2014. szeptember 15., hétfő

Sörtálca


Az egyik barátunk, aki nagy sörbarát, nemrég ünnepelte a szülinapját, és mindenképpen szerettem volna egyedi, személyre szólóbb dologgal meglepni. Az utolsó Praktika magazinban volt egy ötlet, hogy hogyan lehet söröskupakokkal kirakott tálcát készíteni - rögtön úgy gondoltam, ez lesz neki a tökéletes ajándék. :-) 
Véletlenül jó ideje gyűjtöm innen-onnan a használt söröskupakokat is - nem is tudom, mi az, amit én nem gyűjtök :-) - úgyhogy alapanyagból nem volt hiány, igaz, néhány üdítős kupakot is fel kellett használnom. Kellett hozzá még egy natúr fatálca, egy adag gipsz, valamint egy kis akrilfesték, meg persze némi idő - de végeredmény és az öröm bőven megérte a fáradságot. 


Először is tehát kikészítettem az összegyűjtött kupakokat:

A tálcára egymás mellé-alá kirakosgattam a kupakokat, hogy lássam, hogy férnek el:

Ezután a kupakokat ugyanebben az elrendezésben átraktam a munkafelületre. A gipszport vízzel krémszerűre kevertem, és a tálcára öltöttem:


 


 A gipszrétegre átrakosgattam a munkafelületről a kupakokat, kis réseket hagyva köztük - míg az egész tálca be nem telt.

Megvártam, amíg a gipsz teljesen keményre megkötött - ezalatt elővettem az akrilfestéket. Két ok miatt döntöttem a fekete szín mellett: egyrészt kellően férfiasnak találtam a célszemély számára, másrészt pedig a fekete alapon nagyon jól néz ki a sok színes fémkupak. 
A gipszrészek átfestéséhez persze kell némi türelem, de egy vékony hegyű ecsettel gyorsan lehet haladni, az esetleges rontásokat pedig egy nedves ronggyal le lehet törölni.

Amikor elkészültem vele, utolsó simításként színtelen makk akrilsprayvel lefújtam - és már csak arra kellett edzenem egy kicsit magam, hogy le tudjak mondani róla - főleg mert élőben még látványosabb.... De azért megtettem, és megérte - bár mondanom sem kell, hogy az a néhány plusz üdítős kupak szóvá lett téve... mert a sör, az sör, kérem szépen :-)

Az ötletért köszönet a Praktika magazinnak!
13 megjegyzés:

 1. Ki korán kel, sörtálcát lel ... Pazar

  VálaszTörlés
 2. Nagyon látványos, ennek tényleg lehet örülni.

  VálaszTörlés
 3. Szia! Nagyon vagány. Mi elég sokszor kapunk elő egy tálcát és nem lenne hátrány, ha könnyebben lehetne takarítani. Esetleg nem lehetne a közöket kiönteni valami átlátszó cuccal, hogy még használhatóbb legyen? Ilyen téren nem vagyok jártas a hobbiboltok kínálatában.
  Üdv: A.A.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, lehetne szilikonnal, műgyantával és csempefugázóval is, de ezek jóval drágább és körülményesebb megoldások. Az biztos, hogy a gipsz sérülékenyebb, de ezért nem öntöttem a tálcára annyi gipszet, hogy felérjen a kupakok tetejéig - így minden, a tálcára rakott tárgy csak a kupakokkal érintkezik, és a gipszréteget nem bántja semmi. Persze diót nem lehet rajta törni :-) De ha sérülne, gyorsan ki lehet javítani, vállaltam rá garanciát a megajándékozottnak :-)

   Törlés
 4. Szia LevendulaLány!
  Nagyon megteccett ez az ajándék, úh elkezdtük gyűjteni a kupakokat :)
  Fa tálca helyett lehet műanyagtálcában is ezt megcsinálni?
  Ill.rendesen lehet mosogatni? Nem kopik meg a festés? Nem oldódik fel a gipsz?
  Ezek a kérdések merültek fel bennünk :)
  Válaszaidat előre is köszönjük!
  LSV
  :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Fú, én műanyag tálcával nem merném, félnék, hogy egy idő után "ledobja" a gipszet, a fa rostjaiba viszont szép stabilan beleköt.
   Hát, mosogatni nem lehet, az biztos :-) Száraz ronggyal át lehet törölni, végül is csak sör folyik rá a legrosszabb esetben is :-)
   A festés meglepően jól bírja, de idővel biztosan kopik kicsit - ilyenkor érdemes kijavítani egy kis fekete festékkel.

   Törlés
 5. A talca alján a gipsz előtt raktál valamilyen papirt? Valami latszik a képen, nem? Köszi

  VálaszTörlés
 6. Szia!
  Meg fogom csinálni, már megvan a tálca és a kupakok. Milyen gipszet használtál hozzá? Nem kötött meg mire minden kupakot beleraktál?
  CR

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Rendes modellgipszet használtam. Nem mondom, nem lehet ábrándozni a kupakok kirakása közben, de éppen elég az idő hozzá, addig még nem köt meg a gipsz! :-)

   Törlés
 7. Nagyon megtetszett az ötlet, én is megcsináltam: https://creativvita.wordpress.com/2016/05/31/talca-sorimadoknak/
  Üdv,
  Creativvita

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szuper lett!! És külön értékeltem, hogy megírtad az első próbálkozást is, erre kevesen képesek! Le a kalappal, és köszönöm a kedves szavakat! :-)

   Törlés