2014. október 1., szerda

Őszi tobozmanók


Múltkor a Nagyobbik egy kupac nagy méretű, szépséges tobozzal érkezett haza egy kirándulásból, és rögtön hozzátette, ezekből tobozmanókat kell készíteni. Hát ha tobozmanókat, akkor azokat, mondtam erre én, de azért elgondolkodtam azon, nem kellene-e egy kicsit alaposabban definiálni ezt a fogalmat - ám a Nagyobbik ezzel már nem foglalkozott, mert neki éppen valami izgalmas könyvet kellett elolvasnia, szóval, a tobozmanók gondja úgy, ahogy volt, rám maradt. Annyit még hozzátett, hogy az ablakába szeretné őket fellógatni, úgyhogy "olyanok legyenek, kéremszépenköszönömszépen", és már ott sem volt. A Kisebbik ellenben lelkesen jelentkezett segéderőnek, és rögtön szét is hordta a tobozokat a szélrózsa minden irányába, szóval, a dolog nem indult gördülékenyen :-)
De végül csak meglettek azok a tobozmanók, 100 %-ig őszi hangulatban, tobozok, diószemek, ágacskák és préselt levelek felhasználásával - mindjárt le is írom, hogyan.


Először is kikészítettem a tobozokat, a fejnek szánt diókat, valamint jó pár préselt levelet.


A tobozok csúcsára ragasztópisztoly segítségével felragasztottam a diószemeket.

Irodai lyukasztóval kis pöttyöket vágtam ki papírból, ezekre fekete filctollal szemet rajzoltam. Egy szem feketeborsot pillanatragasztóval a dióra rögzítettem - ez lett az orr -, majd felragasztottam a szemeket, és alkoholos filccel megrajzoltam a szájakat.

A figurák nyakába barna mintás szalagokat kötöttem-ragasztottam, ezeknek a végeit is a tobozhoz rögzítettem. Néhány vékony ágacskát vágtam a karok számára, ezeket is ragasztópisztollyal rögzítettem a testhez.

A fejtetőkre egy kevés száraz izlandi zuzmót ragasztottam (de raffia vagy bármi más is megteszi):


Utolsó lépésként a leveleket a figurák hátára ragasztottam - ezen a ponton érdemes vigyázni a ragasztópisztollyal, én igazán nem első alkalommal használom, és mégis sikerült pöpecül megégetnem az ujjamat, szóval a tobozhoz történő levélragasztás veszélyes üzem :-)


Az elkészült tobozmanók fejére a pisztollyal egyszerűen lehet bármilyen zsinórt ragasztani, és így fel is lehet őket lógatni - nálunk egyelőre még a "hadd játsszunk velüüüük" fázis van, úgyhogy a manócskák egyelőre csak ábrándoznak a magaslati levegőről....


10 megjegyzés:

 1. What a lovely idea for decorate a house!! Thanks for inspiration.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Welcome Varla, thanks for your comment! I hope you'll find other inspirating ideas on my blog besides this, take a look around! :-)

   Törlés
 2. Nagyon jó ötlet, könnyen kivitelezhető. Köszi :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen! Olyan jó hajnalban elolvasni a kommentjeidet, jó tudni, hogy más is ébren van már öt körül, igazi közösségi érzés:-)

   Törlés
 3. Jó reggelt! Én máshogy fogalmaznék (az én szemszögemből nézve) : olyan jó és kellemes a reggelt a Te gyönyörű alkotásaid olvasasával kezdeni! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon-nagyon köszönöm, olyan jólesős ez... legyen neked is nagyon szép reggeled! :-)

   Törlés
 4. Az jutott eszembe, hogy akarva akaratlanul visszacsempészel az alkotásaiddal valami régies békét..."hadd játszunk velüüüük....", mint a szüleink és az ő szüleik a csutkababákkal. :) Köszönöm ezt az érzést (is).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez annyira, de annyira szívet melengetős! Én köszönöm!

   Törlés
 5. Köszi ezt a csodás ötletet hamarosan ez fog díszelegni az ablakainkban. :)


  VálaszTörlés