tud szép lenni. :) Bolhavár

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, örülök, hogy így tetszik :-) Hiszek neked, hogy ez az, bár nem hangzik rokonszenvesen, de ezt valószínűleg csak én érzem így, a matematikával kapcsolatos ellenérzéseim miatt :-)

   Törlés
 5. Nagyon jó,imádom!!Te szeretetted meg velem a kottapapírt!Hol szoktad beszerezni? :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én kaptam egy jó nagy adagot még évekkel ezelőtt, amit megrágtak az egerek egy padláson, de nem engedtem kidobni, mert rengeteg használható rész maradt benne - azóta is ezt élem fel :-)

   Törlés
 6. Wow, what a fantastic tutorial! I have never seen something look so wonderful out of paper. Thank you!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thank you for your kind comment! I hope this post could be a really useful step-by-step tutorial, and you will find very easy to make these paper balls.

   Törlés
 7. Csodaszép lett, sajnos már az elején elvesztettem a fonalat, így ez számomra elkészíthetetlenné vált. Nagyon sajnálom, mert nagyon tetszik, olyan antik darabka lett,gyönyörűséges! köszönöm: Zsuzsa

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Zsuzsa, kérlek, írd meg, hol vesztetted el a fonalat, segítek! Én rendkívül részletesnek éreztem a leírást, ha nekikezdesz a gyakorlatban, szerintem gördülékenyen fog menni, de mindenképpen írd meg, mi volt homályos, és kiegészítem!

   Törlés
  2. Amikor elveszítettem a fonalat, csak a képeket néztem végig, most, hogy átolvastam a leírást is hozzá, mindjárt jobban megvilágosodott, el fogom készíteni, szerintem menni fog! Talán a hétvégén lesz rá időm. köszönöm Levendulalány :-)))))

   Törlés
 8. Szia,
  meg tudnád mondani, h. hol vetted a kör lyukasztódat?
  köszi, Andrea

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Andrea! Kérlek, hogy írj egy mailt a pereceslevendula@gmail.com címre, köszönöm!

   Törlés
 9. Nagyon tetszik!! Lehet, hogy még nálam is kipróbálásra kerül? :)

  VálaszTörlés
 10. Szia!
  Nagyon elegánsak a gömbök! A papírral kacsolatban lenne egy praktikus kérdésem - zenészként szentségtörésnek érzeném, ha én is valódi kottapapírt darabolnék, még ha egérrágta is, nem vinne rá a lélek... milyen vastag volt az a papír, amit használtál? Egyáltalán, számít milyen a papír tartása? Azon gondolkodtam, hogy veszek drapp-bézs színespapírt és arra másolok rá valamilyen kottát (amivel kiküszöbölhetőek az üres, ötvonal nélküli, vagy a 3 versszaknyi szöveges részek, bár a változatosság gyönyörködtet), hasonló antik hatása lenne talán, mint a régi papírnak. Szerinted fénymásoló papír vastagsággal is megoldható? Ami egyébként a legjobban tetszett kottapapír témakörben, az a tavaly karácsonyi kottapapír csíkokból sprágával összekötött/forgatott díszgömb volt. Rém mutatós, jópofa ötlet! Készül is majd belőle egy adag karácsonyi meglepetésnek :) Előre is köszönöm a segítséget! - Emese

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Emese! Köszönöm, örülök, hogy tetszenek :-) Én abból indulok ki, hogy az egérrágta-egérmegtisztelte kottát a legtöbben kidobnák, így talán még kap egy újabb lehetőséget egy másik életre, de megértem a te szempontodat is teljesen. A papír tartása szerintem itt kevésbé számít, mert a gömb szerkezete annyira stabil, hogy egy vékonyabb (pl. fénymásoló) papírból is működik, csak azért nem ajánlanám elsődlegesen ezt , mert az elemek összeragasztásakor esetleg meggyűrődhet a vékony papír, és az levon valamit az esztétikai értékből. Az én papírom vastagságban kb. félúton van a fénymásolópapír és egy sima scrapbook-papír között, tehát a vékony mezei papírnál egy kicsit vastagabb, és szerintem ez az ideális papírtípus ehhez. De tökéletes lehet az iskolai famentes rajzlap is, annak is éppen elegendő a tartása, és arra is jól tudsz fénymásolni. Viszont most már le fogom teszteni a mezei fénymásolópapírt is, beletetted a bogarat a fülembe :-)

   Törlés
 11. Szia! Jajj, nem azért mondtam ám - egérrágás esetén különben is környezetvédő újrahasznosításnak számít :) Köszi a papíros javaslatokat, a famentes rajzlap jól hangzik. További kellemes kreatívkodást! - imádom nézegetni itt a jobbnál jobb ötleteidet. - Emese

  VálaszTörlés