2014. október 31., péntek

Gasztroajándék - mézeskalácsos brownie üvegben


Szeretem az üvegbe zárt sütiket. Kapni is, de adni még inkább - mindig arra gondolok ilyenkor, a megajándékozott hogy fog örülni ennek egy olyan napon, amikor rátör a sütizhetnék, de túl fáradt elmenni a hozzávalókért, vagy egyszerűen csak nincs kedve összeszedegetni ezeket a kamrából. És akkor csak előveszi a tőlem kapott, üvegbe zárt sütit, amihez mindössze tojást és vajat kell tennie, és alig pár perces munkával nemsokára ott lesz az asztalán az én csodás illatú, testet-lelket melengető ajándékom. Ez egy nagyon, nagyon jó érzés tud lenni, főleg amióta az egyik barátnőm azt mondta, egyszer, amikor teljesen kizsigerelve ért haza a munkából, az életét mentette meg az üveges csokis sütim... azóta még inkább szárnyakat kaptam e téren. :-)
Amikor most karácsonyra gondolva töprengtem el azon, melyik kedvenc sütimet tudnám üvegben átadni, rögtön Hugh Fearnley-Whittingstall csokis brownie-ja jutott eszembe (River Cottage minden napra, Alexandra, 2013.), ami számomra A Tökéletes Brownie - kellemesen szottyos, brutál csokis, hihetetlenül finom -, és máris tudtam, ez lesz az idei ajándékkedvencem. Persze egy kis karácsonyi ízt mindenképpen szerettem volna kölcsönözni neki, így hozzátettem egy kis mézeskalácsfűszert - a végeredmény pedig a próbasütésnél egy csodás, ünnepi süti lett, amit nem lehet nem szeretni.... így aztán szívből ajánlom kipróbálásra üveges ajándék formájában is, mert biztosra tudom mondani, hogy a megajándékozott nagyon fog neki örülni. :-)


Gasztroajándék - mézeskalácsos brownie üvegben

Egy 1 l-es befőttesüvegben rétegezzük a következőket:

125 g liszt, elkeverve 1-2 teáskanál mézeskalácsfűszerrel, ízlés szerint
csipetnyi só 
1 kávéskanál sütőpor
1 evőkanál házi vaníliás cukor vagy 1 csomag vaníliás cukor
250 g étcsokoládé aprítva (minőségi, magas kakaótartalmú)
275 g kristálycukor.

Az üveghez pedig mellékeljük a leírást:

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és készítsünk az üveges süti mellé 250 g vajat és 3 tojást. 
Forrósítsuk fel a 250 g vajat (nem kell forrnia, csak forró legyen). Egy keverőtálba kanalazzuk le az üveg tetejéről a cukorréteget. Az ez alatt lévő csokoládédarabkákat tegyük a forró vajba, és alaposan keverjük el, míg megolvad (fog belekerülni a cukorból és a lisztből is valamennyi, de semmi gond). A keverőtálba a cukor mellé öntsük az üveg maradék tartalmát, majd keverjük hozzá az olvadt csokoládés vajat, végül pedig három egész tojást is tegyünk a masszához.

A kész csokis tésztát öntsük egy sütőpapírral bélelt sütőformába, és süssük meg a brownie-t 20-25 perc alatt. Akkor van készen, ha a süti közepébe szúrt hurkapálcára már csak néhány nedves morzsa tapad - de vigyázzunk, ne süssük túl, mert száraz lesz. 
És persze mindenképpen kívánjunk mellé boldog karácsonyt :-)














9 megjegyzés:

  1. Nekem ez nagyon tetszik köszönöm hogy megosztottad !Nem tudnád a kis kártyát ide felrakni letölthető formában (esetleg a leírást is )hogy ki lehessen nyomtatni összeragasztani.?Nagyon szép!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! A leírásokat mindig kézzel készítem, nekem ez így személyes és igazi, ha nyomtatható lenne, az egy kicsit elvenne az egyediségből, én legalábbis így érzem... A kis kártyát is egyesével készítem, címke formájú mintalyukasztóval kivágom a papírt, és kétféle bélyegzővel pecsételek rá :-) Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszik!

      Törlés
  2. Ezt biztosan elkészítem, többeknek is! Köszönöm az ismét remek ötletet!!!;-)))

    VálaszTörlés
  3. Annyira örülök a gasztro-s sütijeidnek.
    Nagyon köszönöm, hogy megosztottad ezt is velünk!
    A püspökkenyér is tuti ötlet volt tavaly Karácsonyra, most pedig ez lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy! Remélem, hogy sikere lesz ennek is :-)

      Törlés
  4. Nagyon eredeti ajándékötlet, köszönöm szépen! :) Ez mennyi brownie-hoz elegendő mennyiség? 1-2 db?

    VálaszTörlés
  5. Szia régóta olvasgatom a blogodat. Még Anya találta régebben. Nagyon szeretjük mindketten. Ha van időnk és energiánk, vagy valaki zsúrba megy mindig az első ötlet, hogy nézzük meg a Kifli és Levendulát. Most például az iskola újságon dolgozok és nagyon megtetszett ez a süti és gondoltam beleírom, de írok neked is. Szólj ha ellenedre van mert kitudjuk szedni. :)

    Nagyon köszönök mindent:
    Zsuzska

    VálaszTörlés
  6. Köszönjük az ötletet! Abban tudnál segíteni, hogy mekkora tepsibe való ez az adag? Ajándék lesz és jó lenne tudni hozzá :) Köszönöm!

    VálaszTörlés