2014. szeptember 26., péntek

Levélnyomatok


A levélnyomatok készítése mindig nagy siker a gyerekeknél - amellett, hogy megfigyelik a levelek erezetét, mintázatát, sokféleségét, nagyon szórakoztató is látni, ahogy a nyomat elkészül. Korábban az egyszerűbb lefestjük-papírra nyomjuk módszert is próbáltuk ki, de sokkal látványosabb eredményt kaptunk, amikor a leveleket só-liszt gyurmába nyomtuk, és keletkezett mintázatot kifestettük. Persze, sokkal jobb lett volna, ha levegőn száradó gyurmát tudtunk volna használni, de a só-liszt verzió abszolút előnye, hogy olcsó, néhány pillanat alatt előállítható, és a gyurmák kóstolgatásra még mindig erősen hajlamos Kisebbikben sem tud kárt tenni - úgyhogy nálunk örökös sláger alapanyag.

Visszatérve a lenyomatokra, először is gyűjtöttünk sok-sok levelet, és meggyúrtuk az alapanyagot (2 rész liszt, egy rész só, pici olaj és víz, amennyit a gyurmaállag eléréséig felvesz):

Kinyújtottuk a gyurmát kb. egy cm-es vastagságra - nem érdemes túl vékonyra, mert a levéllel együtt is nyújtunk még rajta. Rátettük a levelet, majd jó párszor átnyomtuk rajta a sodrófát, hogy az erezet minél részletesebben átkerüljön a gyurmára.

Én hagytam, hogy olyan leveleket is gyűjtsenek a gyerekek, amelyeknek nem volt vastag erezete, az is hasznos tapasztalat, ha látják, ezekkel nem lehet részletes eredményt elérni. Azért persze volt jó pár igazán erős példányunk, ezekből szép lenyomatok lettek - ezeket egy pohárral körbe is vágtuk.

A gyurmaleveleket levegőn is lehet hagyni megszáradni, mi viszont most alacsony hőfokra állított sütőben értük el a festhető állapotot:

Érdemes nemcsak levelekkel próbálkozni - nagyon klassz lenyomatokat értünk el rozmaring- és levendulaágacskákkal, valamint bogyós szárakkal is.
A megszáradt gyurmát sötétszürkére festettük:Utolsó simításként (szó szerint) pedig egy nagyon kevés fehér festéket tettem a gyerekek ujjára, és óvatosan átsimogatva a lenyomatot, gyönyörűen előjött az erezet.
Nagyon jó kis kísérlet volt a levelek különbözőségét, sokféleségét megtapasztalni - ráadásul egy esős délutánra is kiválóan alkalmas program. :-)


7 megjegyzés:

 1. Köszi szépen ezt a kiválló tippet - napok óta betegeskedünk, ragasztottunk már levélmandalát, készitettünk mécsest és levélnyomatot festékkel - most ez lesz a következő - készitem is a gyurmát!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy segíthettem kicsit... mielőbbi gyógyulást kívánok nektek!

   Törlés
 2. Ez fantasztikusan szep!komolyan,iparmuveszeti remekmu...es remek otlet,,koszonjuk!Udv,Zsuzsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Annyira kedves vagy, Zsuzsi, köszönöm szépen! :-*

   Törlés
 3. Nagyon szépek!
  Ezt találtam egy másik kedvenc kreatív (baglyos) blogon, idemásolom, had örülj te is ;)

  http://www.myowlbarn.com/2014/09/diy-paper-owl-mobile.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy örültem ennek, az egy szuper blog, telis-tele baglyos ötletekkel, jó érzés szerepelni rajta :-)

   Törlés
 4. Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy milyen festéket érdemes használni ehhez? Ékszernek használható? Nagyon szép dolgokat találtam itt, de ez egyszerűsége miatt fogott meg :)

  VálaszTörlés