2014. szeptember 11., csütörtök

Könyvkukac


A Nagyobbik odaadóan rajong a könyvekért, minden este órákon át olvas az ágyában - és mivel nem volt olyan régen, hogy megtanult olvasni, számon tartjuk a befejezett könyveket. Persze, eddig csak fejben volt meg a lista - viszont nemrég arra gondoltam, milyen jó lenne valahogyan összegyűjteni az elolvasott műveket, hogy ő is lássa, mennyi csodás utazáson vett részt a betűk birodalmában... és akkor hirtelen bevillant egy réges-régi emlék az egyik iskolámból: egy hosszú papírvonatot készítettünk a falra, amelynek egy-egy vagonjára mindenki ráírhatta a saját legkedvesebb könyvét. Ezt az ötletet vettem alapul az elolvasott könyvek felsorolásához, de a vonat helyett egy helyes kis kukacot készítettünk, amelynek a testét alkotják a végigrágott művek - és biztos, hogy ez hamarosan még sokkal hosszabb lesz :-)


Elsőként tehát elővettünk egy A/3-as fehér kartonlapot, és elkészítettük rá a kukac fejét.

Ezután színes kartonlapokból köröket vágtunk ki - ezekre írtuk rá a könyvek íróit és címeit, és kicsit testre is szabtuk mindegyiket, a történeteknek megfelelően :-) 
Sok ilyen könyvkorongot készítettünk - és büszkeséggel láttuk, hogy noha az összes elolvasott művet nem tüntettük fel, a könyvkukac végül egészen tekintélyes méretűre nőtt :-) Persze, itt még nincs vége a dolognak, még sok-sok szelvény kerül majd a lapra, köszönhetően egy igazán könyvmoly kislánynak - és mivel egy újabb A/3-as lappal könnyen megnövelhető a kukac alapja, határ a csillagos ég... :-)

8 megjegyzés:

 1. Válaszok
  1. Szerintem is nagyon jó kis motiváló lehet a kevésbé lelkesen olvasós gyerkőcöknek :-)

   Törlés
 2. Nagyon szuper ötlet! - és tökéletes kivitelezés! Gratulálok! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszik :-)

   Törlés
 3. Megnéztem az Űrbicikli tartalmát, és igazán ígéretesnek tűnik. Kicsit hasonlít Darvasi László Trapitijére. Ajánlom mindkettőtök figyelmébe :)
  Facskamati

  VálaszTörlés
 4. Fantasztikus, fantasztikus ötlet!!! Annyira "gyerekes" a szó pozitív értelmében :-) És természetesen a lányodnak is gratula a sok-sok könyvhöz. Csak így tovább! Olvasni jó!!!

  VálaszTörlés
 5. Szia!
  Ez nagyon szuper! Sajnos az én kislányomat nem tudom rávenni az olvasásra... Azt nagyon szereti, ha mi olvasunk neki, de ő nem akar magától. Pedig mi, a szülei is nagy könyvfalók vagyunk. Megpróbálkozom ezzel az ötlettel, hátha! :)

  VálaszTörlés